Nyhedsartikel

FCK: Her siger man ja til at spille i regnbuefarver

Nicklas Degn
nick@radio4.dk

Det kan skabe problemer i hjemlandet, hvis man støtter op om LGBT-rettigheder. Den bekymring har FC København tidligere oplevet hos spillere.

Den senegalesiske fodboldspiller Idrissa Gueye har tiltrukket sig overskrifter, efter at han ifølge mediet New York Times ikke ville iføre sig sin klub PSG’s regnbuefarvede trøje til en kamp for nylig.

En episode, som de ikke har været ude for i den danske klub FC København, der hvert år engagerer sig i blandt andet Copenhagen Pride og også i nogle situationer spiller i regnbuefarver.

– Vi er aktive på det område. Vi bor i København, som er en by, som er mangfoldig, og som skal kunne inkludere alle mennesker. Det er vores holdning, at vi skal være en inkluderende klub, der arbejder for mangfoldighed, siger FC Københavns kommunikationschef, Jes Mortensen, til Radio4.

– Når det så er sagt, er vi nødt til også at lytte til de mennesker, der kommer og siger, at det er svært for dem. Det er ikke nødvendigvis, fordi de selv er imod det, men fordi det vil have nogle konsekvenser for deres liv, når de tager tilbage til deres hjemland. Men selv dem, der har sagt, at det er svært for dem, har jo gjort det. Det respekterer vi. Det er også at vise noget mod, siger han.

Spørgsmål: Har der været en spiller, der ikke ville stille op i regnbuefarver?

– Nej, ikke i min tid herinde. Det er ikke helt så sort-hvidt, som det nogle gange bliver gjort til. Vi har oplevet, at der kommer spillere fra andre dele af Europa eller verden, hvor dagsordenen er en anden. Vi har haft spillere fra Balkan, der sagde “hvis jeg står med det her flag og skal deltage aktivt i den her kampagne, så bliver det rigtig svært for mig, når jeg kommer hjem til min familie. Måske vil min far ikke tale til mig”.

– I nogle regioner i Europa og på andre kontinenter er der en anden dagsorden og kultur. Nogle gange spiller religion ind. Vi har spillere fra hele verden, der kommer med forskellige forudsætninger. Men vi har aldrig haft nogen, der sagde nej, siger kommunikationschefen.

Spørgsmål: Hvis en spiller kommer til jer og siger, han ikke vil spille i regnbuefarver, kommer han så til at spille?

– Det kan jeg ikke bestemme. Det er en fælles beslutning, og så tager man selvfølgelig en snak med spilleren, siger Jes Mortensen til Radio4.

Spørgsmål: Men hvad synes du?

– Min personlige holdning er, at det skal han (iføre sig regnbuefarverne, red.), siger Jes Mortensen.

– Det er noget, klubben har besluttet, at vi står for. Siger man ja til at spille her, så siger man også ja til det.

Tidligere på ugen erklærede den 17-årige brite Jake Daniels, som er på en professionel kontrakt i fodboldklubben Blackpool, at han er homoseksuel. Dermed er han den første aktive mandlige professionelle engelske fodboldspiller til at springe ud som homoseksuel.

Endnu er ingen professionelle mandlige fodboldspillere i Danmark sprunget ud, men spørger man Jes Mortensen, så ser han gerne, at det bliver en spiller i hans klub.

– Ja, gerne. Det må meget gerne være en spiller fra os. Det så vi gerne, siger han til Radio4.

Du kan høre hele interviewet og temaet om homoseksuelle i herrefodbold i programmet “Sportsugen” på Radio4:

Foto: Dejan Obretkovic/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet