Nyhedsartikel

For svært at nå i mål: Kommuner udskyder ny grøn affaldsordning igen, igen

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Regeringen og et bredt flertal på Christiansborg vedtog i juni 2020, at borgere i alle landets kommuner fra 1. juli 2021 skulle i gang med at sortere deres affald i ni fraktioner.

Men nu mere end to år efter er det langt fra alle kommuner, der er i gang.

Flere af kommunerne har derfor igen søgt om dispensation til at udskyde den nye affaldsordning. En af de kommuner, der endnu ikke er i mål, er Horsens Kommune.

Ifølge Niels Holm Ørnstrup, afdelingschef for affald og genbrug i Horsens Kommune, har det været en række grunde til at det ikke lykkedes at komme i mål før.

“Når Folketinget tager sådan en beslutning så skal kommunerne derefter tage en politisk beslutning og den beslutning er først taget her i Horsens i efteråret og derfor har vi ikke kunne komme igang med de udbudsrunder, der er nødvendige før,” siger Niels Holm Ørnstrup, afdelingschef for affald og genbrug i Horsens Kommune.

Horsens Kommune er ikke den eneste af landets kommuner, der har haft svært ved at nå i mål med at rulle den nye grønne affaldsordning ud.Sidste år meldte 88 ud af landets 98 kommuner ud, at de ikke kunne nå i mål inden fristen 1. juli 2021. Og selvom flere kommuner siden har fået affaldsordningen i gang, er det langt fra alle, der er i mål endnu.
Ifølge Miljøstyrelsen har 16 af landets kommuner- og her er Horsens Kommune ikke talt med – indtil videre meldt ud, at de ikke kan være klar med at udrulle den nye grønne affaldsordning til 1. januar 2023.

I Horsens Kommune forventer de er i mål med sorteringen i 2024.

Hør Niels Holm Ørnstrup, afdelingschef for affald og genbrug i Horsens Kommune, forklare hvorfor de først er i mål der:

Ifølge Birgit Stenbak Hansen, formand for KL’s miljø- og forsyningsudvalg, der også er Socialdemokratiet borgmester i Frederikshavn Kommune, skyldes forsinkelsen for høje ambitioner fra Regeringen.

“Den gode intention fra Christiansborg kunne ikke holde til et møde med virkeligheden. Det har simpelthen vist sig for svært at nå det inden for tiden på grund af udbudsregler og stor efterspørgsel på materialer,” Birgit Stenbak Hansen.

 

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet