En ni-årig dreng, der skød en impala-antilope på en ferie i Sydafrika, har skabt stor debat i Vejen Kommune. En anonym borger har nemlig sendt en underretning til kommunen om, at det er stærkt bekymrende at lade en niårig dræbe et stykke vildt for fornøjelsens skyld. Efterfølgende har kommunen indkaldt familien til en samtale om drengens trivsel.
Men det er alt for meget og unødvendigt, lyder det fra viceborgmesteren i kommunen, Morten Thorøe. Han ønsker nu at ændre på, hvordan kommunen håndterer underretninger om børns mistrivsel. Hør ham i ‘Radio4 Morgen’ herunder:
”Man skal ikke indkaldes til en samtale med en sagsbehandler og i øvrigt få en sag på sin journal, når man som familie har lavet noget der er lovligt og legalt,” siger Morten Thorøe og påpeger, at der findes andre løsninger som en telefonopringning, og at han gerne ser, at kommunen bør blive bedre til at kommunikere med sine borgere.
”Når der er sådan en sag her, hvor det er åbenlyst, at der ikke er nogen problemer i en familie, så skal man selvfølgelig ikke køre det store artilleri i stilling.”
Børns Vilkår påpeger, at der kan være tidspunkter, hvor et enkelt telefonopkald ikke kan være tilstrækkeligt til at vurdere, om der reelt er tale om et barn i mistrivsel – uden dog at udtale sig om den konkrete sag.
”En anonym indberetning baseret på et facebookopslag er et tyndt grundlag at lave en børnesag på,” forklarer Morten Thorøe til ‘Radio4 Morgen’. ”Der er selvfølgelig ingen, der ønsker en Tønder-sag eller en Brønderslev-sag,” men i hans perspektiv skal der være balance i forhold til, hvornår man undersøger en sag.
”Sådan en sag bliver ved med at fremgå af borgernes journal for evigt, og når man allerede henlægger sagen efter den første kontakt, så kunne man godt overveje en forældelsesfrist på tre eller fem år,” siger han.