Nyhedsartikel

Fødevarestyrelsen fraråder at spise fisk fra å på Sjælland

Ritzau/Radio4
redaktionen@radio4.dk

Høje værdier af det kræftfremkaldende stof PFOS i Faxe Å får nu Fødevarestyrelsen til at fraråde at spise fisk, der er fanget i åen. Der er nemlig blevet målt for høje værdier af det kemiske stof PFOS samt forhøjede værdier af andre PFAS-stoffer i vandløbet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Faxe Kommune.

Her kan du høre, at der kan gå op mod et halvt år, inden Faxe Kommune er klar med en løsning på problemet:

Undersøgelserne af åens vand indikerer, at udledningen af PFAS-stofferne kommer fra et udløb fra Faxe Renseanlæg. Der er således målt et begrænset niveau af PFAS før renseanlæggets udløb.

Fødevarestyrelsen anbefaler også, at der ikke spises kød fra Faxe Kogræsserlaug. Kvæget har nemlig gået på græs i et område, der ligger 200 meter syd for renseanlægget. Kødet er endnu ikke blevet analyseret af Fødevarestyrelsen, men ud fra et forsigtighedsprincip anbefales det alligevel, at kødet ikke spises.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at den største andel af PFAS-stofferne kommer fra Faxe Miljøanlæg, hvis spildevand ledes til Faxe Renseanlæg. Faxe Kommune er derfor i dialog med miljøanlæggets ejer, AffaldPlus, om en løsning, hvor spildevandet kan blive renset, inden det ledes videre. AffaldPlus har allerede implementeret en sådan løsning på et af firmaets andre miljøanlæg. Det fortæller Charlotte Rosenblad Ralund, der er afdelingsleder for Natur og Miljø i Faxe Kommune. Dengang tog det omkring et halvt år, siger hun.

“Vi håber, at det kan gå lidt hurtigere denne gang, fordi AffaldPlus har prøvet det før,” siger Charlotte Rosenblad Ralund.

Folk skal dog stadig indstille sig på at holde sig fra fisk fanget i Faxe Å det næste lange stykke tid.

“Folk skal lade være med at spise fisk fra åen i hvert fald i et halvt år, måske længere,” siger Charlotte Rosenblad Ralund.

Det skyldes, at PFAS-stofferne ophobes i fiskene og altså stadig vil være der, selv efter der ikke længere udledes store mængder i åen.

PFAS er en samling af flourholdige, miljøskadelige kemikalier. Det mest kendte er PFOS. Kemikalierne var tidligere populære i produktionen af bygningsmaterialer, fordi stofferne er brandhæmmende.

Her kan du høre Radio4 Undersøgers serie om Forsvarets skjulte forurening:

I dag er det generelt forbudt at anvende PFAS. Stoffet findes dog stadig i mange bygninger og kommer dermed ind på et miljøanlæg, når en bygning rives ned.

Foto: Esben Salling/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.22

Pape: Eksmand arrangerede møder med dominikanske politikere

De stærkt omdiskuterede møder mellem danske ministre og en række toppolitikere fra Den Dominikanske Republik var arrangeret af Søren Pape Poulsens eksmand inden afrejsen. Det oplyser den konservative statsministerkandidat nu i et længere interview med Radio4. Efter flere ugers alvorlig kritik af Søren Papes Poulsens tavshed omkring indholdet af møder med ministre og præsidenten Den…

Læs mere
26.09.22

Studerende om kortere kandidatuddannelse: “Jeg havde valgt et år frem for to”

Regeringen vil forkorte halvdelen af kandidatuddannelserne fra et til to år. Forslaget er en del af reformudspillet “Danmark kan mere III”, der præsenteres i dag klokken 11. Og det er en god ide mener Cille Hald Egholm, som er kandidatstuderende i Statskundskab på Københavns Universitet – og medlem af Københavns Borgerrepræsentationen for Venstre. “Jeg er…

Læs mere
26.09.22

Pårørende efter Scandinavian Star vil have erstatning fra den danske stat

Efter en uvildig undersøgelse har konkluderet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, vil de pårørende nu have erstatning fra den danske stat. Enhedslisten bakker op. I starten af september konkluderede en uvildig undersøgelse bestilt af Erhvervsministeriet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, inden det sejlede med passagerer første gang i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet