Nyhedsartikel

Ekspert: Sådan sparer du penge ved at energioptimere din bolig

Sofie Østergaard & Mikkel Juul
juul@radio4.dk

Det bliver dyrere og dyrere at være dansker. Men der er højst sandsynligt en hel del, du kan gøre for at holde dine faste udgifter i bund. I denne uges udgave af Overskud kan du blive klogere på, hvor det er bedst at sætte ind.

Tue Patterson er fagekspert inden for almen byggeteknik, klimasikring og indeklima hos Bolius. I Overskud denne uge fortæller han, hvordan du bedst sikrer din bolig mod de stigende energipriser.

Det vigtigste råd ifølge Tue Patterson er, at man tænker på hele ens bolig, når man skal energirenovere.

”Det er ikke nok kun at kigge på loftet eller vinduerne, man skal også have varmekilden med. Hvis du putter en ny varmekilde ind, giver det så nok effekt, hvis du ikke også gør noget ved vinduerne og loftet? Man skal se på energirenovering som et helhedsbillede,” forklarer Tue Patterson.

Det kan selvfølgelig være komplekst selv at overskue følgevirkningerne af en eventuel ny varmekilde i ens hjem. Derfor råder Tue Patterson også til, at man får en professionel med på råd, inden man kaster sig ud renoveringsprojektet.

”Der kan være rigtig god hjælp i at hente en professionel udefra, som kan hjælpe med at finde ud af, hvilke knapper man skal dreje på først,” siger han.

En professionel kan hjælpe én med at vurdere, hvornår det rigtige tidspunkt er for at foretage forskellige energibesparende tiltag.

”Hvis man f.eks. skal have skiftet taget, så er det oplagt ikke kun at få skiftet tagstenene ud, men at huske, at det så bliver langt billigere også at få skiftet isoleringen ud i samme ombæring. Så har man stilladset sat op, og taget er pillet af, hvilket gør det langt nemmere at komme op på loftet end gennem en loftlem.”

Omvendt er det heller ikke altid, man behøver at foretage en større renovering for at opnå besparelser.

”Nogle gange kan man stå i en situation, hvor loftet sådan set er ok, hvis bare man smider 100 mm. isolering mere på. Og hvis man har nogle fine trævinduer, så kan det være fint bare at skifte ruderne,” uddyber Tue Patterson.

En professionel kan også hjælpe en med at regne på, hvor længe der går, før den nye energirenovering er tjent ind igen.

Vil du høre Tue Pattersons råd til at søge om tilskud hos bygningspuljen til energirenoveringen, så hør med herunder:

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet