“En katastrofe”: Snart skal arbejdsløse igen møde fysisk op på jobcenteret

Jobcenter på Gammel Køge Landevej i København, tirsdag den 19. januar 2021.

Skrevet af

24. juni 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Siden coronaen skyllede ind over landet, har alle arbejdsløse haft kontakt til jobcenter og a-kasse gennem computeren og telefonen.

Men fra den 1. august er det slut. De fysiske samtaler på jobcentrene, som vi kendte det fra før coronaen, bliver nemlig genindført.

Det møder kritik fra både Kommunernes Landsforening og Danske A-Kasser, der repræsenterer stort set alle a-kasser i Danmark:

“Nu har vi i 15 måneder været i en ny virkelighed, hvor vi har lært, at digitale og telefoniske samtaler sagtens kan erstatte det fysiske, og nogle gange endnu bedre. Men alle de erfaringer, som a-kasserne og medlemmerne har gjort sig, ser man bort fra. I stedet ruller man tilbage til den måde, det var på før,” siger Marianne Ehlers, der er beskæftigelseschef i fagforeningen og a-kassen Krifa og bestyrelsesmedlem i Danske A-Kasser.

Hos a-kassen ASE mener administrerende direktør Karsten Mølgaard, at den politiske beslutning er helt forkert:

“Uden at overdramatisere det, så er det en katastrofe. Det er et kæmpe samfundstab at gå tilbage til møder og samtaler i fysiske omgivelser, når vi lige har gennemført danmarkshistoriens mest effektive digitaliseringsprojekt,” siger han til Radio4 Morgen.

Regeringen afventer evidens

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der har samlet erfaringer ind, ønsker næsten ni ud af ti medarbejdere i både jobcentre og a-kasser at have mulighed for digitale samtaler i fremtiden.

Men regeringen er ikke klar til at lægge de fysiske samtaler på hylden, siger Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Henrik Møller:

“Vi vil ikke afvise, at tidspunktet kan blive justeret. Vi lytter også til, hvad a-kasserne siger. Men vi ved, at personligt fremmøde er et effektivt værktøj i forhold til de jobparate borgere. Og vi har endnu ikke den samme evidens for de digitale samtaler,” siger Henrik Møller til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet, Henrik Møller, her:

Regeringen afventer lige nu en analyse af Beskæftigelsesministeriet, som skal se på, hvordan erfaringerne har været.

Selvom de ledige skal tilbage til de fysiske møder, så har regeringen åbnet lidt for de digitale samtaler. De kan nemlig tilvælges efter seks måneders ledighed.

Men det undrer Thomas Kastrup-Larsen (S), der er borgmester i Aalborg Kommune og formand for KL’s Arbejdsmarkedsudvalg:

“Jeg forstår ikke, at vi først får mulighed for at anvende de digitale samtaler efter seks måneder. Jeg synes, det burde være en valgmulighed fra starten. Selvfølgelig skal man se den enkelte ledige fysisk i jobcentret, men det behøver jo ikke være hver gang. Det her giver en mulighed for at være mere fleksibel og have mere fokus på den enkelte ledige,” siger Thomas Kastrup-Larsen til Radio4.

Beskæftigelsesordfører Henrik Møller vil ikke afvise, at regeringen på sigt vil ændre kravene til det fysiske fremmøde. Men det er endnu for tidligt, mener han:

“Vi bliver nødt til at have nogle tal, der dokumenterer tilfredsheden. Det er ikke nok bare at være tilfreds, hvis effekterne ikke er, at folk får et arbejde. Det er jo det, der er målet,” siger Henrik Møller.

Hør Marianne Ehlers, beskæftigelseschef i fagforeningen og a-kassen Krifa og bestyrelsesmedlem i Danske A-Kasser, fortælle om erfaringerne med de digitale møder:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

MATHIAS HELTS TALKSHOW

12:05
13:00