Nyhedsartikel

Ekspert mener ikke, at vi skal håndtere covid-19 som en influenza, som de vil i Spanien

Katrine Volsing

Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet mener ikke, at vi skal sammenligne coronavirus med influenza på nuværende tidspunkt. Det på trods af, at man i Spanien vil håndtere covid-19 netop som en influenza.

“Hvis du spurgte mig, hvordan jeg ville se på coronasæsonen om et par år, så ja, men jeg tror, man skal holde sig for øje, at den immunitet, vi har overfor corona lige nu, den er i høj grad opstået på baggrund af en meget massiv boostervaccinationskampagne lige før jul, og det er nok en immunitet som ikke bærer helt så langt med sig, som vi er vant til fra influenza, så derfor er jeg lidt mere loren ved at melde så bastant ud, som at vi allerede i år skal til at betragte corona som på linje med influenza”, siger han til Radio4 Morgen.

I Spanien er dødeligheden faldet markant, og derfor vil Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, have ændret tilgangen til coronavirus:

”Situationen for pandemien er ikke den samme som for et år siden. Jeg tror, vi bør begynde at evaluere udviklingen af covid-19 hen imod en endemisk sygdom”, siger han i et interview med radiostationen Cadena SER i begyndelsen af ugen.

En endemisk sygdom er en sygdom, der har en stabil, vedvarende forekomst i et afgrænset område – som for eksempel influenza.

Viggo Andreasen mener, at corona med tiden vil blive en endemisk sygdom, men at vores immunitet endnu ikke kan sammenlignes med den vi har overfor influenza:

“Det overordnede problem er, at vi ikke har så stabil en immunitet overfor corona, som vi har overfor influenza, som vi har været udsat for i mange år. Så spørgsmålet er, hvad sker der dels her i foråret, men det rigtigt store spørgsmål er, hvad sker der til efteråret, når vi skal til at møde corona igen og en del af den immunitet, som vi har opnået ved vores vacciner, er forsvundet. For det er efterhånden blevet klart, at vaccinerne beskytter os kun i noget tid”, siger han til Radio4 Morgen.

Vi skal altså vide mere om vores immunitet, før vi kan sammenligne corona med influenza, mener han:

“Hvor god er en naturlig immunitet, der er opstået på baggrund af at personer, har mødt corona efter de er blevet vaccineret; giver det en ligeså god immunitet som en naturlig infektion, og hvor god en immunitet giver en naturlig infektion egentlig på længere sigt. Det er alle sammen nogle spørgsmål, det ville være rart at være lidt klogere på, før vi klapper alt for begejstret i hænderne og siger, det her er ‘bare’ en endemisk sygdom”, siger han.

Desuden er den anderledes i sit mønster end influenza er:

“Den rammer en del ældre, men ikke meget gamle. Det er altså ikke personer, der ligger meget tæt på alligevel at ville være afgået ved døden. Og det gør, at der i tilfælde af corona vil være rigtig mange, som vi har brug for at behandle meget intensivt på sygehusene, og hvis vi behandler dem rigtigt, så kan de overleve. Så corona har hele tiden klemt os på den måde, at der har været et ret stort antal syge, som vi bør behandle, for vi ved at så får de et forholdsvis godt liv bagefter, og hvis vi ikke har kapacitet på sygehusene, så vil de dø. Det er en frygtelig klemme at sætte samfundet i: Skal jeg behandle Søren eller Peter, for jeg har kun plads til dem ene af dem på intensivafdelingen. Det er det problem, som corona præsenterede for os for to år siden og som stadig gør, at den er anderledes i sit mønster end influenza”, siger han.

Hør interviewet med Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, her:

Verdenssundhedsorganisationen WHO advarede i går imod at behandle Omikron-varianten som influenza:

“Vi har stadig en meget stor mængde usikkerhed og en virus, som kan udvikle sig ret hurtigt og give nye udfordringer. Vi er helt bestemt ikke ved et punkt, hvor vi kan kalde det en endemisk sygdom”, siger WHO’s ledende beredskabschef i Europa, Catherine Smallwood.

Læs også

28.06.22

Nyuddannet sundhedsplejerske: Vi er ikke klar til flere fædre på barsel

Om godt en måned træder den nye øremærkede barselsordning i kraft. Men det er sundhedsplejen ikke klar til. Det mener Emilie Grønfeld Wille, nyuddannet sundhedsplejerske. “I hele vores tid som sundhedsplejersker har vi været vant til et samfund, hvor det var mor der gik hjemme. Så jeg tror der er brug for en kulturændring i…

Læs mere
27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet