Nyhedsartikel

Fødevarepriserne stiger igen – eksperter uenige om fremtiden

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Skal du en tur i supermarkedet, kan du godt forberede dig på at skulle have endnu flere penge op af lommen.

I juli er fødevarepriserne steget med en procent, og er dermed højere end nogensinde før. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det sker selvom at prisen på råvarerne er blevet billigere og billigere, det siger Henning Otte Hansen, seniorrådgiver ved Institut for fødevare- og ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

“Vi ser billigere og billigere landsbrugsråvarer med 15 måneders prisstigninger i supermarkedet til følge. Det er jo et paradoks. Over meget lang tid kan vi godt se et lille prisfald, men det går bare meget, meget trægt. Men jeg tror ikke vi skal forvente det lige nu.”

Henning Otte Hansen peger altså ikke på, at der umiddelbart er udsigt til et prisfald på fødevarepriserne.

Du kan høre hele forklaringen på hvorfor i interviewet her:

Men hvis madbudgettet er stramt efter sommerens ferie, så kan man hænge sit håb om billige fødevarer hos Tore Stramer, cheføkonom hos Dansk Erhverv.

Han peger modsat Henning Otte Hansen på, at der kan være udsigt til et reelt prisfald i løbet af efteråret.

“Tendensen er sådan set rigtig nok. Jeg tror bare, at den nuværende situation er så speciel, at den sætter sig ud over hvad vi normalt ser. Vi ser blandt andet et stort fald på globalt plan, og det kan smitte af. Derudover laver Danmarks Statistik også undersøgelser for forventningen til fødevarepriserne de næste tre måneder – og ikke bare tal for de aktuelle priser. Her siger over 50 procent af detailvirksomhederne, at de forventer at nedjustere deres salgspriser, og så stort et tal har vi aldrig set i statistikkens levetid. Det kan være et varsel for, at priserne ude i supermarkederne, vil falder i løbet af efteråret.”

Hele interviewet med Tore Stramer kan du høre her:

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet