Nyhedsartikel

Fagforeninger står overfor stor opgave med organisering af ukrainere

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Over 13.000 fordrevne ukrainere i den arbejdsdygtige alder har fået opholdstilladelse i Danmark. Fagorganisationer arbejder med nye metoder for at organisere ukrainerne.

De danske fagforeninger står overfor en stor opgave, når de skal organisere de mange tusind fordrevne ukrainere, der er kommet til landet.

Sådan lyder det fra arbejdsmarkedsforsker og lektor på Institut for Sociologi og Social Arbejde ved Aalborg Universitet, Bjarke Refslund.

”Når der kommer så stor en gruppe på en gang, så er det en udfordring at få dem organiseret og få dem med i fagforeningerne. Det er en stor opgave, de faglige organisationer står overfor,” siger Bjarke Refslund.

Du kan høre interviewet med arbejdsmarkedsforsker Bjarke Refslund i Radio4 Morgen herunder:

Ifølge ham er det vigtigt, at de fordrevne ukrainere bliver organiseret. Men der er stor forskel på ukrainernes og danskernes syn på fagforeninger.

”Mange østeuropæere kommer med en baggrund, hvor fagforeningerne tidligere var en central del af regimet under sovjettiden og blev set som en del af det, der var med til at skabe de regimer, som ikke fungerede,” siger Bjarke Refslund.

Også ifølge både Fagbevægelsens Hovedorganisationen og fagforeningen FOA, er det en stor opgave at organisere de fordrevne ukrainere.

Ifølge næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Bente Sorgenfrey, har flere af fagforeningernes lokalafdelinger allerede sat initiativer i gang. Desuden er der lavet skriftligt materiale på ukrainsk, som giver information om fagforeningerne.

”Vi skal fortælle ukrainerne, hvad den danske model går ud på, og hvordan det faglige arbejde fungerer i Danmark,” siger hun.

Forbundsformand i Fagforeningen FOA, Mona Striib, peger på, at faglig organisering er noget andet i Ukraine, end det er i Danmark.

”Det er en stor og vanskelig opgave alene, fordi traditionerne er forskellige. I Danmark er og har det været forholdsvis naturligt, at man organiserer sig,” siger hun.

”Vi er vokset op med den danske aftalemodel på det danske arbejdsmarked, og sådan er det ikke i Ukraine.”

Hør interviewet med Mona Striib, som forbundsformand i Fagforeningen FOA herunder:

FOA har blandt andet ansat en ukrainsk medarbejder, som på ukrainsk kan give de fordrevne ukrainere information om for eksempel tillidsrepræsentanter, rettigheder og overenskomster.

23.000 fordrevne ukrainere har fået opholdstilladelse efter den danske særlov, der blandt andet havde til sigte at få ukrainerne hurtigt ud på det danske arbejdsmarked.

De seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der 13.200 af dem er i den arbejdsdygtige alder. I slutningen af maj var 1.141 af dem i beskæftigelse.

Læs også

02.10.22

Ellemann om egen arrogance: Det er noget lort

Jakob Ellemann-Jensen har en udfordring med sin fremtoning, der mod hans ønske kan virke arrogant og selvhøjtidelig. I et interview med Radio4 afviser Venstres formand dog at ændre adfærd i jagten på statsministerposten, som han mener at være særligt kvalificeret til. Når Jakob Ellemann-Jensen beskriver sig selv, fortæller han, at han ser langt mere alvorlig…

Læs mere
02.10.22

Nye regler mod hooligans skal stoppe uroligheder

Det skal være mere trygt at gå til fodbold, og derfor skal sættes en stopper for fodboldvold og dårlig adfærd, som hooligans udviser på stadions. Et bredt flertal i Folketinget er enige om at sætte ind over for hooligans ved danske fodboldkampe. Det er en aftale indgået mellem regeringen, Venstre, SF, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne,…

Læs mere
01.10.22

Lukkede kraftværker bliver genåbnet for at sikre strøm og varme

Nu kommer tre kraftværker igen i spil for at sørge for, at vi de næste to vintre har energi nok. Det drejer sig om to kraftværker i Jylland, Studstrupværkets blok 4 og Esbjergværkets blok 3 og Kyndbyværkets blok 21 på Sjælland. Blokkene på Studstrupværket og Kyndbyværket blev taget ud af drift i henholdsvis i år…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet