Nyhedsartikel

EU-udvalg beder Danmark hente dreng og mor hjem fra Syrien

Ritzau
redaktion@radio4.dk

Danmark bør lade sig inspirere af Spanien og hjemtage seksårig dreng og hans mor fra Syrien, mener EU-udvalg.

EU-Parlamentets klageudvalg opfordrer onsdag Danmark til at finde en løsning i sagen om den seksårige danske dreng, der indtil videre ser ud til at skulle blive i en fangelejr i Syrien.

Danmark bør hjemtage både drengen og hans mor, mener udvalget.

Det sender derfor en henstilling i form af et brev til de danske myndigheder.

Udvalget henviser til en tidligere sag om spanske børn. Børnene fik efter megen debat i Spanien lov at komme hjem sammen med deres mødre.

Den løsning, der blev fundet i Spanien, kan Danmark med fordel lade sig inspirere af, lyder det fra udvalgets formand, Dolores Montserrat.

Formanden, der selv er spanier, fortæller, at der også bliver sendt et brev til EU’s udenrigschef, Josep Borrell.

Det skyldes, at han spillede en rolle i at få de spanske børn hjem fra Syrien.

– Han er selvfølgelig selv spanier. Men jeg tænker, at han måske kan træde til her og hjælpe den danske regering, så barnet kan komme hjem til Europa, siger Dolores Montserrat.

Udvalget har ingen juridisk kompetence og kan derfor ikke kræve handling fra Danmark.

Alligevel vækker henstillingen glæde hos Natascha Rée Mikkelsen, talsperson for foreningen Repatriate the Children – Denmark.

Organisationen arbejder for at få danske børn hjem fra Syrien.

– Vi er enormt glade for, at man går videre med sagen. Det var det bedste, vi kunne opnå i dag. Udvalget kunne have valgt at lukke sagen, men man vælger at lave en henstilling om, at Danmark skal tage børn og mødre hjem. Det er vi sindssygt glade for, siger Natascha Rée Mikkelsen efter mødet onsdag.

Den seksårige dreng står til at blive det eneste tilbageværende danske barn i den syriske fangelejr Al-Roj. Her opholder hans mor sig også.

Regeringen vil gerne evakuere drengen, men ikke moren, har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) slået fast.

Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at man bringer både den seksårige og hans mor til Danmark. Det skrev flere medier søndag.

/ritzau/

Læs også

30.05.23

Atomkraft – en mulig investering?

Når snakken falder på atomkraft, som vi heldigvis er begyndt på – på ny – så oplever jeg ofte, at det bliver en diskussion mellem hjertet og hjernen. Det kan gøre det svært at finde ud af, hvad der er frygt, og hvad der er fakta. Det synes jeg er ærgerligt. For hvad nu, hvis…

Læs mere
30.05.23

Styrelse giver kritik til lægehus efter otteårig piges død

Styrelsen for Patientklager kritiserer lægehus i Vojens for behandlingen af en otteårig syrisk pige, der døde af et hjertestop som følge af mangelfuld astmabehandling i august sidste år. Ekspert vurderer, at pigen kunne have overlevet, hvis behandlingen havde været bedre.   Der var flere fejl i behandlingen, som ledte op til, at 8-årige Aryam fik…

Læs mere
29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet