Nyhedsartikel

Flere føder hjemme: Det giver en særlig tryghed

Louise Østergaard, Katrine Volsing & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Gravide kvinder vælger i stigende grad at føde deres børn hjemme fremfor på en fødestue på det nærmeste hospital.

Det viser nye tal fra fire ud af fem regioner, som Radio4 har fået adgang til.

En af de kvinder, der har valgt at sætte sit barn i verden derhjemme, er Mette Barfoed.

Hun har født to ud af sine tre børn derhjemme og det er der en god grund til.

“Jeg havde to veninder, der havde født hjemme og talte varmt om det, så jeg tænkte, at det kunne være rart at slippe for bilturen og ikke skulle dele en jordmoder med 3-4 andre,” siger Mette Barfoed.

Og selvom det var hård fødsel, var det en god oplevelse for Mette Barfoed, der ifølge hende gav en særlig tryghed.

Hør interviewet med Mette Barfoed her:

Ifølge Lis Munk, formand for Jordemoderforeningen, skyldes stigningen i hjemmefødsler blandt andet, at regionerne har specialiseret jordemødre til at tage sig af hjemmefødsler.

“Tidligere var det sådan at det bare var den jordmoder, der var på arbejde, som blev sendt ud til hjemmefødsler, men i dag er det de jordmødre, som kan lide hjemmefødsler og som er trygge i det,” siger Lis Munk.

På landsplan foregik lidt over 3 procent af fødsler i 2020 derhjemme. Det er en stigning siden 2011, hvor tallet var under en procent.

Ifølge Annemette Wildfang Lykkebo, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, skal man dog tænke sig om inden man vælger at føde hjemme.

“Vi ved at der er cirka en tredjedel af de førstegangsfødende, der bliver overflyttet til sygehus under fødslen og den risiko skal man være villig til at tage. Derudover er der nogle meget sjældne og akutte komplikationer, hvor man er bedre rustet til at få hjælp på et sygehus,” siger Annemette Wildfang Lykkebo.

Hun mener dog, at det er ligeså sikkert at føde derhjemme som på sygehus, men kun hvis man bliver informeret rigtigt. Derfor vil hun gerne have Sundhedsstyrelsen til at ensrette regionernes information til hjemmefødsler.

Sundhedsstyrelsen oplyser til Radio4, at de faktisk har haft planer om at lave noget informationsmateriale om hjemmefødsler, men den plan er blevet forsinket på grund af corona.

Hør interviewet med Annemette Wildfang Lykkebo, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi her:

Læs også

25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere
25.06.22

Søren Espersen og Dennis Flydtkjær flygter fra Dansk Folkeparti

Siden Morten Messerschmidt d. 23 januar i år overtog posten som Dansk Folkeparti formand, er hans folketingsgruppe skrumpet fra at have 16 medlemmer til nu seks medlemmer. Senest er det Dennis Flydtkjær som har valgt at forlade partiet. “I de sidste par år er det politiske i partiet blevet overskygget af interne læk fra møder,…

Læs mere
25.06.22

DF’s folketingsgruppe er mere end halveret siden valg

Fredag forlod to folketingsmedlemmer Dansk Folkeparti, og lørdag morgen følger Søren Espersen trop. Det seneste halve år har Dansk Folkeparti mistet en række profiler i både folketingsgruppen, hovedbestyrelsen og sekretariatet på Christiansborg. Efter formandsopgøret 23. januar, der sluttede med, at Morten Messerschmidt vandt med knap 60 procent af stemmerne, har den nye formand forsøgt at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet