Nyhedsartikel

Fem døde i plejehjemsbrande: 23 Kommuner mangler plan for brandsikkerhed

Martin Møller Geertsen

På trods af flere dødsbrande på landets plejehjem i år har 23 kommuner stadig ikke redegjort for ulovlig brandsikkerhed. En sag om liv og død, siger Ældresagen. Boligministeren vil ændre reglerne.

På trods af, at mindst fem ældre mennesker er døde i brande på plejehjem i år, mangler 23 kommuner stadig at gøre brandsikringen på et eller flere plejehjem lovlig. En brand på plejehjemmet Farsøhthus på Djursland forrige august kostede tre ældre kvinder livet, og det fik daværende boligminister, Ole Birk Olesen (LA), til at igangsætte en undersøgelse af brandsikkerheden på landets plejehjem.

Alle 98 kommuner blev i oktober 2018 bedt om at redegøre for brandsikkerheden på deres plejehjem med en frist 19. november. Fire kommuner har aldrig svaret.

Ud af dem, der har svaret, har langt størstedelen af kommunerne et eller flere plejehjem, hvor brandsikringen er ulovlig.

Det viser en aktindsigt, Radio4 har fået hos Boligstyrelsen.

Selvom kommunerne har svaret, at de har plejehjem, hvor brandsikkerheden halter, er der flere steder ikke blevet gjort noget ved det. 19 kommuner har stadig ikke svaret ministeren på, hvornår de regner med at udbedre den manglende sikkerhed på plejehjemmene.

Den manglende brandsikkerhed bekymrer Ældre Sagen.
”Det er som om, der skal en dødsbrand til i hver kommune, før der bliver gjort noget,” siger Nina Bruun, chefkonsulent i Ældre Sagen til Radio4.

Hun påpeger at brandsikkerheden på plejehjem er livsvigtig på grund af beboernes tilstand.

”De beboere, der er på plejehjem i dag, er så svækkede både mentalt og fysisk, at de ikke er i stand til at redde sig selv ud, hvis det brænder. Derfor er de dybt afhængige af, at der er den fornødne brandsikkerhed til at hjælpe dem, hvis en brand opstår,” siger Nina Bruun til Radio4.

Minister vil stramme reglerne
Over halvdelen af de kommuner, der rent faktisk har svaret, har ikke angivet nogen konkret dato for, hvornår de vil gå i gang med at forbedre brandsikkerheden.

Ældre Sagen kræver politisk handling nu, og vil have boligminister Kaare Dybvad (S) til at sætte en konkret dato for, hvornår kommunerne skal have lovliggjort brandsikkerheden på plejehjemmene. Det samme vil Dansk Folkeparti, hvor ældreordfører Karina Adsbøl har bedt ministeren redegøre for sagen.

”Det er utrolig alvorligt, og det handler om liv og død. Derfor mener jeg også, at ministeren er forpligtet til at følge op på kommunernes svar. Processen har været alt for langsommelig. Hvis kommunerne ikke får brandsikkerheden i orden, skal det medføre tvangsbøder eller lignende,” siger Karina Adsbøl (DF).

Noget af det, undersøgelsen af plejehjemmenes brandsikring har vist, er, at mange kommuner har søgt og fået dispensation fra de gældende brandkrav, for eksempel krav om automatisk sprinkleranlæg.

Radio4 har forholdt boligminister Kaare Dybvad (S) kritikken. I et skriftligt svar, siger ministeren, at han nu vil stramme reglerne, så det ikke længere er muligt at dispensere fra brandkravene, når det handler om sikkerhed.

”For brandkravene betyder det, at det med syvtommersøm bliver slået fast, at der ikke må dispenseres fra brandsikkerheden. Bestemmelsen forventes at træde i kraft den 1. januar 2020,” siger Kaare Dybvad til Radio4.

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet