Nyhedsartikel

Folkeskoler i kirkeligt juledilemma

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Tusindvis af skoleelever har de seneste dage været i kirke.

På mange af landets skoler er det nemlig en fast tradition at slutte den sidste dag før juleferien med en tur i den lokale kirke.

Men det er at påtvinge børn kristendommen. Det mener Rachel Rukov fra København, som er mor til en dreng i 5. klasse.

”De lytter på en præst, der fortæller om kristendommen, uden at der er en nøgtern fortælling udenom. Det, synes jeg, er indoktrinering.”

Du kan høre mere om hvorfor Rachel Rukov mener, at skolerne burde genoverveje kirkegangen her:

Rasmus Edelberg er landsformand i Skole og Forældre, som organiserer landets skolebestyrelser, og han deler ikke Rachel Rukovs tolkning af skolernes kirkebesøg.

Han mener, det har en oplysende effekt, og at det sjældent kan være en dårlig ting.

”Det er jo med til at lære børnene, hvad en kirke og en præst er. Hvis de ikke er blevet fortalt det hjemmefra, kan de stifte bekendtskab med det selv – og derfra tage stilling til det.”

Du kan høre hele interviewet med Rasmus Edelberg her:

Beslutningen om at bruge kirkerne til juleafslutning tages ude på den enkelte skole. Derfor er det ikke ulamindeligt, at der i samme kommune er forskellige traditioner fra skole til skole.

Selvom det er et besøg i en kirke, er selve forestillingen anderledes end en klassisk kirkelig handling. Præsterne tænker i høj grad over, hvilken prædiken de holder, alt efter hvem som er i kirken.

Det fortæller teolog og generalsekretær i Folkekirke & Religionsmøde, Ane Kirstine Brandt, på baggrund af en undersøgelse om præsternes juleafslutning for skolebørn.

”Vi kan se, at præsterne er meget opmærksomme på, hvordan de fortæller historierne. De ved godt, at der i kirken til en skole-juleafslutning sidder børn, som er meget kristne, og nogen som er lidt kristne. Der kan også være både muslimer og ateister, og prædiken vil typisk være derefter.”

Du kan høre hele interviewet med Ane Kirstine Brandt her:

Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet