Nyhedsartikel

Fiskeriminister: Tunkvoter er ikke lige om hjørnet

Der svømmer potentielt mange millioner kroner rundt i de danske farvande. Men de danske fiskere må se langt efter tunfiskene – for Danmark har ikke del i tunkvoterne.

De seneste fem år har fiskere og eksperter spottet tunfisk i danske farvande, når fisk på flere hundrede kilo springer fri af vandet i jagten på bytte – men fiskerne må ikke fange dem.

Danmark har nemlig ikke del i de globale tunkvoter, der bestemmer hvilke lande, der må fange tunfisk. Derfor må danske fiskere bare kigge på, imens fiskere fra andre lande hiver millioner i land.

Men der er ikke umiddelbar udsigt til, at danske fiskere og den danske statskasse kan få del i gevinsten.

”Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvor realistisk det er, eller hvor lang tid der vil gå, før danmark eventuelt kan få andel i kvoten, men det ligger ikke lige om hjørnet,” siger fiskeriminister Mogens Jensen (S) til Radio4 Morgen.

Kampen om kvoterne handler ifølge ministeren om, at der ikke ligger videnskabeligt belæg for, at tun rent faktisk er i de danske farvande.

”Først og fremmest skal der laves den dokumentation, der skal til for at sige, at vi har et berettiget krav på at få en tunkvote,” siger Mogens Jensen til Radio4 Morgen og henviser til DTU Aqua, der de seneste år har mærket tunfisk i for at dokumentere bestanden.

Til efteråret skal den fremtidige tunkvote forhandles igen i den internationale Tunkommission. Danmark bliver her repræsenteret af EU, og det er problematisk for Danmark. For i EU er tunkvoten på forhånd fordelt i procenter til bestemte lande, og Danmark får nul procent.

”Vi har intensiveret deltagelsen i de møder, hvor de her ting bliver diskuteret og afgjort, og det er med henblik på, at vi forhåbentlig på sigt kan få en kvote,” siger Mogens Jensen.

Den globale kvote på østatlantisk blåfinnet tun har været stigende de seneste mange år, og i år er den på 36.000 tons. Det er omkring en fordobling de seneste ti år.

Hør hele interviewet med fiskeriminister Mogens Jensen i Radio4 Morgen, om hvorfor Danmark ikke har del i de globale tunkvoter:

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet