Fagforeninger står overfor stor opgave med organisering af ukrainere

FOA skilt foran afd. i Hillerød

Skrevet af

20. juni 2022

mmg@radio4.dk

mmg@radio4.dk

Over 13.000 fordrevne ukrainere i den arbejdsdygtige alder har fået opholdstilladelse i Danmark. Fagorganisationer arbejder med nye metoder for at organisere ukrainerne.

De danske fagforeninger står overfor en stor opgave, når de skal organisere de mange tusind fordrevne ukrainere, der er kommet til landet.

Sådan lyder det fra arbejdsmarkedsforsker og lektor på Institut for Sociologi og Social Arbejde ved Aalborg Universitet, Bjarke Refslund.

”Når der kommer så stor en gruppe på en gang, så er det en udfordring at få dem organiseret og få dem med i fagforeningerne. Det er en stor opgave, de faglige organisationer står overfor,” siger Bjarke Refslund.

Du kan høre interviewet med arbejdsmarkedsforsker Bjarke Refslund i Radio4 Morgen herunder:

Ifølge ham er det vigtigt, at de fordrevne ukrainere bliver organiseret. Men der er stor forskel på ukrainernes og danskernes syn på fagforeninger.

”Mange østeuropæere kommer med en baggrund, hvor fagforeningerne tidligere var en central del af regimet under sovjettiden og blev set som en del af det, der var med til at skabe de regimer, som ikke fungerede,” siger Bjarke Refslund.

Også ifølge både Fagbevægelsens Hovedorganisationen og fagforeningen FOA, er det en stor opgave at organisere de fordrevne ukrainere.

Ifølge næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Bente Sorgenfrey, har flere af fagforeningernes lokalafdelinger allerede sat initiativer i gang. Desuden er der lavet skriftligt materiale på ukrainsk, som giver information om fagforeningerne.

”Vi skal fortælle ukrainerne, hvad den danske model går ud på, og hvordan det faglige arbejde fungerer i Danmark,” siger hun.

Forbundsformand i Fagforeningen FOA, Mona Striib, peger på, at faglig organisering er noget andet i Ukraine, end det er i Danmark.

”Det er en stor og vanskelig opgave alene, fordi traditionerne er forskellige. I Danmark er og har det været forholdsvis naturligt, at man organiserer sig,” siger hun.

”Vi er vokset op med den danske aftalemodel på det danske arbejdsmarked, og sådan er det ikke i Ukraine.”

Hør interviewet med Mona Striib, som forbundsformand i Fagforeningen FOA herunder:

FOA har blandt andet ansat en ukrainsk medarbejder, som på ukrainsk kan give de fordrevne ukrainere information om for eksempel tillidsrepræsentanter, rettigheder og overenskomster.

23.000 fordrevne ukrainere har fået opholdstilladelse efter den danske særlov, der blandt andet havde til sigte at få ukrainerne hurtigt ud på det danske arbejdsmarked.

De seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der 13.200 af dem er i den arbejdsdygtige alder. I slutningen af maj var 1.141 af dem i beskæftigelse.

Afspiller nu

OVERSKUD

11:05
12:00