Endnu en læge tiltalt for overgreb: Politiet droppede først sagen, men kræver nu fængsel 

Retten i Aarhus er en af byens imponerende bygninger, beliggende nær Aarhus Rådhus. Bygget i 1906, tegnet af arkitekterne K.A. Ludvigsen og Jul Hansen.

Skrevet af

14. marts 2023

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

For anden gang på få måneder vil politiet have en læge sendt i fængsel for seksuelle overgreb mod patienter. I en ny sag risikerer en speciallæge fra en klinik i Aarhus-området at miste sin autorisation som læge. Han nægter sig skyldig.

Han er tiltalt for at have misbrugt sin stilling som læge og for at have begået seksuelle overgreb mod to kvindelige patienter. 

Nu risikerer en mandlig speciallæge fra Aarhus både fængselsstraf og fratagelse af sin autorisation som læge i en opsigtsvækkende sag, der begynder ved Retten i Aarhus tirsdag.

Her er lægen tiltalt for at have krænket to kvindelige patienter under forskellige konsultationer i en klinik i Aarhus-området.  

Ifølge Anklagemyndigheden skal lægen blandt andet have bedt en kvindelig patient om at tage sit tøj af under en konsultation i april 2021, der angiveligt efterlod hende nøgen foran lægen. Her skulle han ifølge politiet have berørt kvinden på hendes kønsdele, trykket hende på området omkring kønsdelene, blandt andet for at se en intimpiercing, og have befølt kvinden på brysterne.

Han er også anklaget for at have ført fingrene op mod kvindens anus, ligesom lægen ifølge anklageskriftet skal have bedt den kvindelige patient om at gå nøgen i en lige linje foran sig under konsultationen. Imens skulle lægen angiveligt have kommenteret kvindens bryster og have stillet spørgsmål af seksuel karakter. 

Alt sammen mener politiet skal være sket uden et lægeligt belæg.

Den tiltalte speciallæge nægter sig skyldig i alle anklager og har tidligere udtalt til Ugeskrift for Læger, at “sagen har nedbrudt” ham, og at den har gjort, at han er tæt på at gå konkurs. Samtidig har hans forsvarsadvokat sagt, at han mener, at Anklagemyndigheden har en spinkel sag.

Over for Radio4 fortæller anklageren i sagen, Maria Buus Sørensen, at Anklagemyndigheden går efter en frihedsstraf mod lægen, som dermed risikerer en fængselsstraf. 

Droppede sagen 

Det er næsten to år siden, at lægen første gang blev anmeldt af en de to kvindelige patienter, der gik til politiet i april 2021. To måneder senere blev lægen sigtet og anholdt i sagen. Men bare en måned senere tog sagen en drejning. 

Politiet droppede nemlig at rejse en sag mod lægen i juli 2021. Men det ændrede sig, da en af kvinderne gennem sin advokat klagede over afgørelsen til Statsadvokaten i Viborg, som siden kom frem til, at politiet skulle rejse en tiltale.  

Det skete i september 2021, og en måned senere blev lægen så tiltalt i sagen, der siden blev udvidet til at omhandle to kvindelige patienter. Sagen forventes at strække sig over to retsdage i denne uge.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra speciallægens forsvarsadvokat, Kåre Pihlmann, men han har ifølge Århus Stiftstidende tidligere forklaret i retten, at han mener, at Anklagemyndigheden har en spinkel sag. 

“I første omgang fandt anklagemyndigheden sagen for svag til at bringe i retten, hvilket også blev meddelt anmelderen. Det fik hende til at klage til Statsadvokaten, hvorefter sagen blev genoptaget. Der er forskellige forklaringer og ingen vidner eller beviser,” har Kåre Pihlmann ifølge avisen tidligere sagt under et retsmøde. 

Retten i Aarhus har nedlagt et navneforbud i sagen, og Radio4 kan derfor ikke beskrive detaljer, der kan afsløre lægens identitet. Heriblandt hvilket speciale, lægen har. 

Ifølge anklager Maria Buus Sørensen er der ikke noget usædvanligt i, at en sag bliver genoptaget efter en klage. 

“Jeg kan bekræfte, at sagen blev opgjort af Statsadvokaten i Viborg efter en klage fra forurettedes advokat. Det er ganske normal procedure, så det behandler vi som myndighed ikke anderledes end alle andre sager,” skriver Maria Buus Sørensen i en kortfattet kommentar til Radio4. 

Ikke den eneste sag 

Det er ikke mere end tre måneder siden, at en anden læge var tiltalt for at have begået seksuelle overgreb mod patienter, da en 30-årig læge blev idømt to års fængsel for at have begået seksuelle overgreb mod fire kvindelige patienter på sygehusene i Aarhus og Viborg. Dengang blev lægen dømt efter den såkaldte voldtægtsparagraf, og han ankede kort efter dommen, som skal behandles af Vestre Landsret senere på året.  

I den nye sag er det straffelovens bestemmelser om blufærdighedskrænkelser, som Anklagemyndigheden har rejst tiltale efter. Det drejer sig om fire påstande om blufærdighedskrænkelser, der strækker sig over konsultationer i juli og august 2020 og igen i marts og april 2021. 

Blandt andet mener politiet, at lægen har misbrugt sin stilling “til at krænke privates eller offentliges ret” ved – ifølge anklageskriftet – at have bedt en af de to patienter om “at afklæde sig, således at hendes ene bryst blev blottet.” 

I et andet tilfælde er lægen tiltalt for at misbruge sin stilling til at få en af kvinderne til at tage tøjet af, inden han, ifølge anklageskriftet, skulle have berørt kvinden “under trussekanten,” mens han “kommenterede bryster og brystpiercinger” og “stillede spørgsmål af seksuel karakter om sexpartnere og analsex.” 

Det nægter lægen sig skyldig i. 

Lægeforening: “Det er chokerende” 

Sagen om speciallægen har tidligere fået Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, til at sende hård kritik mod Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS), fordi styrelsen har valgt at fratage lægens autorisation midlertidig, indtil sagen er afgjort. Det betyder altså, at han ikke må arbejde som læge, indtil sagen er afgjort. 

 “Det er chokerende, at STPS på egenrådig vis ikke lader tvivlen komme autoriserede sundhedspersoner til gode på nogen som helst måde. De dømmer bare. Uden retssag. Og deres sanktioner er disproportionale og har alvorlige konsekvenser. Det er meget voldsomt,” sagde Camilla Rathcke til Ugeskrift for Læger i februar sidste år. 

Radio4 har tidligere forsøgt at få et interview med den tiltalte læge, men det har han ikke ønsket. 

Over for Ugeskrift for Læger har han tidligere forklaret, hvordan han blev “rystet” og fik “det meget skidt,” da han første gang opdagede, at han var mistænkt i sagen. 

“Sagen har nedbrudt mig. Både økonomisk og mentalt, og jeg går rundt som en zombie. Jeg får hjælp hos egen læge og går til psykiater en gang om ugen. Jeg er på vej mod konkurs, for jeg har ingen indtægt og skal fortsat aflønne personalet og afholde faste udgifter,” sagde lægen til Ugeskrift for Læger i februar sidste år. 

Lægeforeningen har tidligere afvist at uddybe kritikken over for Radio4.  

Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke ønsket at kommentere sagen før den er afsluttet, men styrelsens direktør, Anette Lykke Petri, har tidligere udtalt, at det altid er styrelsens ansvar at gribe ind, hvis der opstår en mistanke om krænkelser begået af sundhedspersoner. 

“Og når vi udsteder en sanktion, vurderer vi altid, om en mindre indgribende sanktion er tilstrækkelig til at sikre patientsikkerheden,” sagde Anette Lykke Petri til Århus Stiftstidende i maj sidste år. 

Hvis du har kendskab til sagen eller har haft lignende oplevelser, vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte undersøgende journalist Tobias Hansen Bødker anonymt på tohb@radio4.dk 

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00