Nyhedsartikel

Ekspert efterlyser børnenes perspektiv i debat om kunstig intelligens

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

“Jeg er My AI, din virtuelle ven inde i Snapchat. Hvordan har du det i dag?”

Sådan introducerer chatbotten MyAI sig selv. Det er en kunstig intelligens, som er dukket op på folks Snapchat app.

Både Snapchats funktion MyAI og chatbotten ChatGPT har været debatteret meget. Men ifølge Eva Fog Noer, digital pædagog og ekspert i børn og unges brug af sociale medier, mangler der særligt ét perspektiv i debatten – børnenes.

For når de voksne enten roser eller kritiserer den kunstige intelligens, så glemmer man, at børnene har det i hænderne lige nu, siger hun.

“Voksne er kritiske og forstår sammenhænge, men det er børn i gang med at lære. Det hjælper ikke at de voksne står og råber; ‘åh det er fantastisk’ eller ‘ih, det er forfærdeligt’. Det uddanner ikke børnene. De står med begge ben midt i den kunstige intelligens, og derfor skal vi tale med dem og se det fra deres synspunkt – og det skal vi gøre nu.”

Du kan høre hele interviewet med Eva Fog Noer her:

Det er særligt Snapchats MyAI som Eva Fog Noer henviser til, for det sociale medie er installeret på rigtig mange danske børns telefoner.

Det er den også på Anders Krogsgaards børns telefoner.

Han har tre børn på henholdsvis 11, 13 og 17 år, og selvom de primært bruger funktionen som et underholdningsprodukt, så er der alligevel en bekymrende tendens, siger han.

“En af ungerne blev spurgt om, hvad han havde lavet, af den her funktion. I sjov svarede han bare ‘lort’, og det fik den kunstige intelligens til at spørge omsorgsfuldt, om der var noget der bekymrede ham. Den kan agere som menneske, og som en ven der altid er der. Det synes jeg bekymrende, og det talte vi om.”

Hele interviewet med Anders Krogsgaard kan du høre her:

Det menneskelige element er også det, som bekymrer Eva Fog Noer mest, og hvorfor man bør tale med sine børn om brugen af kunstig intelligens.

“Hvis man kun bruger kunstig intelligens som en slags glorificeret Wikipedia, så er det ikke et problem, men det bliver også kedeligt. Det spændende – og problematiske – opstår når den kunstige intelligens bliver brugt til personlige spørgsmål.”

Også kulturminister Jakob Engel Schmidt fra Moderaterne er bekymret for netop det. Han kalder derfor på området, det siger han til TV2.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet