Økonom: Alle partiers valgløfter om inflationshjælp puster til inflationen

Danfoss termostat på varme radiator, til at regulere varmen i ældre lejlighed. Varme, energi og elpriser er steget meget i pris

Skrevet af

28. oktober 2022

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Regningen for el eller varme er langt højere end normalt. Det samme gælder, når vi skal betale ved kassen i supermarkedet. Energikrisen raser, og det er blevet dyrere at være dansker.

De høje priser og bekymringer for økonomien er derfor også blandt de emner, der står højest på vælgernes dagsorden. Det vurderer professor i statskundskab Rune Stubager.

“Jeg tror bestemt, det er et emne, som de vælgere, der oplever at være presset af prisstigningerne kan tage med ind i stemmeboksen, når de skal finde ud af, hvor krydset skal sættes”, siger professoren fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, og som følger valget som del af ‘det danske valgprojekt’.

Politikerne har også forstået, at inflation er vigtigt for vælgerne. Næsten alle partier er under valgkampen kommet med nye forslag til, hvordan danskerne kan blive mindre hårdt ramt økonomisk.

Men de mange økonomiske håndsrækninger fra politikernes side risikerer at gøre problemet værre. Det mener Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet:

“I princippet er alle tiltag, der skal forsøge at kompensere forbrugerne for de her prisstigninger, med til at gøre det underliggende problem værre. Når folk får kompensation har de mulighed for at købe noget mere, og det vil sige at efterspørgslen efter de her varer stiger. det betyder at dem der sælger dem ikke er så presset med at holde igen med priserne, men de har mulighed for at øge dem endnu mere. Og det vil sige, at man faktisk får yderligere inflation, når politikerne giver kompensation for inflationen”, siger han til Radio4.

Hør interviewet med Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, her: 

Indenfor blå blok er der uenighed om løsningen på energikrisen.

Liberal Alliance vil hæve grænsen for skat på arbejde, så man ikke skal betale skat af de første 7.000 kroner, man tjener hver måned. Det vil betyde, at alle, der går på arbejde, får udbetalt 1.500 kr. mere i måneden. Det er ikke noget nyt, men en politik de har haft i mange år.

Dansk Folkeparti derimod foreslår en hjælpepakke med otte tiltag, som er et krav til en borgerlig regering. De vil blandt andet give en skattefri julecheck til pensionister, hæve kørselsfradraget, fjerne afgiften på gas og fyringsolie og sænke momsen på fødevarer.

Hos Liberal Alliance mener de dog ikke, at checks til udvalgte grupper er vejen frem.

“Det her kommer til at gøre ondt for os alle. For sådan er det med inflation. Nogle partier hævder, at de vil redde danskerne fra det og det gør de ved at komme med nogle forslag, der overhovedet ikke i noget nævneværdigt omfang hjælper danskerne, men måske giver dem 10 procent af de penge, som deres hverdag er blevet for dyr med. Men det er måske blevet 50.000 kroner dyrere at fyre med gas, så hvad skal de 2000 kroner hjælpe?”, siger Ole Birk Olesen, som er finansordfører for Liberal Alliance, som henviser til Dansk Folkepartis forslag om en skatefri julecheck til pensionister.

René Christensen, der er næstformand og finansordfører i Dansk Folkeparti, står ved deres forslag om en skattefri julecheck til pensionister.

“Jeg mødte en mand i Faxe. Han havde en varmeregning, en elregning og sin husleje, samt telefonregning. Hans rådighedsbeløb var simpelthen ikke stort nok. En energikrise må jo ikke ende med at vi får en socialkrise, for der er virkelig nogle mennesker, som ender med at blive sat på gaden”, siger han til Radio4.

Hør debatten mellem Ole Birk Olesen, som er finansordfører for Liberal Alliance og næstformand og finansordfører i Dansk Folkeparti, René Christensen:

Men René Christensen mener, at der skal handles både kort- og langsigtet.

“Jeg tror ikke, den her krise går væk i løbet af et år eller to. Og derfor er vi nødt til at lave noget, der er strukturelt. Det kan være skattelettelser eller andet, så man får hævet sit rådighedsbeløb. Men vi er også nødt til at gøre noget på den korte bane”, siger han og fortsætter:

“Vi vinder intet ved at køre den hårde linje og sige, hvad der ikke kan stå det må falde. Vi skal standse ulykken og løse den udfordring vi står overfor og der er en gruppe borgere i Danmark, som ikke kan betale de regninger, som de får nu”.

Det er Ole Birk Olesen dog langt fra enig i.

“Det er jo kun et plaster på et åbent benbrud. Fordyrelserne for dem der er særligt hårdt ramt, der der fyrer med gas fx, er enorm. Og de penge som René Christensen kan finde frem er småtteri i sammenligning med fordyrelserne. Alligevel skal vi høre noget om, at fordi René kan tage 5-10 procent af regningen, så er han et supergodt menneske, mens jeg er en hårdhudet liberalist. Men det er ikke de 5-10%, der redder noget som helst,” siger han.

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

09:05
11:00