Nyhedsartikel

Flere føder hjemme: Det giver en særlig tryghed

Louise Østergaard, Katrine Volsing & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Gravide kvinder vælger i stigende grad at føde deres børn hjemme fremfor på en fødestue på det nærmeste hospital.

Det viser nye tal fra fire ud af fem regioner, som Radio4 har fået adgang til.

En af de kvinder, der har valgt at sætte sit barn i verden derhjemme, er Mette Barfoed.

Hun har født to ud af sine tre børn derhjemme og det er der en god grund til.

“Jeg havde to veninder, der havde født hjemme og talte varmt om det, så jeg tænkte, at det kunne være rart at slippe for bilturen og ikke skulle dele en jordmoder med 3-4 andre,” siger Mette Barfoed.

Og selvom det var hård fødsel, var det en god oplevelse for Mette Barfoed, der ifølge hende gav en særlig tryghed.

Hør interviewet med Mette Barfoed her:

Ifølge Lis Munk, formand for Jordemoderforeningen, skyldes stigningen i hjemmefødsler blandt andet, at regionerne har specialiseret jordemødre til at tage sig af hjemmefødsler.

“Tidligere var det sådan at det bare var den jordmoder, der var på arbejde, som blev sendt ud til hjemmefødsler, men i dag er det de jordmødre, som kan lide hjemmefødsler og som er trygge i det,” siger Lis Munk.

På landsplan foregik lidt over 3 procent af fødsler i 2020 derhjemme. Det er en stigning siden 2011, hvor tallet var under en procent.

Ifølge Annemette Wildfang Lykkebo, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, skal man dog tænke sig om inden man vælger at føde hjemme.

“Vi ved at der er cirka en tredjedel af de førstegangsfødende, der bliver overflyttet til sygehus under fødslen og den risiko skal man være villig til at tage. Derudover er der nogle meget sjældne og akutte komplikationer, hvor man er bedre rustet til at få hjælp på et sygehus,” siger Annemette Wildfang Lykkebo.

Hun mener dog, at det er ligeså sikkert at føde derhjemme som på sygehus, men kun hvis man bliver informeret rigtigt. Derfor vil hun gerne have Sundhedsstyrelsen til at ensrette regionernes information til hjemmefødsler.

Sundhedsstyrelsen oplyser til Radio4, at de faktisk har haft planer om at lave noget informationsmateriale om hjemmefødsler, men den plan er blevet forsinket på grund af corona.

Hør interviewet med Annemette Wildfang Lykkebo, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi her:

Læs også

29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere
27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet