Nyhedsartikel

Ekspert: Skatterabat på plug-in-hybridbiler giver ingen mening

I dag skal den nye skatteminister Jeppe Bruus i samråd om den skatterabat, man kan få, hvis man køber en plug-in-hybridbil.

Forud for samrådet har støttepartierne meldt ud, at de gerne vil have genåbnet aftalen. Især efter det i forrige uge kom frem, at den tidligere skatteminister ikke delte tallene for, hvor meget CO2 hybridbilerne udleder, da han fik dem.

Hybridbilerne, der både kan køre på el og benzin, udleder nemlig i gennemsnit dobbelt så meget CO2, som de må, hvis de skal betragtes som “grønne biler”. Det har tal fra Vejdirektoratet vist. Det skyldes, at benzinmotoren bliver brugt mere end forventet i forhold til elmotoren.

Hvis man køber en plug-in-hybrid, så får man en skatterabat, fordi de anses som grønne i en aftale, som regeringen og dens støttepartier indgik i december 2020.

Men rabatten giver ikke mening, mener professor i transportøkonomi ved Københavns Universitet Mogens Fosgerau:

“Det allerværste er, at man har brugt rigtig mange penge på at give rabat. Det er i størrelsesordenen fire milliarder i 2021. For fire milliarder kroner kunne man købe cirka fire millioner tons CO2-reduktioner for de penge – som en slag på tasken,” siger han til Radio4 Morgen og fortsætter:

”Men i stedet har man futtet dem af på noget, som stort set ingenting giver.”

Vejdirektoratets tal om plug-in-hybridbilernes CO2-udledning kommer ikke bag på professoren:

“Det er fuldstændigt som forventet, hvis man har fulgt lidt med i timen. Vi havde set andre tal før, og alle tal, der har været fremme, siger det samme: at de her biler i praksis er meget langt fra at være grønne,” siger Mogens Fosgerau.

Hør interviewet med professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau i Radio4 Morgen:

Radio4 har forsøgt at få et interview med skatteminister Jeppe Bruus for at høre, hvad han siger til at genåbne aftalen om plug-in-hybridbilerne, som støttepartierne ønsker. Men ministeren har takket nej til interview i denne omgang.

Den tidligere skatteminister Morten Bødskov sagde til Information i januar i et skriftligt svar, at han ikke mente, at tiden var inde til at ændre i skatterabatten på plug-in-hybridbiler.

Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet