Nyhedsartikel

Flere børn bliver født med skader på grund af alkohol, stoffer og medicin

Lisa Linding & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

I 2014 var der registreret knap 2.000 børn med skader i Danmark fra 0-17 år, men det tal er steget til over 3.200 i 2018.

Det viser en ny rapport fra Socialstyrelsen.

Skaderne sker, fordi moderen til barnet indtager alkohol, stoffer eller medicin under graviditeten.

Mirjam Gismervik er specialkonsulent i VISO – Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation – i Socialstyrelsen. Og hun mener, at der er mange flere børn med skader, end hvad tallene viser.

“Det er mange rigtigt børn, hvor man ikke ved at moren har været påvirket under graviditeten. Vi ser det som toppen af isbjerget, men vi har en formodning om at der er langt langt flere børn med skader efter stoffer eller alkohol,” siger Mirjam Gismervik.

Hør Mirjam Gismervik fortælle, hvilke skader man ser hos børn med mødre, der har indtaget alkohol, stoffer eller medicin under graviditeten: 

En finsk undersøgelse viser, at over 80 procent af svenskerne, finnerne og normændene synes, at det er forkert at drikke alkohol, når man er gravid, mens kun 64 procent af danskerne synes, at det er forkert. 9 procent af danskerne mener endda, at det er okay at drikke et glas vin eller en øl under graviditeten.

Men alkohol kan give store skader på barnet. Det fortæller Mirjam Gismervik.

“Skaderne er typisk skader på centralnervesystemet, men skadernes størrelse er meget afhængige af, hvornår i graviditeten skaden sker eller hvor påvirket moren er af enten stoffer eller alkohol”, siger hun til Radio4.

Hør også vores sundhedsmagasin, Spørg lægen, hvor du kan få svar på dine spørgsmål om helbred og sundhed.

Ketty Seratski har været plejemor til rusmiddelskadede børn og stadig er plejemor til et barn med skader. Hun er derudover bestyrelsesmedlem i foreningen FASD – mennesker med medfødt alkoholskade – og stifter af Center for rusmiddelskadede børn.

Hun har selv set skader blandt hendes plejebørn.

“Mange af dem har medførte hjerneskader, som de skal leve med resten af livet. De har et forhøjet stress niveau og har svært ved sociale sammenhænge. Generelt giver det begrænsninger resten af livet,” siger Ketty Seratski.

Hør mere til Ketty Seratskis oplevelser her: 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Læs også

09.02.23

Radikal politiker: “Blasfemiparagraffen skal genindføres og Grundloven skrives om”

Blasfemiparagraffen skal genindføres, og så skal Grundloven skrives om. Sådan lyder et forslag fra viceborgmesteren i Høje Taastrup Kommune. “Jeg synes, vi er kommet derhen, hvor vi er nødt til at diskutere, om det skal være tilladt at lave hadforbrydelser mod nogle bestemte grupper. Derfor synes jeg, det giver mening at genindføre blasfemiparagraffen.” Sådan lyder…

Læs mere
08.02.23

Odense vil være skældudfri by

“Ingen børn skal opleve at blive skældt ud af voksne, hverken ude eller hjemme.” Sådan lyder det i en ny vision fra blandt andre Odense Kommunes børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre, der vil gøre Odense til en skældudfri by. Der ligger dog endnu ikke færdiglavet politiske forslag i skuffen. “Det hele er…

Læs mere
07.02.23

Professor: “Der var 6000 til store bededagsdemonstration”

Der var ikke 50.000 mennesker på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag til demonstrationen søndag. Det vurderer Anders Bjorholm Dahl, der er professor i billedanalyse ved DTU og har arbejdet med at udvikle computermodeller, som eksempelvis kan estimere folketal. “Vi kom frem til 6000 personer. Og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet