Nyhedsartikel

Ellemann: Naturligt at følge op på mulighed for regering

Ritzau

Venstre er parat til at afsøge muligheden for en bred regering med Mette Frederiksen (S) i spidsen.

Efter i valgkampen fuldstændig at have afvist en bred regering med røde og blå er budskabet fra formand Jakob Ellemann-Jensen, at dansk politik er forandret. Der er nu tre blokke, og Venstre skal søge indflydelse.

V-formanden har noteret sig, siger han i sin tale på Venstres landsmøde i Herning, at Socialdemokratiet i valgkampen pludselig lagde op til at “føre en helt ny politisk kurs”.

– Derfor er det naturligt at følge op på mulighederne for et samarbejde. Uanset om det bliver med Venstre i regering eller i opposition, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Formanden henviser til Socialdemokratiets udspil med skattelettelser i bunden, om frit valg og om reformer af den offentlige sektor.

Alt sammen interessante temaer for en venstremand, som Ellemann konstaterer.

Regnestykket for Jakob Ellemann-Jensen er klart

Blå blok er samlet gået tilbage, og der er en splittelse, hvor nogle partier ikke vil samarbejde med hverken Moderaterne eller De Radikale, der gør, at blå blok ikke er i “nærheden af et alternativt flertal til Mette Frederiksen som statsminister”.

– Så længe der er et markant rødt og lilla flertal i Danmark bestående af venstrefløjen og Moderaterne, så skal Venstre orientere sig mod de partier, som ønsker at påvirke udviklingen af Danmark.

Om det så ender med en rød-blå regering, det afhænger af Socialdemokratiets vilje til at komme Venstre i møde, lyder det fra V-formanden.

– Om det flertal kan gøres til virkelighed afhænger i sidste ende af, hvordan Socialdemokratiet vælger at stille sig i forhold til de udfordringer, som Danmark står overfor. Om de for alvor er klar til at tage skridtet mod Venstre og de andre borgerlige partier, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Blå blok splittet

Venstre gik til valg på at få en borgerlig-liberal regering, og partiet afviste helt, at det kunne komme på tale at gå i regering med partier i den røde blok.

Men virkeligheden efter valget er en anden, konstaterer V-formanden, som også evaluerer samarbejdet med de blå partier – og giver det bundkarakterer.

– Vi har brugt alt for meget tid på at bekrige hinanden i den blå blok i stedet for at samarbejde. Ikke kun i den forgangne valgperiode, men i de seneste mange år, siger Jakob Ellemann-Jensen.

– I stedet for at få den borgerlige kage til at vokse, har vi været for optaget af at spise hinandens stykker.

Læs også

30.11.22

SF lurer på at gå i regering – men ikke for enhver pris

SF-formand Pia Olsen Dyhr har skridt for skridt gjort SF klar til at komme i regering. Men prisen for at få adgang til ministerkontorerne kan blive for høj. Det går ganske godt for SF-formand Pia Olsen Dyhr i disse døgn. Hun er selvskreven som mødedeltager i de forhandlinger, der skal føre til en ny regering…

Læs mere
30.11.22

Elpriser skræmmer julelys-entusiaster

Med julen forude stiger elpriserne til niveauer, som vi ikke har set siden sommer. Men det skal ikke ødelægge julestemningen – i hvert fald ikke for Brian Larsen fra Sjørup ved Viborg. Han har plastret hus og have til i julelys, ganske som han plejer. ”Jeg kan ikke forstå, der skal være polemik omkring det…

Læs mere
29.11.22

Fysioterapeuter vil stoppe behandling af kronisk syge

Foreningen Danske Fysioterapeuter opfordrer alle sine medlemmer til ikke at behandle kronisk syge patienter i december. Det fremgår af et brev som er sendt til foreningens medlemmer, som Radio4 har set. Gruppen af kronisk syge patienter får typisk deres behandling hos fysioterapeuterne betalt af en pengepulje – og den er tom. Dermed får fysioterapeuterne ikke…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet