Nyhedsartikel

Finland og Sverige træffer snart beslutninger om medlemskab af Nato

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Krigen i Ukraine har fået afgørende betydning for Finland og Sverige, der snart afgør, om de vil sige farvel til neutralitet og være en del af forsvarsalliancen Nato. Riksdagen i Finland skal i morgen vedtage den beslutning, som landets præsident Sauli Niinstö og statsminister Sanna Marin i dag har meldt ud.

– Finland vil formelt søge om optagelse i den militære alliance, siger de.

I Finland er det præsidenten og regeringen, der styrer udenrigs- og forsvarspolitikken, og det ventes af Riksdagen bakker beslutningen op og godkender, at der bliver søgt om optagelse i Nato. Præsident Sauli Niinstö understreger, at Finland har haft et tæt samarbejde med Sverige om Nato.

– Tidligere har man sagt, at Finlands sag er vores. Men man kan med samme ret sige, at Sveriges sag er vores, siger han og understreger, at beslutningen får en grundig og demokratisk behandling.

I Sverige bliver der afleveret en formel ansøgning om Nato-medlemskab tirsdag ifølge avisen Svenska Dagbladet, der dog også skriver, at det måske først bliver onsdag, hvis diskussionen om et medlemskab trækker ud i det finske parlament. Avisen skriver, at der i slutningen af ugen sendes en svensk delegation til Bruxelles, hvor Nato har hovedkvarter. Her skal det diskuteres, hvad et medlemskab indebærer.

Den svenske udenrigsminister Ann Linde har i weekenden givet udtryk for, at der vil være tale om en følsom periode fra en potentiel ansøgning om optagelse i alliancen er afgivet, til der kommer et svar, og at en ‘ratifikationsproces’ kan vare 4 til 12 måneder.

– Der er man vældig sårbar, siger Ann Linde.

Socialdemokraterna i Sverige tager ifølge svenske medier i dag søndag stilling til, om de vil stemme for, at svenskerne bliver medlem af forsvarsalliancen. Det gjorde de finske socialdemokrater (SPD) lørdag, der også er regeringsparti. Partiet støtter et finsk Nato-medlemskab.

Russiske repressalier

Rusland har truet Finland og Sverige med repressalier, hvis de søger medlemskab af Nato. Derfor vil Nato stille hurtige sikkerhedsgarantier til landene. Det siger Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på et pressemøde, efter at Nato-landenes udenrigsministre har holdt møde i Berlin i weekenden.

– Vi vil se på muligheden for at øge den militære tilstedeværelse i regionen. Både til lands, til vands og i luften. Selvfølgelig i konsultation med Sverige og Finland, siger Jens Stoltenberg.

Nato har allerede sendt flere soldater og militært materiel til Baltikum efter Ruslands invasion af Ukraine. Det kan nu blive udvidet til at omfatte Sverige og Finland, hvis de to lande søger om optagelse.

 

 

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet