Nyhedsartikel

Efterskoleformand vil sende elever til svendeprøve

Magnus Bang & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Det danske samfund gisper efter faglært arbejdskraft. Nu melder efterskolerne sig klar til at hjælpe med at løse problemet.

I disse dage sveder eleverne på efterskolerne til deres mundtlige afgangsprøver i dansk, matematik og engelsk. Men står det til formanden for Efterskoleforeningen, så skal eleverne fremover have mulighed for at komme op til endnu en prøve.

Efterskolerne kan nemlig være med til at løse problemet med manglen på faglært arbejdskraft, mener Torben Vind Rasmussen. Formanden foreslår, at løsningen kan være at sende efterskoleeleverne op til endnu en afgangsprøve – en slags svendeprøve.

Den praktiske prøve skal være tilpasset 15-17 årige og kan for eksempel være i kokkefag, tømrerfag, tekstilfag, elektronikfag eller designfag.

”Her kan vi faktisk fange de unge på det, de er optagede af. Når vi fanger dem på det, så stimulerer vi den interesse, og det tror jeg vil dreje de unges tænkning til at gå i en erhvervsfaglig retning,” siger formanden for Efterskolerne til Radio4.

Hør hele interviewet med Torben Vind Rasmussen her:

Han mener, at prøven skal være obligatorisk i forbindelse med 9.- og 10. klasses afgangsprøver, og landets efterskoler melder sig klar til at agere forsøgsskoler.

I 2030 spår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at der kommer til at mangle 100.000 mekanikere, elektrikere og andre faglærte i Danmark.

Siden 2014 har det været et politisk mål, at 25 procent af en årgang skal søge ind på en erhvervsuddannelse. Men ifølge Børne- og Undervisningsministeriet har kun 20 procent af eleverne i 9. og 10. klasse søgt ind i år.

På Hobro Efterskole udbyder de flere håndværksfag til eleverne. Her har man på eget initiativ forsøgt sig med at give karakterer i fagene.

”Det er dejligt. Hvis man nu får 10, så kan de se, hvor man er, at det er noget, man gerne vil og at man har prøvet sit bedste,” siger Max Rasmussen, der går i 9. klasse på efterskolen og drømmer om at blive lastbilmekaniker.

Initiativet har man taget for at hjælpe eleverne på Hobro Efterskole bedst muligt på vej, fortæller forstander Birgith Dahl Rasmussen til Radio4.

”Vi ønsker at give eleverne de bedste muligheder for at få en læreplads. Vi giver dem i forvejen meget grundig udtalelse, og derfor har vi også lavet forsøg med at give dem en bedømmelse, så de har endnu mere med sig, når de forlader os,” siger hun.

Hør hele indslaget med Max Rasmussen og Birgith Dahl Rasmussen fra Hobro Efterskole her:

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet