Nyhedsartikel

Foghs rejsemakker om Taiwan tur: Det er ikke os, der gør situation anspændt, men Kina

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Anders Fogh Rasmussen er på tur i Taiwan i tre dage fra i dag i sin rolle som formand for Alliance of Democracies Foundation.

Og det møder kritik fra Mogens Lykketoft, der er tidligere udenrigsminister.

“Der er ikke nogen rigtig god grund til at en mand, der har været så fremtrædende placeret i Danmark og i NATO som leder, skal bidrage til at gøre den her betændte situation endnu mere betændt”, siger han til Radio4.

Men den kritik giver Jonas Parello-Plesner, direktør i Alliance of Democracies Foundation og med i Taiwan sammen med Anders Fogh Rasmussen, ikke meget for.

“Grunden til vi er her, er for at understøtte Taiwans demokrati og frihed. Siden Anders Fogh Rasmussen sidst var i Taiwan for 30 år siden er der sket en enorm demokratiserings proces og det er sådan set det besøget handler om. Det handler ikke om hvad der gør Kina sure eller glade”, siger Jonas Parello-Plesner, direktør i Alliance of Democracies Foundation.

Hør Jonas Parello-Plesner fortælle mere om besøgets formål her: 

Besøget sker, mens forholdet mellem Taiwan og nabolandet Kina længe har været betændt.

Spændingerne mellem Taiwan og Kina tog i år yderligere til, efter at den fremtrædende amerikanske parlamentariker Nancy Pelosi besøgte Taiwan i begyndelsen af august. Hun er formand for Repræsentanternes Hus og flere så derfor besøget som et symbol på USA’s støtte til Taiwan. Siden da har Kina skruet op for sine militære øvelser omkring Taiwan. De indebar prøveaffyringer af missiler og flere maritime øvelser omkring Taiwan.

Jonas Parello-Plesner, tror ikke at Anders Fogh Rasmussens besøg kan gøre situationen mere anspændt.

“Det er ikke os, der er med til at gøre situationen mere anspændt, det er sådan set Kina, fordi de mener at selvom det taiwanske folk ikke vil skal de være en del af Kina,” siger Jonas Parello-Plesner.

Læs også

29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere
27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet