Nyhedsartikel

Flere føder hjemme: Det giver en særlig tryghed

Louise Østergaard, Katrine Volsing & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Gravide kvinder vælger i stigende grad at føde deres børn hjemme fremfor på en fødestue på det nærmeste hospital.

Det viser nye tal fra fire ud af fem regioner, som Radio4 har fået adgang til.

En af de kvinder, der har valgt at sætte sit barn i verden derhjemme, er Mette Barfoed.

Hun har født to ud af sine tre børn derhjemme og det er der en god grund til.

“Jeg havde to veninder, der havde født hjemme og talte varmt om det, så jeg tænkte, at det kunne være rart at slippe for bilturen og ikke skulle dele en jordmoder med 3-4 andre,” siger Mette Barfoed.

Og selvom det var hård fødsel, var det en god oplevelse for Mette Barfoed, der ifølge hende gav en særlig tryghed.

Hør interviewet med Mette Barfoed her:

Ifølge Lis Munk, formand for Jordemoderforeningen, skyldes stigningen i hjemmefødsler blandt andet, at regionerne har specialiseret jordemødre til at tage sig af hjemmefødsler.

“Tidligere var det sådan at det bare var den jordmoder, der var på arbejde, som blev sendt ud til hjemmefødsler, men i dag er det de jordmødre, som kan lide hjemmefødsler og som er trygge i det,” siger Lis Munk.

På landsplan foregik lidt over 3 procent af fødsler i 2020 derhjemme. Det er en stigning siden 2011, hvor tallet var under en procent.

Ifølge Annemette Wildfang Lykkebo, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, skal man dog tænke sig om inden man vælger at føde hjemme.

“Vi ved at der er cirka en tredjedel af de førstegangsfødende, der bliver overflyttet til sygehus under fødslen og den risiko skal man være villig til at tage. Derudover er der nogle meget sjældne og akutte komplikationer, hvor man er bedre rustet til at få hjælp på et sygehus,” siger Annemette Wildfang Lykkebo.

Hun mener dog, at det er ligeså sikkert at føde derhjemme som på sygehus, men kun hvis man bliver informeret rigtigt. Derfor vil hun gerne have Sundhedsstyrelsen til at ensrette regionernes information til hjemmefødsler.

Sundhedsstyrelsen oplyser til Radio4, at de faktisk har haft planer om at lave noget informationsmateriale om hjemmefødsler, men den plan er blevet forsinket på grund af corona.

Hør interviewet med Annemette Wildfang Lykkebo, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi her:

Læs også

31.01.23

Organisation vil sikre ikke-vaccinerede mulighed for “rent blod”

Personer, der ikke er blevet vaccineret mod COVID-19, bør have muligheden for modtage blod fra personer, der ligesom dem selv er uvaccinerede. Sådan lyder ønsket fra en verdensomspændende organisation, der kalder sig Safe Blood Donation. Fabrice Knecht er teamleder for den ny-startede danske fraktion af organisationen, og han mener at ønsket om at kunne fravælge…

Læs mere
31.01.23

Simon Spies Plads i Helsingør beholder sit navn

Efter afstemning i Helsingør Kommunes byråd blev det mandag aften vedtaget, at Simon Spies Plads beholder sit navn. Simon Spies Plads i Helsingør bliver ved med at hedde Simon Spies Plads. Det er mandag blevet vedtaget efter en afstemning i Helsingør Kommunes byråd. Det skriver Helsingør Dagblad. Beslutningen blev vedtaget med et yderst spinkelt flertal.…

Læs mere
30.01.23

Advarede om problemer i 2017: Professor føler sig ignoreret efter sager om døde børn

I flere år har professor advaret om, at der ofte sker fejl på grund af misforståelser og manglende brug af tolke i sundhedsvæsenet. Det er snart seks år siden, at Morten Sodemann udgav rapporten. Efter et helt års forskning havde han fundet frem til flere opsigtsvækkende konklusioner, som han var klar til at fortælle om…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet