Nyhedsartikel

Efter kritik af udskældt forening: Minister vil fortsat støtte Søstre mod vold og kontrol

TV 2 Fyn og Radio4
jna@radio4.dk

Odenses byråd skal om kort tid afgøre, om kommunen fortsat ønsker at støtte foreningen Søstre mod vold og kontrol. Ministeren afviser at genoverveje den statslige støtte, men “kritikken “støjer.”

Byrådspolitikerne i Odense sår tvivl om sine støttekroner til foreningen Søstre mod vold og kontrol for øjeblikket. Men hos udlændinge- og integrationsministeren er der ingen usikkerheder at spore i sagen.

For minister Kaare Dybvad (S) ser på stående fod “ingen grund til at genoverveje den økonomiske støtte” til den odenseanske forening.

Det skriver ministeren i et skriftligt svar til B.T.

– Jeg vil gerne sige, at det overordnet er mit indtryk, at Søstre mod vold og kontrol gør et godt og vigtigt arbejde med negativ social kontrol. Samtidig henholder jeg mig til den uvildige advokatundersøgelse, som frikendte foreningen for beskyldninger om blandt andet dokumentfalsk og udelukkelse af medlemmer, skriver ministeren til B.T.

Søstre mod vold og kontrol modtager 9,6 millioner kroner fra offentlige midler og fonde heriblandt Ole Kirks Fond, der er grundlagt til minde om grundlæggeren af legetøjskæden Lego.

Staten bidrager med 3,8 millioner fra finansloven og yderligere to millioner fra social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdets reserve i perioden 2021-2024. Det sker som led i aftalen om en bedre indsats mod negativ social kontrol.

Kritikken “støjer”

Kaare Dybvad (S) understreger dog i sit svar til avisen, at han generelt forventer, at finansielle støttede foreninger overholder loven.

På Christiansborg er Radikale Venstre også enige i, at foreninger generelt bør overholde de “demokratiske spilleregler”, uanset om de modtager statslig støtte eller ej, lyder det fra partiets udlændinge- og integrationsordfører Kathrine Olldag.

Ordføreren mener dog i modsætning til ministeren ikke, at den seneste tids kritik af foreningen vil gå stille af.

– Det er naturligvis noget, som vil støje i forhold til følgende bevillinger. Foreningen kommer nok til at skylde en redegørelse i så fald, siger Kathrine Olldag til TV 2 Fyn.

Hos Odenses politikere i byrådet bliver der for alvor stillet spørgsmål ved støtten til den udskældte forening. Til juni skal byrådet nemlig afgøre, om Odense Kommune fortsat skal støtte foreningen med sine årlige 500.000 kroner til foreningen. Her skal kommunen betale den sidste rate til september.

Efter et møde i Odenses beskæftigelses- og socialudvalget stod det nemlig klart, at et politisk flertal bestående af Venstre og Konservative havde mistet tilliden til foreningen.

Og det finder Konservatives politiske bagland på Christiansborg “stærkt bekymrende” Han har derfor også stillet et spørgsmål til ministeren vedrørende sagen.

– Jeg undrer mig, fordi mine kolleger i Odense Byråd slår alarm. Når jeg hører, hvad de fortæller, synes jeg også, at det er meget bekymrende. Hvis tingene er, som de peger i retning af, kan jeg godt forstå, at man vil trække støtten, siger Konservatives udlændingeordfører Marcus Knuth og fortsætter:

– Og så synes jeg, regeringen bør se på, om man skal fortsætte støtten til foreningen.

Trusler, dokumentfalsk og udelukkelse

Tidligere har TV 2 Fyn og Radio4 kunnet fortælle om kritik af foreningen Søstre mod vold og kontrol i Odense, hvor der blandt andet er blevet fortalt om udelukkelse af medlemmer, trusler og dokumentfalsk.

Her var der angiveligt tale om trusler til islamforskeren Jesper Petersen, der oplevede at blive truet med en udskamningskampagne på sociale medier af foreningens talskvinde Kefa Abu Ras.

Udover at den finansielle støtte skal op i byrådet inden længe, vil flere politiske partier i Odense Byråd nu også have gransket, hvordan Søstre mod vold og kontrol bruger de mange millioner, de modtager.

Enhedslisten Reza Javid har bedt om en redegørelse for, hvad foreningens arbejde med udsatte består i. For eksempel når den i sin egen evaluering skriver, at den fra oktober 2021 til marts 2022 har “understøttet 323 udsatte borgeres opgør med negativ social kontrol”.

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet