Ekspert: Stoffer bør afkriminaliseres i Danmark

Close-up view of a pile of multicoloured tablets in red, white and blue. Keywords: Absence, Absent, Abundance, Addiction, Addictive, Circle, Circular, Close-up, Colourful, Colourful, Cure, Dependency, Drug, Drugs, Healthcare, Illness, Indoor, Indoors, Inside, Interior, Medicine, Medicines, Multicoloured, Multicoloured, Nobody, Object, Objects, Plenty, Recovery, Relief, Round, Shape, Shaped, Shapes, Studio, Tablet, Tablets, Variation, Pills, Medicinal, Prescription, Illegal, Overdose, Suicide, Suicidal, Death, Misery, Unhappiness, Despair, Reliance, Treatment, Lifesaving Modelreleased: NO Millennium Images, 1109

Skrevet af

28. maj 2021

Det kan blive straffrit at være i besiddelse af stoffer i Norge. I næste uge stemmer de norske politikere nemlig om en narkoreform, der skal afkriminalisere narkotika. Det er også en god idé at gøre i Danmark ifølge lektor fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

Det skal være slut med bøde og fængsel til misbrugere af stoffer i Norge. Det hjælper nemlig ikke folk ud af deres misbrug at straffe dem.

Sådan lyder tankerne bag den narkoreform, som de norske politikere skal stemme om i næste uge, der skal afkriminalisere stoffer til eget forbrug.

Inspirationen kommer fra Portugal, hvor stoffer har været afkriminaliserede i 20 år. Her er erfaringerne overvejende positive. Eksempelvis dør halvt så mange af narkotika-relaterede årsager som i resten af EU.

“Jeg mener man burde følge Portugal og Norges eksempler. Men man skal tænke sig godt om, og man skal lave den rigtige model og netop følge de to lande. I Danmark viser erfaringen, at efter man indførte nultolerance i 2004, er der faktisk sket en lille stigning i stofbruget,” siger Esben Houborg, lektor Center for Rusmiddelforskning Aarhus Universitet.

I Danmark vedtog den daværende regering i 2004 en nul-tolerance politik i forhold til besiddelsen af narkotika.

Det gjorde op med 35 års afkriminalisering af besiddelse af stoffer til eget forbrug. Siden blev straffene for besiddelse af stoffer til eget forbrug firedoblet i 2007.

“Jeg har efterhånden svært ved at finde argumenter mod afkriminalisering. Det store argument er jo, at signalværdien får flere til at tage stoffer. Men det viser alle erfaringer ikke passer,” siger Esben Houborg.

Når man taler om at afkriminalisere stoffer, er der ikke tale om at lovliggøre narkotika. Handel og smugling af ulovlige stoffer vil fortsat være strafbart, og det er ikke muligt at anskaffe sig narkotika på lovlig vis. Besiddelse af narkotika bliver imidlertid gjort lovligt.

Portugal afkriminaliserede stoffer i 2001. Både cannabis og hårde stoffer.

“Hvis man i Danmark gør som i Portugal og Norge, så er det en virkelig god idé. Her definerer man nemlig problemet som et socialt problem og ikke et kriminalitetsproblem. Derudover er det også meget dyrt at kriminalisere stofferne,” siger Esben Houborg, lektor Center for Rusmiddelforskning Aarhus Universitet.

Vi ville gerne have spurgt regeringen om, hvad de mener om at afkriminalisere stoffer i Danmark. Det har dog ikke været muligt at få et interview med justitsminister Nick Hækkerup. Justitsministeriet henviser til Sundhedsministeriet, fordi en eventuel afkriminalisering skal ske ved en ændring i sundhedsloven.

Sundhedsminister Magnus Heunicke sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff har imidlertid heller ikke haft mulighed for at stille op til interview med Radio4.

Hør hele interviewet med Esben Houborg, lektor Center for Rusmiddelforskning Aarhus Universitet i Radio4 Morgen her:

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00