Flere borgere modtager flyere med falske coronainformationer

Skrevet af

10. januar 2022

Flere borgere har modtaget flyers med falsk information om corona i deres postkasse. Af en flyer, der til forveksling minder om Sundhedsstyrelsens layout, fremgår det f.eks., at 26 procent af de førstegangsvaccinerede skulle have fået svære bivirkninger, og at 5 procent skulle være døde efter første stik. Det ville betyde at omkring 250.000 danskere skulle være døde siden første januar 2021. Det er faktuelt forkert.

Alligevel mener lytteren Michelle fra Køge, at budskabet i nogen grad er fornuftigt.

Hun er meget skeptisk overfor de tal, der kommer fra myndighederne. Hør hende i ‘Radio4 Morgen’ herunder:

”Selvfølgelig skal man ikke sende en flyer ud, hvor der står at fem procent af befolkningen er døde af vaccinen, hvis det ikke passer, men det er et glimrende eksempel på, at vi kan ikke komme med noget konkret på hverken coronatal, dødstal eller vaccinetal, fordi de her tal kan manipuleres, som de kan,” siger hun til ’Radio4 Morgen’.

”Jeg kender ikke personligt dem, der spreder de her flyers. Men jeg kender deres holdninger. Og jeg ved også, at de – ligesom mig – er opmærksomme på, at coronatallene er misvisende. Både coronatal og dødstal. Man kan jo redigere og sætte tallene op og ned som man vil, og det fører jo til misinformation.”

Sundhedsstyrelsens respons på flyersne

Radio4 Morgen spurgte også kommunikationschef i Sundhedsstyrelsen, Eva Tolstrup Ziegler, om, hvor omfattende er problemet med falske flyers. Hør hendes svar her:

”Snakken om det er heldigvis større end det reelle problem.”

”Vi forsøger at håndtere de enkelte sager ved i nogle tilfælde at skride til politianmeldelse, men også ved at bearbejde de myter med fakta og sundhedsinformation.”

”Det kan være rigtig svært at følge med i informationen om corona. Men et godt sted at starte er, ved at være kritisk over for, hvem der er afsender og hvor man finder sin information henne. Og en god huskeregel er, at hvis afsenderen ikke træder ret tydeligt frem, så skal man nok finde sit fakta et andet sted.”

Afspiller nu

KRANIEBRUD

11:10
12:00