Forening advarer: Fusion af afdelinger for blodsygdomme kan koste liv

Arbejdsnedlæggelse for ansatte på Rigshospitalet. Det er Den Landsdækkende Styregruppe for Arbejdsnedlæggelser, der står bag møder fra 7:45-8:45 på hospitaler landet over. Møderne har til formål at råbe politikerne op om problemer med arbejdsvilkår og patientsikkerhed.

Skrevet af

2. december 2021

lisa@radio4.dk

lisa@radio4.dk

En sammenlægning af to afdelinger på landets førende hospitaler risikerer at koste liv. Så skarp lyder kritikken af fusionen mellem Herlev Hospitals og Rigshospitalets afdeling for blodsygdomme.

Fusion mellem Rigshospitalets og Herlevs afdeling for blodsygdomme er ikke gået som planlagt.

Afdelingen skulle have haft 70 sengepladser, men ifølge den ledende overlæge på afdelingen, Lars Kjeldsen, har de kun det halve – nemlig 34.

Det betyder, at der ikke er plads til alle patienter, og derfor bliver de flyttet til andre afdelinger på Rigshospitalet eller til andre hospitaler i Region Hovedstaden.

Ifølge oplysninger fra den ledende overlæge ligger der i gennemsnit seks patienter på andre afdelinger på Rigshospitalet, og i gennemsnit fem patienter på de øvrige hospitaler i regionen.

Og det er dybt kritisabelt og livsfarligt for patienterne.

“Det burde ikke forekomme. Patienter med kræft i knoglemarven har jo et virkelig dårligt immunforsvar. Det er jo ikke for sjov. Det er simpelthen farligt, at blive indlagt et sted, hvor de ikke har forstand på det,” siger Lisbeth Egeskov, der er formand for Dansk Myelomatose Forening.

Hør hele interviewet med formanden for Dansk Myelomatose Forening, Lisbeth Egeskov, her:

En af de patienter, der flere gange er blevet flyttet til et andet hospital, fordi der ikke var plads på den nye afdeling, er Erik Møller Jensen.

Han har knoglemarvskræft og bliver derfor ofte indlagt, men efter sammenlægningen har det ifølge ham og hans kone, Inge Møller Jensen, været utrygt.

“For min mand betyder det, at han vil gøre hvad som helst for ikke at blive indlagt. Den tryghed, som vi har følt de første syv år (inden fusionen red.), er simpelthen væk. Vi er meget utrygge ved at ringe til Rigshospitalet og sige, at han er meget syg, fordi når første svar er, at det ‘ikke kan blive her’, så føler han sig som en ‘sekunda-patient’,” siger Inge Møller Jensen.

Fusionen trådte i kraft den 14. april i år, hvor regionens indlagte patienter flyttede til Rigshospitalet. Formålet med sammenlægningen var blandt andet, at patienterne skulle opleve ét samlet patientforløb tilrettelagt ud fra deres behov.

Problemerne kulminerede for ægteparret Erik og Inge Møller Jensen en Sankt Hans Aften, hvor Erik Møller Jensen fik akut behov for indlæggelse.

“Jeg ringede ind på Rigshospitalet, og de sagde ‘kom bare’. Vi kommer, og så viser det sig, at der ikke engang er en seng, en madras eller en briks. Min mand ligger på gulvet i tre timer – lige direkte ned på et gulv i et kontor, hvor der bare er travlt, travlt, travlt,” siger Inge Møller Jensen.

Hør hele interviewet med Inge Møller Jensen, hvis mand er knoglemarvskræftpatient, her:

Lars Kjeldsen, der er ledende overlæge og står i spidsen for afdeling for blodsygdomme på Rigshospitalet, medgiver, at der er problemer. Men det er problemer, han ikke kan løse, mener han.

“Årsagen til, at vi har de 34 senge – som er for lidt – er, at vi mangler personale. Det er en meget ulykkelig situation og en krise i vores væsen, som jeg ikke føler, at jeg som leder kan løse. Det kalder på en politisk løsning,” siger Lars Kjeldsen.

Han mener dog heller ikke, at det nødvendigvis er et problem, at patienter bliver indlagt på andre afdelinger.

“Vi er ikke et sted, hvor vi gerne vil være. Det vil jeg gerne anerkende. Men jeg mener godt, at man kan få behandling andre steder end hos os,” siger han.

Hør hele interviewet med ledende overlæge på afdeling for blodsygdomme på Rigshospitalet, Lars Kjeldsen, her:

Afspiller nu

KRANIEBRUD

19:05
20:00