FH afholder hastemøde efter anklager om krænkelser fra formand

(ARKIV) Statsminister Mette Frederiksen holder møde med Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation og adm. direktør for Jacob Holbraad fra Dansk Arbejdsgiverforening om værdig tilbagetrækning i Statsministeriet, torsdag den 8. august 2019. Fagbevægelsens Hovedorganisation indkalder til hastemøde fredag morgen. Det skyldes, at formanden Lizette Risgaard er anklages for krænkelser.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

28. april 2023

Lizette Risgaard har fredag morgen indkaldt FH’s forretningsudvalg til møde, efter at hun er blevet anklaget.

Fredag morgen klokken syv indleder forretningsudvalget i Fagbevægelsens Hovedorganisation et virtuelt møde, som FH-formand Lizette Risgaard har hasteindkaldt til.

Det sker efter anklager i flere medier mod formanden for at have udvist grænseoverskridende adfærd over for adskillige mænd.

Det er et skæbnesvangert møde, der afholdes fredag morgen, vurderer erhvervskommentator hos TV2 Ole Krohn:

”Det er en meget alvorlig sag, der kan koste hende jobbet. Det er en ekstremt alvorlig situation for Lizette Risgaard, og det er en ekstremt alvorlig situation for fagbevægelsen,” siger Ole Krohn til Radio4 Morgen.

Hele interviewet med Ole Krohn kan du høre her:

Lizette Risgaard selv har på Facebook undskyldt for sin adfærd.

“Jeg er dybt berørt af historien og meget ked af det, for det har naturligvis aldrig været min intention.”

“Men det er vigtigt for mig at sige følgende: Jeg mener, at det i udgangspunktet altid er den krænkede, der definerer, hvornår man er gået over stregen.”

“Derfor vil jeg også gerne give en uforbeholden undskyldning til de personer, der har oplevet, at jeg har opført mig upassende. Undskyld!” skriver hun i et opslag.

I fagforbundene er der en indstilling på, at man tager sagen meget, meget seriøst, fortæller Ole Kron til Radio4 Morgen.

“FH har jo en helt klar politik på det her område og har slået sig meget op på at være de krænkedes fagforening. Det vil sige, at når der er den slags sager, så står FH på de krænkedes side. Og så ser det selvfølgelig ikke så godt ud, når man har en formand, som har forbrudt sig mod ens egne regler. Ikke bare en gang, men flere gange,” siger Ole Krohn.

Ekstra Bladet og Berlingske har sammen undersøgt anklagerne om formandens adfærd og har i den forbindelse talt med otte mænd.

Anklagerne handler blandt andet om, at Lizette Risgaard skulle have haft svært ved at holde sine hænder fra mændenes numser ved festlige lejligheder.

Mændene har oplevet, at der har været et ulige magtforhold, og at de derfor har haft svært ved at sige fra over for den magtfulde Risgaard.

“Jer, som kender mig, ved, at jeg er et uformelt menneske, der elsker at snakke med alle, høj som lav. Jeg krammer også ofte og mødes med rigtig mange mennesker.”

“Men jeg må erkende, at jeg har udvist en upassende adfærd. Jeg har handlet uprofessionelt som leder. Og jeg har slet ikke været bevidst om min egen position og den magt, som naturligt følger med,” skriver Lizette Risgaard.

Forbundsformand i HK Anja C. Jensen, der er medlem af forretningsudvalget i FH, skriver på Facebook:

“Jeg tager det her ekstremt alvorligt. I kender min indstilling: Jeg har nultolerance over for krænkende adfærd, som for eksempel mobning eller seksuel chikane.”

Den opfattelse deler Henriette Laursen, direktør i forskningsinstituttet Kvinfo. For selvom man kunne fristes til at gøre forskel på den konkrete sag, og lignende sager hvor magtfulde mænd har krænket kvinder, så mener Henriette Laursen ikke, at der er forskel.

“Sagen handler om en magtfuld topchef som har misbrugt sin magt over sine ansatte. Det gør ingen forskel, at der er tale om en kvinde, for det handler om magt og ikke køn.”

Hele interviewet med Henriette Laursen kan du høre her:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

20:05
21:00