Flere booker et onlinemøde med lægen

(ARKIV) MacBook Air, hænder og tastatur, tirsdag den 16 juli 2019. Tusindvis af danskere har siden foråret 2020 mødt deres egen læge over video. Et nyt landsdækkende tilbud, der kan få flere til læge i tide, mener forening. Det skriver Ritzau, søndag den 24. januar 2021.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

10. april 2023

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Det er blevet mere almindeligt at klare en lægekonsultation som et videomøde. Ifølge en ny analyse fra Dansk Erhverv benytter hver tiende dansker sig af muligheden for en video-konsultation med lægen. En lignende undersøgelse fra 2018 viste, at kun fire procent dengang benyttede sig af muligheden for videokonsultationer.

“Der er ingen tvivl om, at corona har spillet ind på den positive udvikling i, at danskerne går til lægen hjemmefra. Vi er blevet mere digitalt parate, og mange læger har nu udbudt den her mulighed for en digital konsultation. Udviklingen var måske gået langsommere, hvis det ikke havde været for corona”, siger Katrina Feilberg Schounborg, der er chef for sundhed og life science i Dansk Erhverv.

Men ikke alle vælger en videokonsultation hos lægen. Og det er der flere grunde til.

“Det ene er, at folk stadigvæk føler sig mest komfortable med at gå op til lægen og have en fysisk konsultation. Måske fejler de noget, hvor de ikke ville være trygge ved kun at gøre det online. Noget andet er, at det ikke er tilgængeligt, altså at lægen ikke udbyder det. Det er klart, at hovedårsagen når vi spørger er, at man egentlig føler sig mest komfortabel stadig ved en fysisk konsultation,” siger hun.

Hør interviewet med Katrina Schounborg, der er chef for sundhed og life science i Dansk Erhverv, her:

I dag afholder knap hver femte dansker i alderen 18-29 år online videomøder med lægen. Til sammenligning gælder det samme kun for 1 ud af 20 danskere i aldersgruppen 50-59 år.

Det siger Katrina Schounborg, der er chef for sundhed og life science i Dansk Erhverv:

“Der hvor vi virkelig ser en udbredelse er særligt blandt de unge. Det er hver femte mellem 18 og 29 år, der har set en læge online indenfor de sidste seks måneder. Og når vi kigger på potentialerne er der også i den aldersgruppe klart det største potentiale.”

Søren Agerskov Hansen er kommerciel direktør i Teladoc Health, som tilbyder digitale løsninger til sundhedsvæsnet. Han ser mange fordele ved de løsninger, han udbyder.

“Vi ser jo, at man har nogle klare fordele ved den virtuelle læge. Blandt andet, at man har meget hurtig adgang til den lægefaglige rådgivning, og det vil sige, at man har adgang til en læge mellem klokken 6 og 21 alle dage året rundt, også juleaften. Den anden oplagte faktor, der gør sig gældende, i hvorfor det bliver brugt mere nu er, at der er en bevågenhed på det, en bedre forståelse for det og så er der nogle klare tidsbesparelser i det her. Man sparer transporttiden og man skal ikke tage fri fra job osv.”

Hør interviewet med Søren Agerskov Hansen, der er kommerciel direktør i Teladoc Health, som tilbyder digitale løsninger til sundhedsvæsnet:

Og de fordele kan chefkonsulent for det sundhedspolitiske område i Ældresagen, Rikke Hamfeldt, godt se.

“For flere ældre kan det være en god mulighed, for vi ved, at der er mange, der er udfordrede på, at der kan være langt til læge og hospitalet og også ift. ens mobilitet. Der er flere, der afholder sig fra at gå til behandling, fordi det simpelthen er for svært. Så hvis det kan afhjælpe nogle ting (med de digitale videokonsultationer, red.), så kan det være rigtig godt,” siger hun.

Men udbredelsen af videokonsultationer kan omvendt også godt bekymre hende.

“Den største bekymring er, at det bliver mere obligatorisk; at det bliver normen, og at det ikke er et tilbud. Vi ved, at der er rigtig stor forskel på, om man har lyst til at bruge digitale konsultationer, eller om man føler sig udfordret. Og det må aldrig være en barriere, at man er digitalt udfordret ift. at gå til lægen,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hun håber derfor, at man bliver ved med at se på den enkeltes behov.

“Vi ved, at rigtig mange ældre føler sig utrygge ved at anvende digitale enheder. Og når vi kigger på hele befolkningen er der en halv million mennesker, der giver udtryk for, at de i høj eller meget høj grad er udfordret af digitale løsninger. Så vi skal sikre, at der er forskellige løsninger til forskellige folk. Det vigtigste er, at vi ser på den enkelte og de behov, der er,” siger hun.

Hør interviewet med chefkonsulent for det sundhedspolitiske område i Ældresagen, Rikke Hamfeld, her:

Ifølge analysen fra Dansk Erhverv benytter hver tiende dansker sig af online videokonsultationer med lægen. Forventningen er ifølge analysen, at det stiger til hver tredje over de kommende år.

Afspiller nu

AFTENRADIO

17:05
20:00