Efter alvorlig kritik: Bostedet Breine-Åsen bliver lukket af myndighederne

(ARKIV) Modelfoto af angst fotograferet søndag den 21. oktober 2018. Hvis du tager hånd om dine bekymringer, kan du nå at stoppe dem, før de fører til tankemylder og søvnløse nætter. Det skriver Ritzau, onsdag den 3. februar 2021.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

2. juni 2021

aso@radio4.dk

aso@radio4.dk

Det private bosted for voksne med autisme, Breine-Åsen, der ligger i Gilleleje i Nordsjælland har mistet sin tilladelse til at drive botilbud.

Beslutningen sker, efter Socialtilsyn Hovedstaden har givet botilbuddet en række alvorlige påbud, som tilbuddet ikke har formået at rette op på.

Nu har Socialtilsynet altså mistet tålmodigheden. Det skriver konstitueret tilsynschef for Socialtilsyn Hovedstaden, Kristina Vang Jensen, i en mail til Radio4.

“Den samlede kvalitet af tilbuddet er ikke høj nok. Vi har givet bestyrelsen og skiftende ledere mange muligheder for at vise, at de kan drive et botilbud af høj nok kvalitet for borgerne, men nu er vores tålmodighed opbrugt, og vi vurderer desværre, at det ikke vil lykkes. Socialtilsyn Hovedstaden kan ikke længere stå inde for den faglige kvalitet i forhold til målgruppens behov, og vi vurderer, at opholdstaksten på over 150.000 kr. om måneden ikke kan forsvares”.

En af de pårørende, Gunnar Degner-Elsner, der har en søn boende på Breine-Åsen, er vred over, at bestyrelsen ikke har formået at rette op på påbuddene fra Socialtilsyn Hovedstaden.

”Det er uhyggeligt, det Socialtilsynet skriver, men det er rammende: Bestyrelsen er fuldstændig inkompetent. Det er jo sørgeligt for bostedet. De ansatte, som er der og passer på min dreng, de er gode nok. Det er bestyrelsen, der ikke forstår at drive bosted, ” siger Gunnar Degner-Elsner.

Lars Uggerhøj er professor i socialt arbejde ved Aalborg Universitet, og han understreger, at det er en meget alvorlig sag, når myndighederne lukker et bosted.

“Det er jo den mest alvorlige sanktion, der kan tages i brug. Påbuddene peger på, at fagligheden simpelthen ikke har været i orden – den er ovenikøbet blevet værre over tid. Det betyder, at de mennesker, der faktisk skulle passes på, ikke er blevet taget tilstrækkelig hånd om. Bostedet har ikke taget sit ansvar alvorligt nok,” siger han.

Breine-Åsen står til at skulle lukke 30.juli.

Pårørende Gunnar Degner-Elsner bor i Bonn i Tyskland, men overvejer nu at flytte til Danmark for at bo sammen med sin søn, hvis det ikke lykkes at finde et nyt, godt bosted til sønnen.

”Vi ved jo ikke, hvor han skal flytte hjem. Den yderste konsekvens er, at jeg skal flytte tilbage til Danmark, hvor jeg så kan passe på ham,” siger han.

Bestyrelsesformand for Breine-Åsen, Kim Sonny Rasmussen, er imidlertid ikke enig i afgørelsen fra Socialtilsyn Hovedstaden om, at bostedet skal lukke.

”Som bestyrelse er vi ikke enige i socialtilsynets afgørelse endsige i de vurderinger, der ligger til grund for den. Derfor påtænker vi at påklage afgørelsen til ankestyrelsen. Vi er desuden bekendte med, at alle de pårørende er glade for stedet og dets faglige praksis, og de visiterede borgere både trives og er i udvikling,” skriver bestyrelsesformanden til Radio4.

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

02:10
03:05