Flensborgs overborgmester: Schengen er død med dansk grænselukning

Statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i Statsministeriets spejlsal, fredag aften den 13. marts 2020. Regeringen bebudede midlertidig lukning af de danske grænser fra lørdag klokken 12.00. Det betyder, at der bliver indført grænsekontrol. Kontrollen gælder til og med påske, dvs. en måned. Det sker for at dæmme op for spredningen af coronavirus. . (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

13. marts 2020

Regeringens beslutning om at lukke de danske grænser fra lørdag kl. 12 vækker kritik i det dansk-tyske grænseland.

Flensborgs overborgmester Simone Lange (SPD) beskriver det som en “en stor fejl” og enden på EU’s Schengen-samarbejde, at de danske grænser nu lukkes.

”Vi har altid sagt, at vi vil inddrages. Jeg er formand for Region Sønderjylland-Schleswig, og alligevel beslutter Danmark sig for det her egenhændigt, og det, synes jeg, er brandærgerligt i et fælles Europa,” siger overborgmester i Flensborg, Simone Lange, der er ærgerlig over, at hun ikke er blevet underrettet af den danske regeringen forud for udmeldingen fredag aften.

”Jeg troede egentlig, at der var en anden ånd bag Schengen, der handlede om fælles beslutninger, men det ser jeg ikke her,” siger overborgmesteren til Radio4.

Simone Lange tror heller ikke, at grænselukninger vil kunne begrænse spredningen af COVID-19 i Europa.

”Der er mennesker, som bor i Danmark og arbejder i Tyskland og omvendt, de skal jo kunne bevæge sig henover grænsen, og de vil fortsat kunne krydse grænsen. Det er fejlagtigt at tro, at den sygdom, som allerede er der, vil sprede sig mindre, fordi vi lukker grænsen”.

Hun bliver imidlertid modsagt af en af de førende forskere herhjemme, professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos:

”Lukning af grænser får betydning for spredning af smitte. Og det er en logisk beslutning i en velfærdsstat som Danmark, hvor vi forsøger at beskytte de udsatte og svage ved at sikre, at de stærke og sunde ikke har frit slag ude i samfundet,” siger Hans Jørn Kolmos til Radio4.

Ifølge Flensborg Avis, var ministerpræsidenten for delstaten Slesvig-Holsten, Daniel Günther (CDU), heller ikke blevet informeret forud for den danske regerings beslutning om at lukke grænserne fra lørdag kl. 12.

Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

17:05
20:00