Forældre kan ikke få kostvejledning fra myndighederne til vegansk og vegetarisk kost til børn

Girl eating corn. Keywords: 2 years, 2-3, 2-3 years, preschooler, 3 years, 3-4, ate, attached, bib, bibs, blond, blond hair, blonde, blonde hair, blondes, casual, casual clothes, casual clothing, casual wear, casualwear, caucasian, caucasian appearance, caucasian ethnicity, caucasians, child, childhood, childhoods, children, children only, color, colors, colour, colour image, colours, corn, corncob, corncobs, corns, dagger, daggers, day, day light, daylight, daylights, days, daytime, differential focus, eat, eating, eats, Eskilstuna, fair-haired, fastener, fasteners, freshness, girl, girls, girls only, half-length, healthy eating, held, hold, holding, holdings, holds, human beings, indoor, indoors, infancy, informal clothes, informal wear, inside, kid, kids, knife, knifed, knifes, knifing, knives, leisure wear, looking away, norden, Nordic, one, one person, only children, only girls, people, person, persons, plate, plates, preschool child, preschooler, Sadermanland, sat, Scandinavia, Scandinavian, Scandinavian peninsula, seated, sedentary, sit, sits, sitting, small children, Sodermanland, Sweden, Swedish, table, tabled, tables, tabling, toddler, toddlers, vegetable, vegetables, vertical, waist up, waist-up, Zea mays, Model codes: M13223 Modelreleased: YES Property Released: NO Johner Images, 60000_, 0313

Skrevet af

19. marts 2021

I Danmark kan forældre ikke få detaljeret kostvejledning af myndighederne, hvis de ønsker at give sit barn vegetarisk eller vegansk kost. Til forskel findes den slags vejledninger i både Norge, Sverige og Finland.

Og det er ærgerligt, mener Maria Bentsen, som spiser vegansk og er mor til en 8 måneder gammel søn, som gør det samme:

“Jeg synes, det er et problem, for vi har ligeså meget brug for en vejledning for at give vores børn en rigtig kost. En vejledning ligesom den der ligger til dem, der spiser kost med animaler i, dét kunne være rart som inspiration”, siger hun til Radio4 Morgen.

Maria Bentsen mener, at en sådan vejledning ville skabe mindre usikkerhed hos veganske forældre, der også ønsker at deres børn spiser vegansk.

“Jeg fik en vejledning på animalsk kost fra min sundhedsplejerske. Hvis jeg havde sådan en vejledning omkring plantebaseret kost, så tror jeg ikke, jeg ville være ligeså usikker på, hvordan jeg skulle ernære mit barn”, siger hun.

For uanset hvilken kost, man giver sit barn, så er det svært at sammensætte kosten til små børn, mener hun:

“Lige meget om det er animalsk eller plantebaseret kost er det svært som forælder at sammensætte det til små børn, fordi man så gerne vil give dem de helt rigtige ting”, siger hun.

Vanskeligt at sammensætte vegansk kost til små børn

Det er Sundhedsstyrelsen, der står for kostvejledninger til børn mellem 0-2 år.

I et skriftligt svar til Radio4 på spørgsmålet om, hvorfor de ikke laver kostvejledninger til vegansk mad til børn, svarer Sundhedsstyrelsen det her: “Det er meget vanskeligt at sammensætte en ernæringsrigtig kost til børn under to år, som dels er i en meget hastig vækst og er i risiko for at komme til at mangle en lang række vitaminer og mineraler, når det ernæres vegansk.”

Christian Mølgaard, der er professor i børneernæring på Københavns Universitet, er også betænkelig ved, om man kan sammensætte en ernæringsrigtig vegansk kost til børn under to år:

“Jeg mener, at hvis man anstrenger sig rigtig meget, og at man ligesom er meget opmærksom på barnets kost, så er det en mulighed. Men jeg ville også personligt være betænkelig ved at lave en vejledning til meget små børn”, siger han til Radio4 Morgen.

Hvis man vil have kostvejledning om vegansk kost til børn bliver forældre, som det er nu, henvist til en privat klinisk diætist.

Kliniske diætister løser ikke problemet

Maria Felding, der er statsautoriseret klinisk diætist, som har specialiseret sig i plantebaseret kost, mener, at der mangler en god vejledning.

“Jeg mener, at der mangler en direkte vejledning fra myndighederne. Børneernæring er lidt særligt. Derfor får man rigtig god vejledning fra sundhedsstyrelsen. Men følger man en grøn kost, en hel vegansk kost, som ikke lægger sig op af danske madtraditioner, så bliver forældrene anbefalet at søge råd hos en diætist hvilket gør, at det kun er de mest ressourcestærke familier, der kan få den hjælp, de har brug for.”, siger hun til Radio4 Morgen.

Og en klinisk diætist løser ikke problemet:

“Og selv her er der udfordringer, for de kliniske diætister er ikke uddannet i vegansk børneernæring og det skaber virkelig meget utryghed hos de her forældre, der ikke kan være sikre på at de får den hjælp de har brug for at ernære deres børn korrekt eller endnu værre de finder nogle lidt uheldige råd på nettet, fordi de selv er nødt til at søge efter det”, siger Maria Felding, der selv er statsautoriseret klinisk diætist, som har specialiseret sig i plantebaseret kost.

Fødevarestyrelsen har også givet Radio4 et skriftligt svar på spørgsmålet om, hvorfor de ikke laver kostvejledninger til vegansk mad til børn: “Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen kan ikke anbefale en vegansk kost til børn. Vegansk kost til børn indebærer en risiko for at barnet ikke får dækket sit behov for næringsstoffer, hvis forældrene ikke ved nok om, hvordan barnet skal spise eller ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på at give barnet et kosttilskud.”

Og netop derfor er det vigtigt med vejledning, mener Maria Felding, statsautoriseret klinisk diætist.

“Det er kun endnu et argument for at der burde være udviklet noget vejledningsmateriale, så det ikke bliver vanskeligt”, siger hun.

“Den her tendens med at vi spiser grønnere og grønnere, den er kommet for at blive. Og der kommer ikke færre veganske børn fordi man ikke vejleder omkring det”, siger hun til Radio4 Morgen.

Vegansk vejledning på den politiske dagsorden

Anders Kronborg, fødevareordfører for Socialdemokratiet mener, at myndighederne allerede vejleder efter bedste evne, men selv om han har forbehold er han villig til at se på, om man kan styrke vejledningen.

“Der bliver blandt andet vejledt om, hvilke kosttilskud børnene har brug for, men hvis man som forældre har brug for mere detaljeret vejledning, så er det en klinisk diætist, man skal opsøge. Jeg vil gerne være med til at se på, om man kan styrke vejledningen, som myndighederne giver, men jeg mener også, at vi bliver nødt til at tænke på, at det er børn, vi har med at gøre, og vi må ikke underdrive den risiko, der kan være ved vegansk kost til børn, for det er kompliceret”, siger han til Radio4 Morgen.

Det er De Frie Grønne, der består af tre løsgængere i Folketinget, der lige nu har et beslutningsforslag liggende i Miljø- og Fødevareudvalget på Christiansborg der foreslår, at myndighederne bør lave mere detaljerede kostvejledninger til både vegetarisk og vegansk kost til børn.

Hør interviewet med Maria Felding, der er statsautoriseret klinisk diætist, som har specialiseret sig i plantebaseret kost, her:

Hør interviewet med Maria Bentsen, som spiser vegansk og er mor til en 8 måneder gammel søn, her:

Hør interviewet med Anders Kronborg, fødevareordfører for Socialdemokratiet, her:

Afspiller nu

DET BILLIGE SKIDT

10:10
11:00