Nyhedsartikel

Dyrlæge i Polen: “Situationen er kaotisk, og der er mange dyr at tilse”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Dyrenes Beskyttelse har sendt dansk lægehjælp til krigens dyr i Polen. De hjælper dyrene på et modtagecenter for evakuerede dyr i den polske grænseby Medyka.

Regitze Andersen er dyrlæge og udsendt af Dyrenes Beskyttelse. Hun ankom til Medyka mandag.

“Der kommer dyr hele tiden, så vi har ikke et overblik over, hvor mange der kommer på én gang, men det kan være en hel lastbil fyld af dyr, der har brug for vores hjælp. Så situationen er kaotisk, og der er mange dyr at tilse”, siger hun til Radio4 Morgen.

Lige nu er der omkring 110 hunde og 65 katte, men tallet ændrer sig hele tiden, og Regitze Andersen forsøger at tilse så mange af dem, hun kan:

“Vi prøver at finde ud af, hvor kan vi bedst muligt sætte ind med den hjælp, vi har. Det er meget forskelligt, hvad dyrene fejler; det kan være underernæring eller dehydrering. Vi kigger også efter infektionssygdomme. Vi har mange dyr samlet på et sted, så der er meget at tage sig til – det er helt sikkert”, siger hun.

Hør interviewet med Regitze Andersen, som er dyrlæge udsendt af Dyrenes Beskyttelse, her:

Dyrene er påvirkede af den rejse, de lige har været på.

“Hvis man forestiller sig en kat under transport i en situation som denne, så er det klart, at de er stressede. Og de udvikler hurtigere sygdomme, ligeså snart de bliver stressede”, siger Regitze Andersen. “De er mærket af situationen. Vi kan tydeligt mærke på dem, at de ikke ved, hvad der sker, og hvor de er og hvorfor”.

Dyrene kommer hovedsageligt til modtagecentrene i Medyka på to måder. Som kæledyr sammen med de flygtende ukrainere eller fra transporter, der har hentet dem fra internater i krigsramte zoner.

Dyrene fra internater kommer til modtagecentre, hvor Regitze Andersen blandt andet er med til at hjælpe dem..

“Vi har anskaffet os en masse små metalbure som bliver sat op inde i containere med varme på. Her kan de få mad og vand. De får også et tæppe, og her kan vi tilse dem. Så vi prøver selvfølgelig at skabe en situation, der er bedst mulig for dyrene, men vi må arbejde ud fra de midler vi har, og hvad vi kan gøre på stedet”, siger hun.

Kæledyrene bliver mødt af en søsterorganisation:

“De har frosset. De har måske ikke fået mad og vand, og de bliver tilset, lige når de kommer over grænseovergangen, hvor en søsterorganisation står klar med tæpper og mad og de får væske, hvis de har behov for det. Nogen har jo bare en papkasse med dyret, som de ikke har haft transportbur til. De får en ny transportkasse, som de kan transportere dyret med videre”, siger hun.

Billedtekst: Her ses dyrlæge Regitze Andersen med en lille hundehvalp i modtagecenteret ved Medyka. Her får dyrene hjælp af dyrlæger fra Dyrenes Beskyttelse.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet