Flere aflyser julearrangementer, selvom myndighederne ikke kræver det

Det Gamle Rådhus i Graasten holder julefrokost for den lokale børnehave Vindsuset. Foto: Timo Battefeld

Skrevet af

23. november 2021

Flere og flere vælger at aflyse årets julearrangementer, selvom Danmark ikke er underlagt restriktioner i samme udstrækning, som vi oplevede op til julen sidste år.

For på grund af det stigende smittetryk med coronavirus, så vælger mange virksomheder i år frivilligt at droppe den store julefrokost for at undgå eventuel smittespredning.

Men aflysningerne gør ondt på landets eventudlejningsvirksomheder. Det kan de blandt andet mærke hos eventstedet Savværket i Højbjerg, hvor Søren E. B. Johansen er indehaver:

“I torsdags i sidste uge havde vi ikke fået nogen aflysninger. Men efter det pressemøde, som Magnus Heunicke (sundhedsminister, red.) holdt i fredags, har telefonerne desværre ringet med fem aflysninger på to dage. Det er firmajulefrokoster, hvor virksomhederne er blevet nervøse,” siger Søren E. B. Johansen til Radio4 Morgen.

Her kan du høre interviewet med Søren E. B. Johansen:

Også i landets daginstitutioner bliver der flere steder aflyst juleklip og julehygge – blandt andet hos Spilophuset i Hammerum og Gjellerup ved Herning, hvor Anne Laulund er institutionsleder. Her har man valgt at aflyse, selvom der ikke fra myndighedernes side bliver rådet til det.

“Vi gør det, fordi der er smitte i området. Vi har selv i vores institution haft fem børn, der er testet positive. Vores erfaringer fra sådan nogle juleklippedage er, at vi går som sild i en tønde. Så det handler om plads. Der er hverken kvadratmeter eller kubikmeter nok til, at vi kan forsvare at have folk inde,” siger Anne Laulund.

Hør interviewet med Anne Laulund i Radio4 Morgen her:

Andreas Roepstorff er professor i antropologi ved Aarhus Universitet og medlem af HOPE-projektet, der undersøger danskernes adfærd under corona.

Han er ikke overrasket over, at flere danskere selv vælger at aflyse arrangementer for at undgå smitte:

“Vi er jo alle sammen blevet meget klogere på, hvad corona er for en sygdom, og hvad man kan gøre for at tage hånd om den. Generelt under coronapandemien har danskerne været virkelig gode til at tænke selv i situationen og finde ud af, hvordan de konkret skal handle,” siger han og fortsætter:

“En ting er, hvad regeringen og sundhedsmyndighederne foreskriver eller forbyder. Men meget af det handler om de små handlinger, vi laver hele tiden. Krammer man eller vinker man, sørger man for at spritte af. Det er i virkeligheden de små handlinger, der er altafgørende for, at vi kommer igennem vinteren,” siger Andreas Roepstorff til Radio4 Morgen.

Hør Andreas Roepstorff fortælle om danskernes adfærd under coronapandemien i Radio4 Morgen:

Foto: Timo Battefeld/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

NaN:NaN
NaN:NaN