Nyhedsartikel

Ekspert: Patient fik afvist klage på forkert grundlag

Allan Christiansen
alch@radio4.dk

I sagen om de omstridte ankel-operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital bakker ekspert nu op om Danske Patienters opfordring om at få genåbnet afvist klage. Afslaget er forkert, mener ekspert i sundhedsjura.

Katrine Bro-Vallentin har papir på, at hun er invalideret efter en ankeloperation, hun ikke skulle have haft. Det har Patienterstatningen vurderet, efter en kirurg har lavet en speciallægeerklæring på baggrund af en gennemgang af hendes journaler.

Samme erklæring sendte hun til Styrelsen for Patientklager i håb om, at styrelsen ville genoptage hendes klage over operationen. Men sådan gik det ikke.

– I afgørelsen skriver de bare, at de ikke vil genoptage sagen, fordi der ikke er kommet væsentlig ny viden, forklarer Katrine Bro-Vallentin.

Dermed holder styrelsen fast i deres konklusion om, at der var grundlag for at operere hende.

Men ifølge Kent Kristensen, lektor i sundhedsret ved SDU, er speciallægeerklæringen en væsentlig ny oplysning. Den burde, ifølge ham, give anledning til at genoptage Katrine Bro-Valentins klagesag.

– Når man læser speciallægeudtalelsen, så står der netop, at der på billederne (MR-scanningen, red.) ikke var tegn på skade på de indvendige ledbånd, og så var der heller ikke grundlag for at gennemføre operationen. Alene af den grund, så vurderer jeg, at speciallægeerklæringen bør være grundlag for, at man ser på sagen en gang til. For som jeg læser afslaget, så er det givet på et forkert grundlag, vurderer Kent Kristensen.

Hele sagen er gravet op af Radio4s undersøgende redaktion, Radio4 Undersøger. Den kan høres i podcasten ‘Det kirurgiske eksperiment’.

Alle sagerne bør genåbnes

Kent Kristensen bakkes op af vicedirektøren i Danske Patienter, Annette Wandel, i den konkrete sag.

– Det er ganske uforståeligt, at man ikke genoptager denne her sag. Og det er også urimeligt, siger Annette Wandel. Hun henviser til en anden sag, hvor Styrelsen for Patientklager også overså et scanningsbillede.

I den sag blev en patient opereret af den samme kirurg, der opererede Katrine Bro-Valentin, selvom scanningsbillederne viste, at der ikke var nogen skader på patientens ledbånd i anklen.

– Det man kunne være bekymret for, det er, at de (Styrelsen for Patientklager, red.) igen overser en MR-scanning, som er fejlfortolket, siger Annette Wandel.

På grund af de mange tvivlsspørgsmål opfordrer Danske Patienter derfor til, at alle klager over ankeloperationerne på Bispebjerg bliver genåbnet. Til Radio4 har sagde Annette Wandel mandag, at der ”virkelig er en begrundet tvivl om, at der er sket fejl.”

Mellem 2007 og 2018 opererede to kirurger på Bispebjerg over 500 ankelpatienter med en eksperimentel operationsform, der har efterladt mange patienter med flere smerter og lavere funktionsniveau end før operationen. Derfor har cirka 140 patienter søgt om erstatning, hvoraf 45 indtil videre har fået den tilkendt. Derudover har 22 af dem klaget over den ene kirurg, og kun én af patienterne har altså fået medhold. Resten er afvist.

”Det er bakspejlsbetragtninger”

Styrelsen for Patientklager ønsker ikke at stille op til interview. Men i et skriftligt svar forholder styrelsens direktør, Lizzi K. Jakobsen, sig til, hvorfor Katrine Bro-Vallentins speciallægeerklæring ikke giver anledning til at genoptage hendes klagesag.

– Vi skal vurdere en klage på baggrund af den viden, man havde på behandlingstidspunktet. Derfor er for eksempel journalmateriale og billedmateriale vigtige i vores bevisafvejning. At bruge en senere udfærdiget speciallægeerklæring kan ofte føre til bakspejlsbetragtninger, som ligger uden for det grundlag en behandlingsklage skal vurderes ud fra, skriver Lizzi K. Jakobsen.

 

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet