Nyhedsartikel

Flertal udenom regeringen vil have obligatorisk undervisning i Muhammedkrisen

Jacob Grosen
jag@radio4.dk

En samlet blå blok og SF er nu klar til at bringe regeringen i mindretal i spørgsmålet om obligatorisk undervisning i Muhammedkrisen. Hvis regeringen ikke leverer en ”færdig pakke”, danner partierne flertal udenom regeringen.

Muhammedkrisen er på vej til at blive obligatorisk stof i folkeskolen.

Der tegner sig nu igen et flertal for et blåt beslutningsforslag, der pålægger regeringen at gøre undervisning i Muhammedkrisen obligatorisk i folkeskolen. Undervisningsmaterialet skal udarbejdes af Folketinget, og sikkerheden på skolerne skal i samme ombæring opdateres.

Nye Borgerliges undervisningsordfører, Mette Thiesen, vil fremsætte beslutningsforslaget, hvis justitsminister Mattias Tesfaye ikke fremlægger en lignende pakke for Folketingets partier, når der er forhandlinger i Justitsministeriet 16. september.

”Hvis man ikke kommer med en færdig pakke 16. september, så fremsætter vi det her beslutningsforslag, og så bringer vi regeringen i mindretal. Regeringen har sjoflet det her meget, meget vigtige emne. Man har indkaldt til møder, der er blevet aflyst, og man har simpelthen ikke håndteret det her. Derfor sætter vi nu regeringen stolen for døren. Nu skal der ske noget,” siger Mette Thiesen til Radio4.

Her kan du høre interviewet med Nye Borgerliges undervisningsordfører, Mette Thiesen:

Beslutningsforslaget fra en samlet blå blok blev senest fremsat og behandlet i Folketinget i december sidste år, hvor SF først støttede det, men senere trak sig ved 2. behandlingen, da daværende justitsminister Nick Hækkerup indkaldte til brede forhandlinger om ytringsfrihed og selvcensur på undervisningsområdet.

De stort anlagte forhandlinger blev skudt i gang i Justitsministeriet tilbage i februar, og siden har der ikke været et eneste møde.

Hos støttepartiet SF mener undervisningsordfører Jacob Mark, at Tesfaye som ny justitsminister har nølet for længe med at indkalde til nye forhandlinger, og derfor er SF igen klar til at støtte det blå forslag.

”Muhammedkrisen vækker mange følelser ude lokalt, hvor mange lærere føler sig så truede, at det tør de ikke undervise i eller fortælle om. Og vi troede egentlig i SF, at alle partier hurtigt kunne se sig i at finde nogle gode løsninger, der kan bakke op om de lærere. Men der har regeringen altså været lidt langsom, og derfor er vi indstillet på at gå sammen med de blå partier for at sørge for, at der sker noget, som kan passe bedre på lærerne,” siger Jacob Mark.

Lyt til interviewet med Jacob Mark, undervisningsordfører for SF, her:

Den socialdemokratiske justitsminister Mattias Tesfaye mener, at der fortsat er behov for grundige forhandlinger.

”Ytringsfrihed er et vigtigt emne. Alle lærere skal føle sig frie og trygge i deres undervisning. Samtidig er der er tale om et emne, som rejser en lang række spørgsmål, herunder af udenrigspolitisk og sikkerhedsmæssig karakter. Emnet fortjener derfor også en grundig behandling hvor alle relevante perspektiver bør inddrages. Vi drøftede på det indledende møde de udenrigs- og sikkerhedspolitiske perspektiver. På det næste møde inddrager vi skoleledernes og lærernes perspektiver,” siger justitsministeren i et skriftligt svar til Radio4.

Foto: Nasser Ishtayeh/AP/Ritzau Scanpix

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet