Ekskluderet bestyrelsesmedlem i cykelunion: Formanden tilbød at trække sig

VM-rutens mål på toppen af Geels Bakke i Holte, der præsenteres her af DCU-direktør Jesper Worre, synes at kunne overleve kritikken: - - Turismeindtægter på 200 millioner, unik markedsføring og chancen for at bringe en verdensbegivenhed tæt på danskerne, var de tre hovedargumenter, da forhenværende kultur- og fritidsborgmester i København Martin Geertsen (V) stod i spidsen for at skaffe VM i landevejscykling til Danmark. Det lykkedes. Men nu trækker en gruppe borgerlige politikere i København i land. De mener, at løbets påvirkning af trafikken, hvor der vil være lukket for bilkørsel i indre by i flere dage, er for voldsomme. Den nye modstand mod VM, tvinger Danmarks Cykle Union (DCU) til at have en plan B klar. - Vi har en plan B oppe i hovedet. Men vi vil ikke snakke om plan B, siger direktør i DCU, Jesper Worre./Ritzau/(Kim Agersten/POLFOTO/arkiv)

Skrevet af

1. april 2021

Bestyrelsesformand for Danmarks Cykle Union, Henrik Jess Jensen, tilbød at trække sig i nær fremtid, hvis det nu ekskluderede bestyrelsesmedlem Bo Belhage også ville trække sig, fortæller Bo Belhage. Henrik Jess Jensen bekræfter, at en handel har været drøftet og kalder det for en løsningsmodel.

Længere tids uro i kulisserne af Danmarks Cykle Union kulminerede onsdag aften, da bestyrelsesmedlemmet Bo Belhage blev ekskluderet på en virtuel, ekstraordinær kongres. Det skete efter en tid med beskyldninger fra Bo Belhage rettet mod bestyrelsens arbejde og metoder og særligt mod bestyrelsesformand Henrik Jess Jensen. Omvendt har bestyrelsen anklaget Bo Belhage for samarbejdsvanskeligheder, injurier, læk af oplysninger med mere.

Inden Bo Belhage onsdag blev ekskluderet, blev han tilbudt, at formanden Henrik Jess Jensen også ville gå af senere hen, hvis Belhage ville trække sig med det samme, siger Bo Belhage.

”Ja, blev jeg, men det er jeg blevet på en lidt mærkelig måde. Op til forløbet med indkaldelse til en ekstraordinær kongres, blev jeg tilbudt en deal, som ville gå på, at jeg skulle trække mig, uden at det blev taget op på den ekstraordinære kongres. Og så skulle Henrik Jess Jensen have lov at blive som formand i fem-seks måneder endnu, så han kunne nå at blive valgt til UCI’s Management Board,” siger Bo Belhage i programmet ”Sportsugen med Elgaard” på Radio4.

Bo Belhage siger videre, at han afslog tilbuddet, og at han kan dokumentere det.

”Det er den slags handler, som jeg på ingen måde kan acceptere. Jeg står for åbenhed og ærlighed. At lave deals bag om ryggen på vores medlemmer ville slet ikke kunne harmonere på nogen måde for mig. Jeg ville ikke kunne se mig selv i spejlet, hvis jeg på den måde satte min egen integritet på spil.”

Påstanden blev i programmet fremsat for bestyrelsesformanden, Henrik Jess Jensen.

”Du kan ikke stille det så sort og hvidt op. Det er taget ud af en kontekst, hvor der var flere løsningsmodeller. Vi har egentlig arbejdet med løsningsmodeller på opfordring fra hele bestyrelsen. Den resterende del af bestyrelsen har drøftet, hvordan vi håndterer en person som Bo. Derfor har vi arbejdet med flere modeller i november-december og i februar-marts. Det er korrekt, som Bo siger, at en af tingene, vi ville kigge på, var, at vi ville lave et såkaldt nomineringsudvalg, hvor vi ville kigge på bestyrelsens sammensætning i forhold til roller, ansvar og kompetencer,” siger Henrik Jess Jensen til ”Sportsugen med Elgaard” på Radio4.

”Det er klart, at når jeg er i spil for Bo i den her personhetz, som han har drevet længe, så er min rolle også til rådighed. Ligesom resten af bestyrelsen har vi sagt, at vi ikke ejer taburetterne. Det gør jeg heller ikke. Samtidig har jeg så stort et ansvar og kærlighed til cykling, at jeg ikke ønsker at slippe det, for der står ikke en hær, der gerne vil ind i det bestyrelseslokale. Det må vi også sande. Så den resterende del af bestyrelsen har sagt, at vi arbejder videre med alle de løsninger, vi kunne, også for at afværge den her støj. Det synes vi, at hverken vi eller resten af sporten fortjener. Det handler ikke om lukkethed. Vi drøfter gerne tingene, men vi synes dog, at vasketøjet skal vaskes indendørs,” siger Henrik Jess Jensen til ”Sportsugen med Elgaard” på Radio4.

Så du bekræfter, at der har været tale om en form for handel?

”Ja, hvis man skal kalde det en handel. Jeg kalder det løsningsmodeller for at få lagt uroen og støjen ned. Det er det, vi har drøftet, og vi har drøftet adskillige modeller. Det vil Bo også kunne dokumentere og bevidne, for jeg ved, at han er dygtig til at dokumentere ting,” siger Henrik Jess Jensen til ”Sportsugen med Elgaard” på Radio4.

På den virtuelle, ekstraordinære generalforsamling onsdag aften stemte 22 ud af 35 repræsentantskabsmedlemmer for en eksklusion af Bo Belhage.

Uenigheden i bestyrelseslokalet kaster tråde næsten et år tilbage. På et årsmøde i juni krævede Bo Belhage Henrik Jess Jensens afgang, og i februar nægtede Bo Belhage at godkende årsregnskabet.

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

14:05
16:00