Forhenværende medlemmer vil have Jehovas Vidner dømt for diskrimination

Jehovas Vidners Rigssal. Trossamfund, Bornholm. Nøgleord: Jehova missionshus menighedshus skilt med religiøst budskab religiøsitet kristen kristent kristendom trosretning trosretninger af teologi doktrin doktriner Millenarisme verdens undergang forening tekst ved foran på AllingeSandvig Allinge-Sandvig genrefoto genre-foto

Skrevet af

30. maj 2021

jag@radio4.dk

jag@radio4.dk

En belgisk domstol har slået fast, at det er diskriminerende og en opfordring til had og vold, når Jehovas Vidner udstøder frafaldne medlemmer. Nu forsøger udstødte medlemmer at rejse en lignende retssag i Danmark. En retssag kan få betydning for religionsfriheden, mener forsker.

Det er diskriminerende, at Jehovas Vidner opfordrer deres medlemmer til at udstøde folk, der ikke længere er en del af troen.

Det mener Simon Ørregaard, forhenværende Jehovas Vidne og i dag formand for Ateistisk Selskab, og han vil have rettens ord for det.

Derfor forsøger han nu at stable en retssag på benene i kølvandet på en dom fra den belgiske by Gent, hvor en gruppe tidligere medlemmer af organisationen har vundet en principiel sag mod Jehovas Vidner, der er blevet pålagt en bøde på godt 700.000 danske kroner.

Simon Ørregaard mener, at trossamfundet har efterladt mange ødelagte liv:

”Jehovas Vidner er et anerkendt trossamfund, og folk tror, det er meget harmløst, men i slipstrømmen er der mange ødelagte liv for folk, der ikke kan se deres familie, børn eller forældre,” siger Simon Ørregaard til Radio4.

Han er nu gået i gang med at kontakte advokatfirmaer i håb om, at nogen vil tage sagen op.

I Belgien har trossamfundet anket sagen til landsretten, og noget lignende vil formentlig også ske herhjemme, hvis sagen skulle komme så langt, vurderer Lisbeth Christoffersen, professor i ret og religion på Roskilde Universitet. Sagen taler direkte ind i debatten om religionsfrihedens grænser, fortæller hun:

”Jeg er meget enig i, at der er grund til at beskytte religionsfriheden. Det kan vi jo se med omskæringsdebatten, men jeg mener faktisk også, at man burde kigge mere på religionsfrihedens grænser retligt set, og det mener jeg, at den belgiske sag er et eksempel på,” siger Lisbeth Christoffersen, professor i ret og religion på Roskilde Universitet.

Annika Hvithamar er institutleder og religionssociolog på Københavns Universitet og har i mange år forsket i Jehovas Vidner. Hun er bekymret for en retssags betydning for religionsfriheden i Danmark:

”Hvis vi skal begynde at lave begrænsninger på religionsfriheden, så er jeg bange for, hvor det kan ende henne for resten af samfundet. Når vi taler om menneskelige relationer, så er det svært at lave regler. Man kan jo ikke sige, at man skal kunne lide hinanden og se hinanden,” siger hun.

Talsmand for Jehovas Vidner i Skandinavien Dag-Erik Kristoffersen ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en mail til Radio4:

”Med afgørelsen fra domstolen i Gent er det første gang siden det 16. århundrede, at en offentlig instans i Vesteuropa har afgjort, at det er ulovligt at undervise i og følge det, der står i Bibelen. Det strider imod den grundlæggende rettighed, man som enkeltperson eller som gruppe har til selv at bestemme, hvem man vil være sammen med.”

Hør mere i ‘Radio4 reportage – De udstødte slår igen’ her:

Foto: Mads Jensen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00