Nyhedsartikel

Efter aftale: Der bliver skåret 500 studiepladser til ingeniører

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

I 2030 kommer Danmarks Tekniske Universitet til at skulle uddanne 500 færre ingeniører om året, end tilfældet er i dag.

Det ligger fast, efter der tidligere på ugen blev indgået en bred politisk aftale om udflytning af videregående uddannelsesinstitutioner.

Aftalen indebærer nemlig, at antallet af studiepladser til ingeniører på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i 2030 kommer til at ligge på samme niveau som i 2019 – og her blev der altså optaget omkring 4500 ingeniørstuderende mod 5056 sidste år.

Det er et stort problem, for allerede i dag er der stor mangel på ingeniører, fortæller Thomas Damkjær Petersen, der er formand for ingeniørernes fagforening IDA.

“500 færre optagne ingeniører i 2030 vil være en katastrofe, for vi har brug for hver eneste uddannede ingeniør og naturvidenskabeligt uddannede, da der også i 2030 vil være en kæmpe efterspørgsel på netop den faggruppe. Vi ser jo allerede i dag en stor mangel på ingeniører”, fortæller Thomas Damkjær Pedersen.

Her kan du høre interviewet med Oliver Hvidt, der er administrerende direktør hos Norlase i Ballerup. Han mærker allerede nu den store mangel på ingeniører.

Hvis aftalen ikke ændres, vil det gå hårdt ud over det danske samfund, mener Thomas Damkjær Petersen.

“Aftalen flugter jo ikke med de ønsker, der er i det danske erhvervsliv. Vi står jo også midt en i grøn omstilling, og når man også tager håndtering af kommende klimaudfordringer og nedskalering af russisk gas med i ligningen, så giver det slet ikke mening at indføre sådan et loft over antallet af udbudte studiepladser”, lyder det fra Thomas Damkjær Petersen.

Det var et bredt politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne, der tirsdag i denne uge vedtog en aftale om udflytning af videregående uddannelser.

Hos Liberal Alliance kalder folketingsmedlem Ole Birk Olesen aftalen for “en af dansk politiks mest skøre aftaler”.

“Det her medfører, at uddannelsesniveauet blive faldende i Danmark. Det er sådan set aftalens bidrag. Det tyder meget på, at partierne bag har tænkt mere på at gøre lokale borgmestre glade med udflytning af videregående uddannelsesinstitutioner end at tænke på samfundets bedste”.

Også hos Radikal Venstre rejser uddannelsesordfører Katrine Robsøe kritik af udflytningsaftalen.

“Det giver ingen mening at lukke kompetenceruddannelser, som unge skal ind på, i de fire største byer i landet. Det får konsekvenser for muligheden for at reagere på klimakrisen og for de danske virksomheder, som får sværere ved at rekruttere nyuddannede ingeniører. Og det er altså en dårlig blanding for det danske samfund”, siger hun og tilføjer:

“Den har aftale tager ingen højde for, hvilke kompetencer, vi har brug for på det danske arbejdsmarked. Hverken nu eller i 2030”.

Formand for uddannelses- og forskningsudvalget på Christiansborg, Kasper Sand Kjær fra Socialdemokratiet, er ikke enig i kritikken.

Her kan du høre interviewet med Kasper Sand Kjær:

“Nu skal man jo tænke på, at ingeniører ikke udelukkende behøver at blive optaget på DTU. Der er også andre muligheder. Samtidig er vi også inde i en periode, hvor vi oplever en faldende ungdomsårgang, så udfordringen i mine øjne er ikke et loft over visse uddannelser men nærmere, at antallet af optagede studerende på landets uddannelsesinstitutioner vil falde generelt de kommende år”.

 

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet