Nyhedsartikel

Folkeskoler i kirkeligt juledilemma

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Tusindvis af skoleelever har de seneste dage været i kirke.

På mange af landets skoler er det nemlig en fast tradition at slutte den sidste dag før juleferien med en tur i den lokale kirke.

Men det er at påtvinge børn kristendommen. Det mener Rachel Rukov fra København, som er mor til en dreng i 5. klasse.

”De lytter på en præst, der fortæller om kristendommen, uden at der er en nøgtern fortælling udenom. Det, synes jeg, er indoktrinering.”

Du kan høre mere om hvorfor Rachel Rukov mener, at skolerne burde genoverveje kirkegangen her:

Rasmus Edelberg er landsformand i Skole og Forældre, som organiserer landets skolebestyrelser, og han deler ikke Rachel Rukovs tolkning af skolernes kirkebesøg.

Han mener, det har en oplysende effekt, og at det sjældent kan være en dårlig ting.

”Det er jo med til at lære børnene, hvad en kirke og en præst er. Hvis de ikke er blevet fortalt det hjemmefra, kan de stifte bekendtskab med det selv – og derfra tage stilling til det.”

Du kan høre hele interviewet med Rasmus Edelberg her:

Beslutningen om at bruge kirkerne til juleafslutning tages ude på den enkelte skole. Derfor er det ikke ulamindeligt, at der i samme kommune er forskellige traditioner fra skole til skole.

Selvom det er et besøg i en kirke, er selve forestillingen anderledes end en klassisk kirkelig handling. Præsterne tænker i høj grad over, hvilken prædiken de holder, alt efter hvem som er i kirken.

Det fortæller teolog og generalsekretær i Folkekirke & Religionsmøde, Ane Kirstine Brandt, på baggrund af en undersøgelse om præsternes juleafslutning for skolebørn.

”Vi kan se, at præsterne er meget opmærksomme på, hvordan de fortæller historierne. De ved godt, at der i kirken til en skole-juleafslutning sidder børn, som er meget kristne, og nogen som er lidt kristne. Der kan også være både muslimer og ateister, og prædiken vil typisk være derefter.”

Du kan høre hele interviewet med Ane Kirstine Brandt her:

Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet