Nyhedsartikel

Dyrlæge i Polen: “Situationen er kaotisk, og der er mange dyr at tilse”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Dyrenes Beskyttelse har sendt dansk lægehjælp til krigens dyr i Polen. De hjælper dyrene på et modtagecenter for evakuerede dyr i den polske grænseby Medyka.

Regitze Andersen er dyrlæge og udsendt af Dyrenes Beskyttelse. Hun ankom til Medyka mandag.

“Der kommer dyr hele tiden, så vi har ikke et overblik over, hvor mange der kommer på én gang, men det kan være en hel lastbil fyld af dyr, der har brug for vores hjælp. Så situationen er kaotisk, og der er mange dyr at tilse”, siger hun til Radio4 Morgen.

Lige nu er der omkring 110 hunde og 65 katte, men tallet ændrer sig hele tiden, og Regitze Andersen forsøger at tilse så mange af dem, hun kan:

“Vi prøver at finde ud af, hvor kan vi bedst muligt sætte ind med den hjælp, vi har. Det er meget forskelligt, hvad dyrene fejler; det kan være underernæring eller dehydrering. Vi kigger også efter infektionssygdomme. Vi har mange dyr samlet på et sted, så der er meget at tage sig til – det er helt sikkert”, siger hun.

Hør interviewet med Regitze Andersen, som er dyrlæge udsendt af Dyrenes Beskyttelse, her:

Dyrene er påvirkede af den rejse, de lige har været på.

“Hvis man forestiller sig en kat under transport i en situation som denne, så er det klart, at de er stressede. Og de udvikler hurtigere sygdomme, ligeså snart de bliver stressede”, siger Regitze Andersen. “De er mærket af situationen. Vi kan tydeligt mærke på dem, at de ikke ved, hvad der sker, og hvor de er og hvorfor”.

Dyrene kommer hovedsageligt til modtagecentrene i Medyka på to måder. Som kæledyr sammen med de flygtende ukrainere eller fra transporter, der har hentet dem fra internater i krigsramte zoner.

Dyrene fra internater kommer til modtagecentre, hvor Regitze Andersen blandt andet er med til at hjælpe dem..

“Vi har anskaffet os en masse små metalbure som bliver sat op inde i containere med varme på. Her kan de få mad og vand. De får også et tæppe, og her kan vi tilse dem. Så vi prøver selvfølgelig at skabe en situation, der er bedst mulig for dyrene, men vi må arbejde ud fra de midler vi har, og hvad vi kan gøre på stedet”, siger hun.

Kæledyrene bliver mødt af en søsterorganisation:

“De har frosset. De har måske ikke fået mad og vand, og de bliver tilset, lige når de kommer over grænseovergangen, hvor en søsterorganisation står klar med tæpper og mad og de får væske, hvis de har behov for det. Nogen har jo bare en papkasse med dyret, som de ikke har haft transportbur til. De får en ny transportkasse, som de kan transportere dyret med videre”, siger hun.

Billedtekst: Her ses dyrlæge Regitze Andersen med en lille hundehvalp i modtagecenteret ved Medyka. Her får dyrene hjælp af dyrlæger fra Dyrenes Beskyttelse.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet