Nyhedsartikel

Fagforeninger står overfor stor opgave med organisering af ukrainere

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Over 13.000 fordrevne ukrainere i den arbejdsdygtige alder har fået opholdstilladelse i Danmark. Fagorganisationer arbejder med nye metoder for at organisere ukrainerne.

De danske fagforeninger står overfor en stor opgave, når de skal organisere de mange tusind fordrevne ukrainere, der er kommet til landet.

Sådan lyder det fra arbejdsmarkedsforsker og lektor på Institut for Sociologi og Social Arbejde ved Aalborg Universitet, Bjarke Refslund.

”Når der kommer så stor en gruppe på en gang, så er det en udfordring at få dem organiseret og få dem med i fagforeningerne. Det er en stor opgave, de faglige organisationer står overfor,” siger Bjarke Refslund.

Du kan høre interviewet med arbejdsmarkedsforsker Bjarke Refslund i Radio4 Morgen herunder:

Ifølge ham er det vigtigt, at de fordrevne ukrainere bliver organiseret. Men der er stor forskel på ukrainernes og danskernes syn på fagforeninger.

”Mange østeuropæere kommer med en baggrund, hvor fagforeningerne tidligere var en central del af regimet under sovjettiden og blev set som en del af det, der var med til at skabe de regimer, som ikke fungerede,” siger Bjarke Refslund.

Også ifølge både Fagbevægelsens Hovedorganisationen og fagforeningen FOA, er det en stor opgave at organisere de fordrevne ukrainere.

Ifølge næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Bente Sorgenfrey, har flere af fagforeningernes lokalafdelinger allerede sat initiativer i gang. Desuden er der lavet skriftligt materiale på ukrainsk, som giver information om fagforeningerne.

”Vi skal fortælle ukrainerne, hvad den danske model går ud på, og hvordan det faglige arbejde fungerer i Danmark,” siger hun.

Forbundsformand i Fagforeningen FOA, Mona Striib, peger på, at faglig organisering er noget andet i Ukraine, end det er i Danmark.

”Det er en stor og vanskelig opgave alene, fordi traditionerne er forskellige. I Danmark er og har det været forholdsvis naturligt, at man organiserer sig,” siger hun.

”Vi er vokset op med den danske aftalemodel på det danske arbejdsmarked, og sådan er det ikke i Ukraine.”

Hør interviewet med Mona Striib, som forbundsformand i Fagforeningen FOA herunder:

FOA har blandt andet ansat en ukrainsk medarbejder, som på ukrainsk kan give de fordrevne ukrainere information om for eksempel tillidsrepræsentanter, rettigheder og overenskomster.

23.000 fordrevne ukrainere har fået opholdstilladelse efter den danske særlov, der blandt andet havde til sigte at få ukrainerne hurtigt ud på det danske arbejdsmarked.

De seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der 13.200 af dem er i den arbejdsdygtige alder. I slutningen af maj var 1.141 af dem i beskæftigelse.

Læs også

25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere
25.06.22

Søren Espersen og Dennis Flydtkjær flygter fra Dansk Folkeparti

Siden Morten Messerschmidt d. 23 januar i år overtog posten som Dansk Folkeparti formand, er hans folketingsgruppe skrumpet fra at have 16 medlemmer til nu seks medlemmer. Senest er det Dennis Flydtkjær som har valgt at forlade partiet. “I de sidste par år er det politiske i partiet blevet overskygget af interne læk fra møder,…

Læs mere
25.06.22

DF’s folketingsgruppe er mere end halveret siden valg

Fredag forlod to folketingsmedlemmer Dansk Folkeparti, og lørdag morgen følger Søren Espersen trop. Det seneste halve år har Dansk Folkeparti mistet en række profiler i både folketingsgruppen, hovedbestyrelsen og sekretariatet på Christiansborg. Efter formandsopgøret 23. januar, der sluttede med, at Morten Messerschmidt vandt med knap 60 procent af stemmerne, har den nye formand forsøgt at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet