Nyhedsartikel

Efter løftebrud: Liberal Alliance er ude af regeringsforhandlinger

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Venstre og Moderaterne vil ikke forlange en advokatvurdering i minksagen, og derfor vil Liberal Alliance ikke længere være en del af regeringsforhandlingerne. 

Liberal Alliance har ikke været til møder siden de første dage efter folketingsvalget, men har formelt set stadig været en del af regeringsforhandlingerne.

Men meldingerne om, at en advokatvurdering af det retslige ansvar i minksagen ikke længere er en del af regeringsforhandlingerne, får Liberal Alliance til officielt at forlade forhandlingerne.

“Vi kan ikke stå model til det, og vi kommer ikke til at udgøre et parlamentarisk grundlag for den her regering, så vi er ude af forhandlingerne”, siger Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance til Radio4 Morgen.

Det er nemlig ikke hvad som helst, man løber fra, men noget vigtigt og principielt, mener han.

“Alle partier – endda også Lars Løkke – gik til valg på, at man skulle have sat en stopper for den grænseoverskridende brug af den politiske magt, og at man skulle have  en advokatvurdering af minksagen. Og i det sekund man så får tilbudt nogle ministerbiler og bliver tilbudt at være en del af regeringen, så løber man fra de her løfter, som er principielt vigtige og for mig at se handler om, hvordan man passer godt på vores folkestyre. Og det er dér, jeg synes det bliver særligt ulækkert for at sige det lige ud”, siger han.

Hør interviewet med Alex Vanopslag, formand for Liberal Alliance, her: 

I kølvandet på Venstre og Moderaternes beslutning om fjerne kravet om en advokatvurdering er Liberal Alliances position som oppositionsparti til en kommende regering faldet på plads.

“Vi bliver et konstruktivt oppositionsparti”, siger han.

Allerede før weekenden slog Liberal Alliance fast, at de ikke kunne støtte en regering, der ikke ønsker en advokatvurdering af minksagen og kommissionsundersøgelse af FE-sagen.

“Men hvis man ender med både at begrave minksagen og delvist begrave FE-sagen, så kan det godt være vi ikke bliver en særlig konstruktiv opposition, for det vil jeg synes var en demokratisk fadæse”, siger han.

Regeringsforhandlingerne er fortsat i gang.

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet