Nyhedsartikel

Forbrugervagthund vil have mere gennemskuelige elaftaler

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

For tiden sætter mange af os opvaskemaskinen i gang om natten eller lader elbilen op midt på dagen for at spare på strømregningen.

Men for cirka halvdelen af os forbrugere så er der faktisk slet ikke det store at spare.

Du kan høre historien på under tre minutter her i nyhederne fra Radio4:

For hvis man har en fastprisaftale med sit elselskab, så betaler man en fast pris. Her betaler du en fast pris pr. kilowatttime. Prisen kan være låst for et kvartal ad gangen – eller endda for flere år ad gangen.

Hvis du derimod har en variabel aftale med dit energiselskab, så betyder det rigtigt meget for din elregning, hvornår du sætter elbilen til at lade. Og det er langt fra alle os elkunder, der har styr på, hvilken aftale vi har.

Det burde elselskaberne være bedre til tydeligt at vise kunderne, hvilken form for aftale de har  og hvad de kan vælge imellem.

Det mener Vagn Jelsøe, chefkonsulent i bæredygtigt forbrug ved Forbrugerrådet Tænk.

– Vi vil opfordre elselskaberne til at blive tydeligere omkring det her og håbe, de også selv kan se, at det holder ikke, med den store interesse der er i øjeblikket, at de ikke har en fælles terminologi omkring det. Det er klart, hvis de ikke kan finde ud af det, og situationen fortsætter, så må vi rejse det politisk, siger Vagn Jelsøe til Radio4.

Du kan høre Vagn Jelsøes tips til en billigere elregning her: 

Der er grundlæggende to forskellige former for elaftaler: Fastpris, hvor man betaler en fast pris pr. kilowatttime og variabel pris, hvor prisen svinger fra time til time. Derfor betyder aftalen med elselskabet også en del for, hvor meget man kan spare ved at sætte eksempelvis vaskemaskinen i gang.

– Der er eksempler med at nogen elselskaber sælger variable aftaler, som i virkeligheden er låst for et kvartal af gangen, så der er brug for at elselskaberne gør det mere overskueligt for forbrugerne og bruger de samme ord, siger Vagn Jelsøe til Radio4.

De seneste tal fra Forsyningstilsynet viser, at lige over halvdelen af os – 57 procent – har en fastprisaftale, mens 43 procent har en variabel pris. Energiselskabet Norlys oplyser, at der for tiden er stor interesse fra kunder, der gerne vil vide, hvilken elaftale, de har.

Som reglerne er nu er man som bruger nødt til at nærlæse sin aftale for at finde ud af om man har variabel pris eller en pris. Vagn Jelsøes gode råd er man tjekker sin bolig på elpris.dk, for at se hvilke aftaler man kan få og hvorvidt den står som variabel eller fast.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Læs også

29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere
27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet