Nyhedsartikel

Foghs rejsemakker om Taiwan tur: Det er ikke os, der gør situation anspændt, men Kina

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Anders Fogh Rasmussen er på tur i Taiwan i tre dage fra i dag i sin rolle som formand for Alliance of Democracies Foundation.

Og det møder kritik fra Mogens Lykketoft, der er tidligere udenrigsminister.

“Der er ikke nogen rigtig god grund til at en mand, der har været så fremtrædende placeret i Danmark og i NATO som leder, skal bidrage til at gøre den her betændte situation endnu mere betændt”, siger han til Radio4.

Men den kritik giver Jonas Parello-Plesner, direktør i Alliance of Democracies Foundation og med i Taiwan sammen med Anders Fogh Rasmussen, ikke meget for.

“Grunden til vi er her, er for at understøtte Taiwans demokrati og frihed. Siden Anders Fogh Rasmussen sidst var i Taiwan for 30 år siden er der sket en enorm demokratiserings proces og det er sådan set det besøget handler om. Det handler ikke om hvad der gør Kina sure eller glade”, siger Jonas Parello-Plesner, direktør i Alliance of Democracies Foundation.

Hør Jonas Parello-Plesner fortælle mere om besøgets formål her: 

Besøget sker, mens forholdet mellem Taiwan og nabolandet Kina længe har været betændt.

Spændingerne mellem Taiwan og Kina tog i år yderligere til, efter at den fremtrædende amerikanske parlamentariker Nancy Pelosi besøgte Taiwan i begyndelsen af august. Hun er formand for Repræsentanternes Hus og flere så derfor besøget som et symbol på USA’s støtte til Taiwan. Siden da har Kina skruet op for sine militære øvelser omkring Taiwan. De indebar prøveaffyringer af missiler og flere maritime øvelser omkring Taiwan.

Jonas Parello-Plesner, tror ikke at Anders Fogh Rasmussens besøg kan gøre situationen mere anspændt.

“Det er ikke os, der er med til at gøre situationen mere anspændt, det er sådan set Kina, fordi de mener at selvom det taiwanske folk ikke vil skal de være en del af Kina,” siger Jonas Parello-Plesner.

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet