Flere kommer til skade i trafikken, når valgplakater hænger i gaderne

Valgplakater for Charlotte Broman Mølbæk fra SF og Katrine Robsøe fra Radikale, Randers lørdag den 8. oktober 2022.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

14. oktober 2022

Bang@radio4.dk

Bang@radio4.dk

Det er farligere at færdes i trafikken under en valgkamp end normalt. Det viser en ny undersøgelse, som to studerende fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) står bag.

Undersøgelsen viser, at bilister har en større risiko for at køre galt i de perioder, hvor valgplakaterne hænger tæt i byerne. Og det vil altså sige i disse uger.

Albert Skovgaard Bisgaard, som er studerende på Danmarks Tekniske Universitet og står bag undersøgelse og han fik ideen for under kommunalvalget sidste år.

“Jeg kørte på Frederiksbjerg lige da plakaterne kom op og var ved at køre galt og så tænkte jeg, at jeg kan ikke være den eneste, der bliver distraheret af dem,” siger  Albert Skovgaard Bisgaard.

I undersøgelsen har man kigget nærmere på trafikuheld i byer landet over de sidste 23 år – fra 1997 til 2019 – især i de tre uger op til folketingsvalg, hvor folketingspolitikere må hænge valgplakater op. Her har man regnet sig frem til, at særligt op til folketingsvalg er der er cirka et halvt uheld ekstra per dag inden for byzonerne.

Der er blandt andet taget højde for ting som: ulykker, der skyldes flere trafikanter på vejene i ferietid. Alkoholpåvirkning. Medicinpåvirkning. Dårligt vejr. Og strækninger, hvor der er ingen eller få valgplakater på.

To af dem, der bliver generet af plakaterne i byen, er Hans Christian Röt og Helle Juelsen.

“Jeg føler, det er svært at svært at se budskabet på plakaterne og så har jeg lyst til at stoppe, men det går jo ikke,” siger Hans Christian Röt.

“Det er så mange af dem at de næsten skjuler vejskiltene og man kan ikke lade være med at kigge efter plakaterne,” siger Helle Juelsen.

NaN:NaN
NaN:NaN