Flere føder hjemme: Det giver en særlig tryghed

Et badekar på gulvet i stuen i stedet for en hospitalsseng, muligheden for at høre sin yndlingsmusik højt eller være i fred med veerne under sin egen bruser. Det valgte 1128 danske kvinder sidste år. De fødte i deres private hjem i stedet for på hospitalet, skriver Politiken. Det er to procent af fødslerne og den højeste andel af fødsler i de 19 år, der er offentligt tilgængelige tal fra. Politiken Research har trukket tallene fra fødselsregisteret, som viser, at i 2011 valgte 0, 9 procent af kvinderne at føde hjemme. Dermed er der sket en fordobling i andelen af hjemmefødsler på fem år.Ritzau (Martin Bubandt/POLFOTO/Arkiv)

Skrevet af

20. maj 2022

Bang@radio4.dk

Bang@radio4.dk

Gravide kvinder vælger i stigende grad at føde deres børn hjemme fremfor på en fødestue på det nærmeste hospital.

Det viser nye tal fra fire ud af fem regioner, som Radio4 har fået adgang til.

En af de kvinder, der har valgt at sætte sit barn i verden derhjemme, er Mette Barfoed.

Hun har født to ud af sine tre børn derhjemme og det er der en god grund til.

“Jeg havde to veninder, der havde født hjemme og talte varmt om det, så jeg tænkte, at det kunne være rart at slippe for bilturen og ikke skulle dele en jordmoder med 3-4 andre,” siger Mette Barfoed.

Og selvom det var hård fødsel, var det en god oplevelse for Mette Barfoed, der ifølge hende gav en særlig tryghed.

Hør interviewet med Mette Barfoed her:

Ifølge Lis Munk, formand for Jordemoderforeningen, skyldes stigningen i hjemmefødsler blandt andet, at regionerne har specialiseret jordemødre til at tage sig af hjemmefødsler.

“Tidligere var det sådan at det bare var den jordmoder, der var på arbejde, som blev sendt ud til hjemmefødsler, men i dag er det de jordmødre, som kan lide hjemmefødsler og som er trygge i det,” siger Lis Munk.

På landsplan foregik lidt over 3 procent af fødsler i 2020 derhjemme. Det er en stigning siden 2011, hvor tallet var under en procent.

Ifølge Annemette Wildfang Lykkebo, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, skal man dog tænke sig om inden man vælger at føde hjemme.

“Vi ved at der er cirka en tredjedel af de førstegangsfødende, der bliver overflyttet til sygehus under fødslen og den risiko skal man være villig til at tage. Derudover er der nogle meget sjældne og akutte komplikationer, hvor man er bedre rustet til at få hjælp på et sygehus,” siger Annemette Wildfang Lykkebo.

Hun mener dog, at det er ligeså sikkert at føde derhjemme som på sygehus, men kun hvis man bliver informeret rigtigt. Derfor vil hun gerne have Sundhedsstyrelsen til at ensrette regionernes information til hjemmefødsler.

Sundhedsstyrelsen oplyser til Radio4, at de faktisk har haft planer om at lave noget informationsmateriale om hjemmefødsler, men den plan er blevet forsinket på grund af corona.

Hør interviewet med Annemette Wildfang Lykkebo, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi her:

NaN:NaN
NaN:NaN