Nyhedsartikel

Flere børn med anden etnisk baggrund bør HPV-vaccineres

Et nyt projekt skal få flere børn med anden etnisk baggrund end dansk til at blive HPV-vaccineret. Tal fra 2020 viser nemlig, at knap en tredjedel af alle minoritetskvinder hverken bliver vaccineret eller screenet for livmoderhalskræft.

Flere børn med anden etnisk baggrund skal vaccineres mod HPV-virus. Det er ambitionen for et nyt projekt i Region Midtjylland, som netop har fået bevilliget 1,3 millioner kroner. De skal bruge på et forsøgsprojekt, hvor man i skolen skal informere og vaccinere børn med anden etnisk baggrund.

30 procent af alle unge etniske minoritetskvinder er hverken HPV-vaccineret eller screenet for livmoderhalskræft. Til sammenligning gælder det for 10 procent af unge kvinder med dansk baggrund. Samtidig er det seks ud af ti unge drenge – uanset etnicitet – som ikke får HPV-vaccinen.

“Vi vil kombinere det, at man kan blive vaccineret på skolen samtidig med, at eleverne modtager undervisning i, hvad HPV egentlig er, hvordan man forebygger det, og hvordan det smitter,” siger Lene Seibæk, lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet – og en af lederne bag projektet.

Et lignende projekt i Sverige har foreløbigt vist gode resultater. Her har den overordnede deltagelse i HPV-vaccination været på 79 procent ved HPV-vaccination i skolen sammenlignet med blot 48 procent uden for skolen.

Mona Fahd arbejder som socialmedarbejder i Gellerup i Aarhus, og hun tror umiddelbart godt, at det kan være en god idé at kombinere information og vaccination i skoledagen.

“Der er flere med anden etnisk baggrund, der ikke behersker det danske sprog godt nok. Derfor er der mangel på viden og oplysning om HPV-vaccinen. Det er jo ikke obligatorisk, så hvis man ikke bliver opsøgt, så tror jeg, der er mange, der tænker, at vaccinen ikke er nødvendig. Men det er den jo,” siger Mona Fahd.

I Danmark får omkring 400 kvinder årligt konstateret livmoderhalskræft, og ca. 100 kvinder dør af sygdommen hvert år. HPV-virus kan udover livmoderhalskræft også forårsage analkræft, peniskræft og kræft i munden, mandlerne og svælget.

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet