Nyhedsartikel

Efter rædselsstart: Kan Pape indhente det tabte?

Analyse af Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4

Det meste er gået galt for Søren Pape Poulsen i valgkampens start. Spørgsmålet er, om han kan nå at erobre noget at det tabte land tilbage, inden danskerne står i stemmeboksen 1. november?

Dag for dag offentliggøres nye målinger, som dokumenterer, at Søren Pape Poulsen har fået den værst tænkelige start på valgkampen.

Det Konservative Folkeparti går markant tilbage, og alt tegner til, at partiets drøm om at ende som det største borgerlige parti på valgnatten bliver umulig at nå. Venstre er i stedet ved at sætte sig på den eftertragtede position som det største blå parti og er igen blevet ”det største dyr på savannen” – som V-formand Jakob Ellemann-Jensen har udtrykt det.

 Hør seneste afsnit af ‘Mandat’ – en special fra valgets udskrivelse – her (analysen fortsætter herunder)

Det ser også ud til, at Papes ambition om at blive borgerlig statsminister fortoner sig i takt med, at de skuffende tal tikker ind. Det er ikke lang tid siden, at Pape var landets mest troværdige partileder, og det er heller ikke længe siden, at vælgerne i stort omfang foretrak ham som blå statsminister fremfor Ellemann.

Dét billede er vendt på hovedet.

I dag må Pape konstatere, at Ellemann ser ud til at overtage rollen som den foretrukne borgerlige statsministerkandidat, selv om marginalerne fortsat er små, og selv om Mette Frederiksen er den politiker, som de fleste vælgere ønsker som regeringschef.

Set med konservative øjne har valgkampen formet sig som én lang tryk-test.

Politisk har Pape valgt at lancere en skatteplan, der blandt andet lægger op til at fjerne topskatten og opererer med lav vækst i de offentlige udgifter. Planen er blevet angrebet af Mette Frederiksen og S-toppen, som er gået til yderligheder i beskrivelsen af, hvordan de konservative vil underminere velfærden og sende tusinder af offentligt ansatte på gaden. Flere uafhængige økonomer har for længst gjort det klart, at S har ført skræmmekampagne ved at overdrive de negative konsekvenser af planer – men kritikken har sat Pape under pres.

Problemet for Pape er, at han også angribes internt i blå blok. Inger Støjberg, leder af Danmarksdemokraterne, har sagt fra over for centrale dele af hans plan, og Ellemann har både i interview og i tv-debatter lagt massiv afstand til planen.

Pinagtige sager overskygger politikken

Værre for Pape er det imidlertid, at han i ugevis har været låst fast af en række pinagtige sager, der har sat fokus på hans dømmekraft. Han har i dag forladt sin eksmand fra Den Dominikanske Republik, men forinden kunne medierne berette om, hvordan Pape havde fortalt, at eksmanden var nevø til den tidligere præsident i Den Dominikanske Republik, og at han var opvokset som jøde. Ingen af delene var sande.

Pape blev også kritiseret for, at han i sin tid som justitsminister havde holdt møder med ministre fra Den Dominikanske Republik under en privat ferie. I Radio4 fortalte han senere, at det var møder, som hans eksmand havde organiseret, og han erkendte, at han ikke skulle have deltaget i møderne.

Oven i dette blev Pape for få dage siden konfronteret med, at han over for amerikanske diplomater havde kaldt Grønland for ”Africa on ice” ud fra en betragtning om, at det grønlandske samfund har så store problemer med blandt andet misbrug og overgreb på børn, at Grønland kan sammenlignes med et udviklingsland.

Alvoren i flere af sagerne kan diskuteres. Alt tyder på, at Pape blev ført bag lyset af sin eksmand, og i forhold til besøget i Den Dominikanske Republik ved alle på Borgen, at visitten ikke har skadet danske interesser.

Rent indholdsmæssigt er det snarere udtalelserne om Grønland, der står tilbage som den største fejl. For selv om der er massive sociale problemer i det grønlandske samfund, ved de fleste partier i Folketinget, at det netop i denne tid er uhyre vigtigt at sikre det bedst mulige sammenhold i Rigsfællesskabet.

Med truslen fra Rusland og Arktis´ stigende sikkerhedspolitiske betydning er det blevet ekstra vigtigt at arbejde for et tæt forhold mellem Danmark og Grønland. Og set i det perspektiv er Søren Pape Poulsens udtalelser både sårende og klodsede.

Nu har Pape imidlertid ladet sig skille fra sin mand, og han har beklaget sine fejl. Derfor er 10.000 kroners spørgsmålet, om han langt om længe kan komme til at tale om sin politik og få sat en stærk slutspurt ind i den resterende del af valgkampen?

Uret tikker

Svaret er, at det bliver svært – især fordi Pape ikke har ret mange dage til at vende udviklingen.

At det forholder sig sådan, er han ironisk nok selv skyld i. Som alle ved, undlod han længe at melde sig på banen som statsministerkandidat. Det virkede dengang som en klog taktik, for det gav ham arbejdsro, mens presset hvilede tungt på Jakob Ellemann-Jensen.

Ulempen er imidlertid, at Pape i dag får svært ved at kunne lægge tilstrækkeligt afstand til de seneste ugers møgsager, inden danskerne den 1. november skal sætte deres kryds.

Risikoen for Pape er, at hans problemer også om tre uger vil stå frisk i erindringen hos mange borgerlige vælgere. I værste fald for ham vil konsekvensen ikke alene være færre stemmer til de Konservative, men også en udtalt risiko for, at blå blok samlet vil mangle de stemmer, der kan sikre et blåt regeringsskifte.

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet