Fagforeninger: Mangel på ambulancereddere rammer patienterne

Sygetransport fra Falck.

Skrevet af

10. maj 2022

mmg@radio4.dk

mmg@radio4.dk

Mangel på ambulancereddere får vagtcentraler til at sætte sygetransporter ind i stedet for ambulancer. Det går udover patienterne, blandt andet fordi sygetransportredderne ikke må give medicin.

Sygetransporter, som er beregnet til at transportere patienter, der ikke kræver sundhedsfaglig behandling, bliver kaldt ind til opgaver, som burde varetages af ambulancer.

Og det rammer patienterne, blandt andet fordi sygetransportreddere ikke må give medicin. Sådan lyder det fra to fagforeninger, som repræsenterer redderne.

Ifølge 3F sker det stadig oftere, at sygetransporter kører ud til opgaver, som ambulancer burde varetage.

”Det sker, fordi der mangler ambulancereddere, og så benytter man dem, der nu kan transportere. Men det er ikke det, der er meningen,” siger næstformand i 3F transport, Flemming Overgaard til Radio4.

Den samme melding lyder fra Reddernes Fagforening, som oplever problemet næsten dagligt. Ifølge formand Kim Hammershøj, går det udover patienterne, når det er sygetransporter frem for ambulancer, der kører dem til hospitalet.

Redderne i sygetransporter må for eksempel ikke give patienterne medicin.

”Det er tilskadekomne mennesker, som har brækket arme eller ben, og som redderne ikke kan give smertestillende. Det kan også være kræftpatienter, som har svær kvalme og ville have godt af kvalmestillende medicin før en transport,” siger han til Radio4.

Sygetransporter har normalt til opgave at transportere ikke-akutte patienter, som skal ligge ned under transporten, men som ikke kræver sundhedsfaglig behandling eller sundhedsfaglig overvågning undervejs. Sygetransportredderne har typisk en 20-dages uddannelse, og må ikke give patienter medicin. Ambulancereddernes uddannelse varer over fire år.

Hos Region Midtjylland kan direktør for præhospitaler, Henning Voss, ikke garantere, at sygetransporter har kørt ture med behandlingskrævende patienter, som burde være kørt med ambulance, selvom han ikke har hørt om det.

”Man kan jo ikke garantere sådan noget, men jeg er i hvert fald ikke vidende om det,” siger han til Radio4.

Hør hele interviewet med Henning Voss i Radio4 Morgen her:

Direktøren vil tage initiativ til en undersøgelse af problemstillingen.

”Nu skal vi have en samtale med vores sygetransportmedarbejdere om, det er noget, de oplever som et generelt problem og i givet fald, hvad årsagen er,” siger han til Radio4.

Vicedirektør i Region Hovedstadens Akutberedskab med ansvar for ambulancedrift, Thomas Reimann, fortæller til Radio4, at det godt kan ske at en sygetransport, kommer ud til en patient, hvor det vurderes at patienten skal have en ambulance.

”I det tilfælde skal redderne kontakte vagtcentralen og bede om en ambulance eller tale med en læge om patienten,” siger han.

Thomas Reimann har ikke kendskab til, at sygetransportredderne selv har kørt patienten til hospitalet, fordi det ikke var muligt at sende en ambulance.

”Hvis det er sket, må redderne meget gerne indberette det som en utilsigtet hændelse, så vi kan lære af det.”

I et svar, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i januar gav til Folketingets sundhedsudvalg, skriver ministeren, at der på det tidspunkt manglede 202 ambulancereddere og paramedicinere over hele landet.

Hør også interviewet med Jonas Frederik Engelsen, der er sygetransportredder i Region Midtjylland. Her fortæller han om sine oplevelser med at hente patienter, der burde være hentet med ambulance:

Radio4 Morgen talte også med Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet. Her fortæller han, hvad det faktum, at sygetransporter erstatter ambulancer, er et symptom på:

Afspiller nu

DET VAR EN ANDEN TID

15:05
16:00