Nyhedsartikel

Fik regning på over 180.000 kroner for nikotinskader i lejlighed

LISA LINDING
lisa@radio4.dk

En udlejer i Aarhus har krævet 185.731,25 kroner af en lejer efter fraflytning på grund af “massive nikotin aflejringer overalt i lejligheden”, som der står i et bilag til flytterapporten. Lejeren er død, og familien har derfor taget over. De vil nu klage til huslejenævnet, fordi de er dybt uenige om prisen for istandsættelse. Helt generelt er tolerancen for lugt af røg i lejligheder blevet mindre, mener både Lejernes Landsorganisation og Danske Udlejere.

De fleste af os har prøvet at flytte fra en lejelejlighed, men det er nok de færreste af os, der har fået en regning på 185.731 kroner og 25 øre efter fraflytning. Men sådan er virkeligheden for Jan Krogh Rasmussen, der afvikler boet efter sin svigerindes død, der har boet i lejligheden.

Der er blevet røget i lejligheden i det centrale Aarhus siden 1986, hvor Jan Krogh Rasmussens svigerinde sammen med sin mand flyttede ind.

Men efter fraflytning skal den sættes i stand, og her kræver udlejer altså 185.731,25 kroner til det, som udlejer kalder en meget misligholdt lejlighed. 60.000 kroner til malerarbejde, hvor udlejer skriver, at det kræver flere gange afvaskning samt nikotinspærring, så nikotinen ikke går igennem den nye maling. Udlejer kræver også 10.000 kroner til udskiftning af køkkenbordplade og køkkenelementer på grund af nikotin. Og så skal alle stikkontakter ifølge udlejeren udskiftes af samme årsag, hvilket ifølge ham koster 10.685 kroner.

Men regningen er ude af proportioner, mener Jan Krogh Rasmussen:

“Den lejlighed er fuldstændigt rengjort. Vi fik at vide af maleren, at vi ikke skulle vaske væggene ned, fordi det skulle have røgspærrer. Det øvrige er fuldstændigt rent – for eksempel toilettet, som han vil have afsyret. Det er gjort fuldstændigt rent, og det er køkkenet også,” siger Jan Krogh Rasmussen til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Jan Krogh Rasmussen i Radio4 Morgen her:

Lejernes Landsorganisation og Danske Udlejere uenige

Anders Svendsen, der er chefjurist i Lejernes Landsorganisation mener også, at en regning på over 185.000 kroner for istandsættelse af en lejlighed på 94 kvadratmeter er langt fra skiven.

“Den fraflytningsregning lyder alt for høj i forhold til, hvad vi normalt ser godkendt i huslejenævnene. Det er helt ved siden af skiven at opkræve så mange penge, fordi der har været røget i en lejlighed. Vi ser stort set aldrig krav, der er så høje,” siger Anders Svendsen til Radio4 Morgen.

Her kan du lytte til interviewet med Anders Svendsen:

Men det er Danske Udlejere ikke enige i. Ifølge Keld Frederiksen, der er formand, så kan det være nødvendigt, hvis røgskaderne er massive.

”Vi har set sager med lignende beløb,” siger Keld Frederiksen til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Keld Frederiksen her:

Helt generelt mener både Lejernes Landsorganisation og Danske Udlejere, at tolerancen i forhold til lugt af røg i lejligheder er blevet mindre.

“Vi ser en tendens til, at der er blevet en kortere lunte hos udlejerne. De kræver en større udbedring ved folk, der har røget i deres hjem – også selvom rygning ikke har været forbudt i kontrakten. Men vi ser også, at lejerne måske klager mere over røglugt, end man har gjort tidligere,” siger chefjurist i Lejernes Landsorganisation, Anders Svendsen.

“For 30 år siden var der ikke noget problem i at en lejlighed lugtede lidt af røg. Men i dag er folk mere hysteriske, og hvis der har været røget i en lejlighed, så skal de godt nok ikke bo der,” siger formand for Danske Udlejere Keld Frederiksen.

Vil klage til huslejenævnet

Når der er blevet røget indenfor, har udlejer ret til at få dækket de udgifter, der er i arbejdet med at fjerne generne fra det, som skal betales af lejer.

I ovennævnte tilfælde lyder regningen på 185.731,25 kroner, men det vil Jan Krogh Rasmussen ikke acceptere. Han vil derfor klage til huslejenævnet, som er en uvildig instans, der træffer afgørelser i uenigheder mellem lejer og udlejer.

Radio4 ville gerne have talt med udlejeren af boligen, Mougaard og Kristensen, for at spørge dem, hvorfor de mener, at istandsættelse af lejligheden koster over 185.000 kroner, men de har ikke ønsket at stille op til interview.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Læs også

29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere
27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet