Enhedslisten fremlægger regnskab for blyantspenge

Peter Kofod (DF), Lave K Broch (N) og Nikolaj Willumsen (Ø) ved Nordisk EP-valgdebat som optakt til Europa-Parlamentsvalget på Copenhagen Marriott Hotel mandag den 8. april 2019. (foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2019)

Skrevet af

30. september 2020

Enhedslistens eneste EU-politiker, Nikolaj Villumsen, offentliggør regnskab over blyantspenge, mens bilag kan ses på Enhedslistens kontor i København

Debatten om blyantspenge er genantændt, efter at flere nyvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet har valgt at lægge mere frem om deres blyantspenge end tidligere folkevalgte.

Én af dem er Nikolaj Villumsen, som er valgt for Enhedslisten. Han har i dag lagt sit regnskab frem og vil også give adgang til sine bilag.

Medlemmer af Europa-Parlamentet får – udover deres løn – cirka 34.000 skattefrie kroner hver måned til kontorudgifter; de såkaldte blyantspenge. Der er dog som udgangspunkt ingen kontrol med, om pengene faktisk går til det, de er tiltænkt.

Andre partier på vej

Også andre danske EU-politikere, herunder fra SF og De Radikale, er på vej med nye tiltag, som skal gøre det mere tydeligt, hvordan de bruger pengene.

Nikolaj Villumsen og hans ansatte har i løbet af det første år brugt alle pengene – i alt mere end 400.000 kroner.

Der har tidligere været diskussion om, hvorvidt 34.000 kroner om måneden var for meget. Nikolaj Villumsen vil dog ikke sige, om han synes, beløbet er for højt:

”Jeg synes, det er svært at sige. Altså, i år har vi brugt de penge, vi har fået. Men i år er også specielt, fordi Enhedslisten har fået en plads hernede for første gang og skullet købe eksempelvis telefoner og bærbare computere til de ansatte,” siger han.

Den største post i regnskabet er kontorudstyr, der udgør knap 123.000 af budgettet og dækker netop IT-indkøb.

”Driftsudgifter” tegner sig for omkring 100.000 kroner, og det samme gør kontorleje. Her lejer Nikolaj Villumsen et kontor hos Enhedslisten selv og et på Christiansborg.

Kom forbi kontor

Hvis man vil se bilagene bag Nikolaj Villumsens regnskab, kan man booke tid på Enhedslistens kontor. Modsat andre af hans kolleger kommer han ikke til lægge bilagene op på en hjemmeside eller på anden måde gøre det mere tilgængeligt for borgere udenfor København.

”Det synes jeg, man kan diskutere. Det helt ideelle ville være, at der var kontrol med, hvad samtlige 705 medlemmer af EU-Parlamentet brugte deres blyantspenge på, og at der var åbenhed med det,” siger Nikolaj Villumsen.

Hør mere i Lobbyland, der i en serie sætter fokus på medlemmer af Europa-Parlaments blyantspenge, efter flere har valgt nye måder at fremlægge dem på:

Hør også sidste afsnit om blyantspenge med fokus på Venstre og de forskellige grader af åbenhed blandt partierne:

Arkivfoto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

 

 

Afspiller nu

AFTENRADIO

17:05
20:00