Nyhedsartikel

Forening kræver særlov for kræftramte brandmænd

Louise Østerlund Thomsen & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Kommer man som brandmand galt af sted på jobbet og slår sig fysisk, kan man søge erstatning.

Men hvis en brandmand får kræft, er der i dag ikke den samme hjælp at hente.

Det er selvom, at verdenssundhedsorganisationen, WHO, i en ny rapport vurderer, at brandmænds arbejde kan betegnes som kræftfremkaldende for mennesker.

Det vil foreningen Brandfolkenes Cancerforening og formand Tommy Bækgaard Kjær nu have lavet om på.

Han efterlyser en ordning, hvor kræft hos brandmænd automatisk bliver anerkendt som en arbejdsskade.

En lignende ordning findes i dag for frontpersonale, der har arbejdet med covid-19-patienter og som rammes af coronavirus.

“Det er et kræftfremkalde job, og vi kan ikke beskytte os fuldstændig. Vi har efterspurgt den her ordning i 12 år, men hele tiden fået af vide, at det ikke kan lade sig gøre, men det kan vi jo se, det godt kunne med corona,” siger Tommy Bækgaard Kjær til Radio4.

Ifølge Tommy Bækgaard Kjær er der forskellige årsager til, at brandmænd er mere udsatte for kræft.

“Der er er giftige stoffer i røg, så er der natarbejde, og så er der et generelt fysisk og mentalt pres.”

Hør interviewet med Tommy Bækgaard Kjær her: 

Ifølge WHO har brandmænd øget risiko for to kræftformer – nemlig lungehindekræft og kræft i blæren. Risikoen for at brandmænd rammes af en række andre kræftformer er sandsynligvis også forhøjet.

Poul Lørup Larsen har været brandmand i 40 år ved Københavns Brandvæsen og haft kræft to gange.

Først fik han modermærkekræft, og året efter fik han mundbundskræft, men på trods af det kunne han ikke få erstatning.

“Jeg fik begrundelsen, at jeg ikke havde fået røg nok. Det synes jeg var langt ude. Jeg har i mange år hjulpet og reddet folk, men når jeg beder om hjælp kan jeg ikke få det,” siger Poul Lørup Larsen.

Poul Lørup Larsens tvillingebror var også brandmand, og han døde af kræft, lige inden Paul blev syg.

“Jeg er helt sikker på, at det var jobbet som brandmand, der har givet os kræft. Det ville jo være mærkeligt, hvis vi begge to tilfældigt fik kræft,” siger han til Radio4

Du kan høre interviewet med Poul Lørup Larsen her:

Vi har her på Radio4 forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Det har ikke været muligt, da han er på sommerferie.

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet