Nyhedsartikel

Foghs rejsemakker om Taiwan tur: Det er ikke os, der gør situation anspændt, men Kina

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Anders Fogh Rasmussen er på tur i Taiwan i tre dage fra i dag i sin rolle som formand for Alliance of Democracies Foundation.

Og det møder kritik fra Mogens Lykketoft, der er tidligere udenrigsminister.

“Der er ikke nogen rigtig god grund til at en mand, der har været så fremtrædende placeret i Danmark og i NATO som leder, skal bidrage til at gøre den her betændte situation endnu mere betændt”, siger han til Radio4.

Men den kritik giver Jonas Parello-Plesner, direktør i Alliance of Democracies Foundation og med i Taiwan sammen med Anders Fogh Rasmussen, ikke meget for.

“Grunden til vi er her, er for at understøtte Taiwans demokrati og frihed. Siden Anders Fogh Rasmussen sidst var i Taiwan for 30 år siden er der sket en enorm demokratiserings proces og det er sådan set det besøget handler om. Det handler ikke om hvad der gør Kina sure eller glade”, siger Jonas Parello-Plesner, direktør i Alliance of Democracies Foundation.

Hør Jonas Parello-Plesner fortælle mere om besøgets formål her: 

Besøget sker, mens forholdet mellem Taiwan og nabolandet Kina længe har været betændt.

Spændingerne mellem Taiwan og Kina tog i år yderligere til, efter at den fremtrædende amerikanske parlamentariker Nancy Pelosi besøgte Taiwan i begyndelsen af august. Hun er formand for Repræsentanternes Hus og flere så derfor besøget som et symbol på USA’s støtte til Taiwan. Siden da har Kina skruet op for sine militære øvelser omkring Taiwan. De indebar prøveaffyringer af missiler og flere maritime øvelser omkring Taiwan.

Jonas Parello-Plesner, tror ikke at Anders Fogh Rasmussens besøg kan gøre situationen mere anspændt.

“Det er ikke os, der er med til at gøre situationen mere anspændt, det er sådan set Kina, fordi de mener at selvom det taiwanske folk ikke vil skal de være en del af Kina,” siger Jonas Parello-Plesner.

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet