Nyhedsartikel

Fagforeninger står overfor stor opgave med organisering af ukrainere

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Over 13.000 fordrevne ukrainere i den arbejdsdygtige alder har fået opholdstilladelse i Danmark. Fagorganisationer arbejder med nye metoder for at organisere ukrainerne.

De danske fagforeninger står overfor en stor opgave, når de skal organisere de mange tusind fordrevne ukrainere, der er kommet til landet.

Sådan lyder det fra arbejdsmarkedsforsker og lektor på Institut for Sociologi og Social Arbejde ved Aalborg Universitet, Bjarke Refslund.

”Når der kommer så stor en gruppe på en gang, så er det en udfordring at få dem organiseret og få dem med i fagforeningerne. Det er en stor opgave, de faglige organisationer står overfor,” siger Bjarke Refslund.

Du kan høre interviewet med arbejdsmarkedsforsker Bjarke Refslund i Radio4 Morgen herunder:

Ifølge ham er det vigtigt, at de fordrevne ukrainere bliver organiseret. Men der er stor forskel på ukrainernes og danskernes syn på fagforeninger.

”Mange østeuropæere kommer med en baggrund, hvor fagforeningerne tidligere var en central del af regimet under sovjettiden og blev set som en del af det, der var med til at skabe de regimer, som ikke fungerede,” siger Bjarke Refslund.

Også ifølge både Fagbevægelsens Hovedorganisationen og fagforeningen FOA, er det en stor opgave at organisere de fordrevne ukrainere.

Ifølge næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Bente Sorgenfrey, har flere af fagforeningernes lokalafdelinger allerede sat initiativer i gang. Desuden er der lavet skriftligt materiale på ukrainsk, som giver information om fagforeningerne.

”Vi skal fortælle ukrainerne, hvad den danske model går ud på, og hvordan det faglige arbejde fungerer i Danmark,” siger hun.

Forbundsformand i Fagforeningen FOA, Mona Striib, peger på, at faglig organisering er noget andet i Ukraine, end det er i Danmark.

”Det er en stor og vanskelig opgave alene, fordi traditionerne er forskellige. I Danmark er og har det været forholdsvis naturligt, at man organiserer sig,” siger hun.

”Vi er vokset op med den danske aftalemodel på det danske arbejdsmarked, og sådan er det ikke i Ukraine.”

Hør interviewet med Mona Striib, som forbundsformand i Fagforeningen FOA herunder:

FOA har blandt andet ansat en ukrainsk medarbejder, som på ukrainsk kan give de fordrevne ukrainere information om for eksempel tillidsrepræsentanter, rettigheder og overenskomster.

23.000 fordrevne ukrainere har fået opholdstilladelse efter den danske særlov, der blandt andet havde til sigte at få ukrainerne hurtigt ud på det danske arbejdsmarked.

De seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der 13.200 af dem er i den arbejdsdygtige alder. I slutningen af maj var 1.141 af dem i beskæftigelse.

Læs også

25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet