Nyhedsartikel

FH afholder hastemøde efter anklager om krænkelser fra formand

Ritzau, Camilla Wilhardt Boesen

Lizette Risgaard har fredag morgen indkaldt FH’s forretningsudvalg til møde, efter at hun er blevet anklaget.

Fredag morgen klokken syv indleder forretningsudvalget i Fagbevægelsens Hovedorganisation et virtuelt møde, som FH-formand Lizette Risgaard har hasteindkaldt til.

Det sker efter anklager i flere medier mod formanden for at have udvist grænseoverskridende adfærd over for adskillige mænd.

Det er et skæbnesvangert møde, der afholdes fredag morgen, vurderer erhvervskommentator hos TV2 Ole Krohn:

”Det er en meget alvorlig sag, der kan koste hende jobbet. Det er en ekstremt alvorlig situation for Lizette Risgaard, og det er en ekstremt alvorlig situation for fagbevægelsen,” siger Ole Krohn til Radio4 Morgen.

Hele interviewet med Ole Krohn kan du høre her:

Lizette Risgaard selv har på Facebook undskyldt for sin adfærd.

“Jeg er dybt berørt af historien og meget ked af det, for det har naturligvis aldrig været min intention.”

“Men det er vigtigt for mig at sige følgende: Jeg mener, at det i udgangspunktet altid er den krænkede, der definerer, hvornår man er gået over stregen.”

“Derfor vil jeg også gerne give en uforbeholden undskyldning til de personer, der har oplevet, at jeg har opført mig upassende. Undskyld!” skriver hun i et opslag.

I fagforbundene er der en indstilling på, at man tager sagen meget, meget seriøst, fortæller Ole Kron til Radio4 Morgen.

“FH har jo en helt klar politik på det her område og har slået sig meget op på at være de krænkedes fagforening. Det vil sige, at når der er den slags sager, så står FH på de krænkedes side. Og så ser det selvfølgelig ikke så godt ud, når man har en formand, som har forbrudt sig mod ens egne regler. Ikke bare en gang, men flere gange,” siger Ole Krohn.

Ekstra Bladet og Berlingske har sammen undersøgt anklagerne om formandens adfærd og har i den forbindelse talt med otte mænd.

Anklagerne handler blandt andet om, at Lizette Risgaard skulle have haft svært ved at holde sine hænder fra mændenes numser ved festlige lejligheder.

Mændene har oplevet, at der har været et ulige magtforhold, og at de derfor har haft svært ved at sige fra over for den magtfulde Risgaard.

“Jer, som kender mig, ved, at jeg er et uformelt menneske, der elsker at snakke med alle, høj som lav. Jeg krammer også ofte og mødes med rigtig mange mennesker.”

“Men jeg må erkende, at jeg har udvist en upassende adfærd. Jeg har handlet uprofessionelt som leder. Og jeg har slet ikke været bevidst om min egen position og den magt, som naturligt følger med,” skriver Lizette Risgaard.

Forbundsformand i HK Anja C. Jensen, der er medlem af forretningsudvalget i FH, skriver på Facebook:

“Jeg tager det her ekstremt alvorligt. I kender min indstilling: Jeg har nultolerance over for krænkende adfærd, som for eksempel mobning eller seksuel chikane.”

Den opfattelse deler Henriette Laursen, direktør i forskningsinstituttet Kvinfo. For selvom man kunne fristes til at gøre forskel på den konkrete sag, og lignende sager hvor magtfulde mænd har krænket kvinder, så mener Henriette Laursen ikke, at der er forskel.

“Sagen handler om en magtfuld topchef som har misbrugt sin magt over sine ansatte. Det gør ingen forskel, at der er tale om en kvinde, for det handler om magt og ikke køn.”

Hele interviewet med Henriette Laursen kan du høre her:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet