Flere børn med anden etnisk baggrund bør HPV-vaccineres

(ARKIV) Ampul med hpv-vaccine i Florida, USA, den 21. september 2011. I et år har drenge kunnet blive gratis vaccineret mod hpv. Under halvdelen har taget imod. Vaccinen er den første virksomme mod kræft. Det skriver Ritzau, tirsdag den 1. september 2020.. (Foto: JOE RAEDLE/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

2. april 2021

Et nyt projekt skal få flere børn med anden etnisk baggrund end dansk til at blive HPV-vaccineret. Tal fra 2020 viser nemlig, at knap en tredjedel af alle minoritetskvinder hverken bliver vaccineret eller screenet for livmoderhalskræft.

Flere børn med anden etnisk baggrund skal vaccineres mod HPV-virus. Det er ambitionen for et nyt projekt i Region Midtjylland, som netop har fået bevilliget 1,3 millioner kroner. De skal bruge på et forsøgsprojekt, hvor man i skolen skal informere og vaccinere børn med anden etnisk baggrund.

30 procent af alle unge etniske minoritetskvinder er hverken HPV-vaccineret eller screenet for livmoderhalskræft. Til sammenligning gælder det for 10 procent af unge kvinder med dansk baggrund. Samtidig er det seks ud af ti unge drenge – uanset etnicitet – som ikke får HPV-vaccinen.

“Vi vil kombinere det, at man kan blive vaccineret på skolen samtidig med, at eleverne modtager undervisning i, hvad HPV egentlig er, hvordan man forebygger det, og hvordan det smitter,” siger Lene Seibæk, lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet – og en af lederne bag projektet.

Et lignende projekt i Sverige har foreløbigt vist gode resultater. Her har den overordnede deltagelse i HPV-vaccination været på 79 procent ved HPV-vaccination i skolen sammenlignet med blot 48 procent uden for skolen.

Mona Fahd arbejder som socialmedarbejder i Gellerup i Aarhus, og hun tror umiddelbart godt, at det kan være en god idé at kombinere information og vaccination i skoledagen.

“Der er flere med anden etnisk baggrund, der ikke behersker det danske sprog godt nok. Derfor er der mangel på viden og oplysning om HPV-vaccinen. Det er jo ikke obligatorisk, så hvis man ikke bliver opsøgt, så tror jeg, der er mange, der tænker, at vaccinen ikke er nødvendig. Men det er den jo,” siger Mona Fahd.

I Danmark får omkring 400 kvinder årligt konstateret livmoderhalskræft, og ca. 100 kvinder dør af sygdommen hvert år. HPV-virus kan udover livmoderhalskræft også forårsage analkræft, peniskræft og kræft i munden, mandlerne og svælget.

Afspiller nu

AFTENRADIO

17:05
20:00