Nyhedsartikel

Fagforeninger: Mangel på ambulancereddere rammer patienterne

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Mangel på ambulancereddere får vagtcentraler til at sætte sygetransporter ind i stedet for ambulancer. Det går udover patienterne, blandt andet fordi sygetransportredderne ikke må give medicin.

Sygetransporter, som er beregnet til at transportere patienter, der ikke kræver sundhedsfaglig behandling, bliver kaldt ind til opgaver, som burde varetages af ambulancer.

Og det rammer patienterne, blandt andet fordi sygetransportreddere ikke må give medicin. Sådan lyder det fra to fagforeninger, som repræsenterer redderne.

Ifølge 3F sker det stadig oftere, at sygetransporter kører ud til opgaver, som ambulancer burde varetage.

”Det sker, fordi der mangler ambulancereddere, og så benytter man dem, der nu kan transportere. Men det er ikke det, der er meningen,” siger næstformand i 3F transport, Flemming Overgaard til Radio4.

Den samme melding lyder fra Reddernes Fagforening, som oplever problemet næsten dagligt. Ifølge formand Kim Hammershøj, går det udover patienterne, når det er sygetransporter frem for ambulancer, der kører dem til hospitalet.

Redderne i sygetransporter må for eksempel ikke give patienterne medicin.

”Det er tilskadekomne mennesker, som har brækket arme eller ben, og som redderne ikke kan give smertestillende. Det kan også være kræftpatienter, som har svær kvalme og ville have godt af kvalmestillende medicin før en transport,” siger han til Radio4.

Sygetransporter har normalt til opgave at transportere ikke-akutte patienter, som skal ligge ned under transporten, men som ikke kræver sundhedsfaglig behandling eller sundhedsfaglig overvågning undervejs. Sygetransportredderne har typisk en 20-dages uddannelse, og må ikke give patienter medicin. Ambulancereddernes uddannelse varer over fire år.

Hos Region Midtjylland kan direktør for præhospitaler, Henning Voss, ikke garantere, at sygetransporter har kørt ture med behandlingskrævende patienter, som burde være kørt med ambulance, selvom han ikke har hørt om det.

”Man kan jo ikke garantere sådan noget, men jeg er i hvert fald ikke vidende om det,” siger han til Radio4.

Hør hele interviewet med Henning Voss i Radio4 Morgen her:

Direktøren vil tage initiativ til en undersøgelse af problemstillingen.

”Nu skal vi have en samtale med vores sygetransportmedarbejdere om, det er noget, de oplever som et generelt problem og i givet fald, hvad årsagen er,” siger han til Radio4.

Vicedirektør i Region Hovedstadens Akutberedskab med ansvar for ambulancedrift, Thomas Reimann, fortæller til Radio4, at det godt kan ske at en sygetransport, kommer ud til en patient, hvor det vurderes at patienten skal have en ambulance.

”I det tilfælde skal redderne kontakte vagtcentralen og bede om en ambulance eller tale med en læge om patienten,” siger han.

Thomas Reimann har ikke kendskab til, at sygetransportredderne selv har kørt patienten til hospitalet, fordi det ikke var muligt at sende en ambulance.

”Hvis det er sket, må redderne meget gerne indberette det som en utilsigtet hændelse, så vi kan lære af det.”

I et svar, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i januar gav til Folketingets sundhedsudvalg, skriver ministeren, at der på det tidspunkt manglede 202 ambulancereddere og paramedicinere over hele landet.

Hør også interviewet med Jonas Frederik Engelsen, der er sygetransportredder i Region Midtjylland. Her fortæller han om sine oplevelser med at hente patienter, der burde være hentet med ambulance:

Radio4 Morgen talte også med Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet. Her fortæller han, hvad det faktum, at sygetransporter erstatter ambulancer, er et symptom på:

Læs også

16.05.22

11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget. Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret. Det svarer til, at cirka 1 ud…

Læs mere
15.05.22

Finland og Sverige træffer snart beslutninger om medlemskab af Nato

Krigen i Ukraine har fået afgørende betydning for Finland og Sverige, der snart afgør, om de vil sige farvel til neutralitet og være en del af forsvarsalliancen Nato. Riksdagen i Finland skal i morgen vedtage den beslutning, som landets præsident Sauli Niinstö og statsminister Sanna Marin i dag har meldt ud. – Finland vil formelt…

Læs mere
14.05.22

Historisk partiskifte i Enhedslisten

Der var i dag kæmpestor debat på Enhedslistens årsmøde i Valby om en forandret EU-politik, der efter mange timers diskussioner endte med, at et stort flertal af medlemmerne stemte for, at partiet fremover skal forsøge at forandre EU indefra. Det er et opgør med den hidtidige politik og krav om en udmeldelse af EU her…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet