Nyhedsartikel

Ekspert om kønsopdelte klasser på Bornholm: “Det kan fungere rigtig godt”

sks@radio4.dk

På Åvangsskolen på Bornholm er det slut med at sende blikke efter den der dreng eller pige, man synes er sød – i hvert fald hvis man går i 8. klasse.

Åvangsskolen har nemlig valgt at kønsopdele 8. årgang den kommende måned, så hver klasse nu bliver to hold – ét kun med drenge og ét kun med piger.

Kønsopdelingen har givet anledning til debat. Men Åvangsskolen er ikke de første til at eksperimentere med en kønsopdelt undervisning. Der er blevet eksperimenteret med det i årenes løb – blandt andet på Skærbæk Skole ved Fredericia tilbage i 2008. Her adskilte man drengene og pigerne i de to første timer af dagen.

“Det fungerede rigtig fint. Vi gjorde det i forbindelse med skolestarten. Der er nogle børn, der synes det er lidt svært at starte i skole – de fleste af dem er drenge. Så vi prøvede at imødekomme deres måde at starte i skole på. Drengene skulle for eksempel ikke sidde stille ligeså længe som pigerne. Der skal være noget afveksling – pigerne ville meget hellere bare sidde og snakke,” siger Ane Bendixen, der dengang var børnehaveklasseleder på Skærbæk Skole.

Hør hele interviewet med Ane Bendixen her:

Den samme gode oplevelse havde Noah Støterau Kaminski Brom på 14 år, der i går havde sin første dag efter juleferien på Åvangsskolen i de nye kønsopdelte klasser.

“Det var selvfølgelig lidt mærkeligt. Der var ikke så meget larm som forventet. Det var meget fedt, synes jeg i hvert fald,” siger han.

Hør hele interviewet med Noah Støterau Kaminski Brom, hvor også Daniel Sonne-Mogensen, der er forælder til en anden 8. klasses elev på Åvangsskolen, medvirkede her:

I den besked forældrene har modtaget på Aula, og som Radio4 er i besiddelse af, står der blandt andet:

“Det giver også mulighed for at ændre nogle af de dynamikker, der er i årgangen i øjeblikket, som ikke altid er givtige for undervisningen – eller samtalerne fælles i klasselokalet (…). Den nye opdeling er valgt ud fra vores oplevelse af, hvordan eleverne i forvejen vælger samarbejdspartnere, og øger muligheden for at finde andre at arbejde sammen med, på samme niveau”.

De argumenter giver fin mening, hvis man spørger Hans Henrik Knoop, lektor ved Aarhus Universitet og ekspert i læringsstile.

“Alle ved, at der er forskel på drenge og piger. Fordi vi har ønsket at komme væk fra kønstereotyper, så er det sommetider blevet svært at snakke om de kønsforskelle, der rent faktisk er. Det betyder, at det også har været svært at tage hensyn til, at der kan være forskel på interesser i skolen. Jeg synes, at man på Bornholm har en moden tilgang til det, og forstår, at man kan se børn på mange forskellige måder. Der kan være forskel på interesser og talenter, og der er der også forskellen på køn, som man kan tage hensyn til,” siger han.

Hør hele interviewet med Hans Henrik Knoop, lektor ved Aarhus Universitet og ekspert i læringsstile, her:

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet