Otte kommuner ansætter ungarbejdere på plejehjem: “Vi skal gøre de unge interesserede i arbejdet”

Kortspil på plejecenter i Kalundborg den15. junii 2021

Skrevet af

16. august 2021

Otte af landets 98 kommuner er begyndt at ansætte unge mellem 13-17 år på landets plejecentre i en såkaldt ‘spireordning’. Håbet er, at flere unge får øjnene op for arbejdet og vælger at gøre karriere som eksempelvis SOSU-hjælper.

I 2018 indførte Horsens Kommune ‘spireordningen’, som den første kommune i landet. Her er ni unge mellem 13 og 17 år ansat som ‘spirer’, der skal hygge om beboerne, gå ture og spille spil – og samtidig få et indblik i, hvad det vil sige, at arbejde som sygeplejerske, SOSU-hjælper og SOSU-assistent.

Og det har været en rigtig positiv oplevelse for plejehjemmet Præsthøjgården i Horsens, som har to ungarbejdere ansat under ordningen. Det fortæller Heidi Bie, der er daglig leder på plejehjemmet.

“Vi fik rigtig mange ansøgere, og det bragte enormt meget positivitet og glæde ind på vores plejehjem. De unge var helt vildt gode til at komme ind og være naturlige sammen med de ældre, og det gav helt vildt meget livskvalitet”, siger hun til Radio4 Morgen.

Da Horsens Kommune første gang søgte fire ungarbejdere til plejehjemmene, modtog kommunen 240 ansøgninger. Og ved næste ansættelsesrunde modtog kommunen 407 ansøgninger.

“Som at få et par ekstra bedsteforældre”

Frida Christensen er 16 år og ansat som ‘spire’ på plejehjemmet Lindehøj Centret i Horsens.

“Jeg har altid syntes, at ældre mennesker var søde. Jeg har altid haft lyst til at tale med dem og hjælpe dem, så jeg tænkte, det der er bare et perfekt job”, siger hun til Radio4 morgen.

Og hun fortryder ikke, at hun blev ansat som ‘spire’ på plejehjemmet i Horsens.

“Det har været helt fantastisk. Jeg synes, det har været virkelig, virkelig fedt. Man lærer nye mennesker at kende: det er ligesom at få et par ekstra bedsteforældre”, siger hun.

Det tager ikke glæden fra hende, at de ældre ikke altid kan huske det.

“Det kan godt være, at de ikke kan huske det bagefter, men når jeg har fået dem til at smile og grine over et kortspil eller gået en tur, så de har fået lavet noget, så synes jeg, det er virkelig fedt”, siger hun.

I Horsens er ni unge nu tilknyttet en række af kommunens plejehjem. Og planen er på sigt at komme op på 32 spirer i efteråret 2022.

Successen i Horsens Kommune har spredt sig til flere kommuner rundt omkring i landet. Det drejer sig om Aarhus, Vejle, Kolding, Bornholm, Nordfyn og Norddjurs Kommune, mens Odense Kommune starter ordningen lidt senere i år. Desuden kigger flere kommuner på at udvide ordningen, som man håber kan være med til at give flere unge interesse for fagene.

Hør interviewet med Heidi Bie, daglig leder på plejehjemmet Præsthøjgården i Horsens, som har to ungarbejdere ansat under ordningen, og Frida Christensen, der er 16 år og ansat som ‘spire’ på plejehjemmet Lindehøj Centret i Horsens:

Skal tiltrække manglende SOSU’er

FOA anslår, at der i 2029 vil komme til at mangle 40.000 SOSU-ansatte. Derfor er der brug for en indsats rettet mod de unge, der skal vælge deres karrierevej. Det mener Tina Rostgaard, som er professor i socialt arbejde og velfærdspolitik på Stockholm Universitet og Roskilde Universitet

“Vi skal forsøge på alle mulige måder at få de unge til at være interesserede for arbejdet. Heldigvis er det et arbejde, hvor medarbejderne, der arbejder i sektoren, ofte er meget glade for det og synes, det er meningsfuldt, selvom dét der bliver præsenteret i medierne ofte har et negativt syn. Og hvis man kan give de unge en indsigt i det, og de kan sprede budskabet til deres kammerater, så tror jeg faktisk, man kan nå en del”, siger hun.

I Horsens Kommune oplever Heidi Bie, der er daglig leder på plejehjemmet Præsthøjgården, netop at det er de unge, som er med til at sprede det glade budskab.

“Det er et rigtig meningsfuldt job, og det er de unge gode til at formidle ud også. Det smitter, at det er et job, hvor du kan gøre noget godt for de ældre. Det at komme på arbejde og så få så mange smil og gode snakke, det er noget de godt kan lide. Og så har det bredt sig som en steppebrand derude, at det er et godt job at have”, siger hun til Radio4 Morgen.

Men om spireordningen reelt tiltrækker flere folk til sektoren er svært at sige.

“Det er svært at måle. Men man kan mærke, at det er noget, der bliver talt om i deres klasser, så vores forhåbning har ikke været at rekruttere direkte til det her job, men få skabt nogle gode fortællinger om det at være på plejehjem, og ligesom få åbnet for, at den her verden ikke er farlig, men at det er et hyggeligt og dejligt og givende job at have. Så vi håber, at snakken går om, hvor fedt det er på plejehjemmene, og at det så på sigt gør, at der er nogle, der har lyst til at søge ind på området”, siger Heidi Bie, daglig leder på Præsthøjgården.

16-årige Frida Christensen, der arbejder som spire på plejehjemmet Lindehøj Centret i Horsens, ved endnu ikke, om hun skal arbejde på plejehjem senere i livet.

“Jeg kunne godt tænke mig noget med mennesker. Måske ikke lige det her (arbejdet på plejehjem, red.), men jeg har i hvert fald lært, at jeg godt kan lide at være sammen med mennesker”, siger hun til Radio4 Morgen.

Ordningen er gjort mulig af FOAs nyeste overenskomstforhandling OK21, hvor de unge mellem 13-17 år er sikret deres helt egen overenskomst.

Hør interviewet med Tina Rostgaard, som er professor i socialt arbejde og velfærdspolitik på Stockholm Universitet og Roskilde Universitet, her:

 

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

07:00
07:05