Nyhedsartikel

Ekspert efterlyser børnenes perspektiv i debat om kunstig intelligens

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

“Jeg er My AI, din virtuelle ven inde i Snapchat. Hvordan har du det i dag?”

Sådan introducerer chatbotten MyAI sig selv. Det er en kunstig intelligens, som er dukket op på folks Snapchat app.

Både Snapchats funktion MyAI og chatbotten ChatGPT har været debatteret meget. Men ifølge Eva Fog Noer, digital pædagog og ekspert i børn og unges brug af sociale medier, mangler der særligt ét perspektiv i debatten – børnenes.

For når de voksne enten roser eller kritiserer den kunstige intelligens, så glemmer man, at børnene har det i hænderne lige nu, siger hun.

“Voksne er kritiske og forstår sammenhænge, men det er børn i gang med at lære. Det hjælper ikke at de voksne står og råber; ‘åh det er fantastisk’ eller ‘ih, det er forfærdeligt’. Det uddanner ikke børnene. De står med begge ben midt i den kunstige intelligens, og derfor skal vi tale med dem og se det fra deres synspunkt – og det skal vi gøre nu.”

Du kan høre hele interviewet med Eva Fog Noer her:

Det er særligt Snapchats MyAI som Eva Fog Noer henviser til, for det sociale medie er installeret på rigtig mange danske børns telefoner.

Det er den også på Anders Krogsgaards børns telefoner.

Han har tre børn på henholdsvis 11, 13 og 17 år, og selvom de primært bruger funktionen som et underholdningsprodukt, så er der alligevel en bekymrende tendens, siger han.

“En af ungerne blev spurgt om, hvad han havde lavet, af den her funktion. I sjov svarede han bare ‘lort’, og det fik den kunstige intelligens til at spørge omsorgsfuldt, om der var noget der bekymrede ham. Den kan agere som menneske, og som en ven der altid er der. Det synes jeg bekymrende, og det talte vi om.”

Hele interviewet med Anders Krogsgaard kan du høre her:

Det menneskelige element er også det, som bekymrer Eva Fog Noer mest, og hvorfor man bør tale med sine børn om brugen af kunstig intelligens.

“Hvis man kun bruger kunstig intelligens som en slags glorificeret Wikipedia, så er det ikke et problem, men det bliver også kedeligt. Det spændende – og problematiske – opstår når den kunstige intelligens bliver brugt til personlige spørgsmål.”

Også kulturminister Jakob Engel Schmidt fra Moderaterne er bekymret for netop det. Han kalder derfor på området, det siger han til TV2.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet