Nyhedsartikel

Finland og Sverige træffer snart beslutninger om medlemskab af Nato

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Krigen i Ukraine har fået afgørende betydning for Finland og Sverige, der snart afgør, om de vil sige farvel til neutralitet og være en del af forsvarsalliancen Nato. Riksdagen i Finland skal i morgen vedtage den beslutning, som landets præsident Sauli Niinstö og statsminister Sanna Marin i dag har meldt ud.

– Finland vil formelt søge om optagelse i den militære alliance, siger de.

I Finland er det præsidenten og regeringen, der styrer udenrigs- og forsvarspolitikken, og det ventes af Riksdagen bakker beslutningen op og godkender, at der bliver søgt om optagelse i Nato. Præsident Sauli Niinstö understreger, at Finland har haft et tæt samarbejde med Sverige om Nato.

– Tidligere har man sagt, at Finlands sag er vores. Men man kan med samme ret sige, at Sveriges sag er vores, siger han og understreger, at beslutningen får en grundig og demokratisk behandling.

I Sverige bliver der afleveret en formel ansøgning om Nato-medlemskab tirsdag ifølge avisen Svenska Dagbladet, der dog også skriver, at det måske først bliver onsdag, hvis diskussionen om et medlemskab trækker ud i det finske parlament. Avisen skriver, at der i slutningen af ugen sendes en svensk delegation til Bruxelles, hvor Nato har hovedkvarter. Her skal det diskuteres, hvad et medlemskab indebærer.

Den svenske udenrigsminister Ann Linde har i weekenden givet udtryk for, at der vil være tale om en følsom periode fra en potentiel ansøgning om optagelse i alliancen er afgivet, til der kommer et svar, og at en ‘ratifikationsproces’ kan vare 4 til 12 måneder.

– Der er man vældig sårbar, siger Ann Linde.

Socialdemokraterna i Sverige tager ifølge svenske medier i dag søndag stilling til, om de vil stemme for, at svenskerne bliver medlem af forsvarsalliancen. Det gjorde de finske socialdemokrater (SPD) lørdag, der også er regeringsparti. Partiet støtter et finsk Nato-medlemskab.

Russiske repressalier

Rusland har truet Finland og Sverige med repressalier, hvis de søger medlemskab af Nato. Derfor vil Nato stille hurtige sikkerhedsgarantier til landene. Det siger Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på et pressemøde, efter at Nato-landenes udenrigsministre har holdt møde i Berlin i weekenden.

– Vi vil se på muligheden for at øge den militære tilstedeværelse i regionen. Både til lands, til vands og i luften. Selvfølgelig i konsultation med Sverige og Finland, siger Jens Stoltenberg.

Nato har allerede sendt flere soldater og militært materiel til Baltikum efter Ruslands invasion af Ukraine. Det kan nu blive udvidet til at omfatte Sverige og Finland, hvis de to lande søger om optagelse.

 

 

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet